Dieta mediteraneana: 10 retete delicioase si hranitoare

Dieta mediteraneana este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sanatoase si echilibrate diete din lume. Este in topul dietelor pentru ca imbina intr-o forma extrem de armonioasa alimente super sanatoase, alimente integrale, grasimi sanatoase, carbohidrati buni, proteine de calitate superioara.

Iata si cele 10 retete delicioase si hranitoare inspirate din dieta mediteraneana:

Pasta de avocado cu nuci pecan si busuioc 🙂 Pisati avocado cu putina sare, piper, fulgi de ardei iute, suc de lamaie. Adaugam nuci pecan sau orice alte nuci doriti + busuioc proaspat. Se serveste pe paine integrala sau pe paine graham si este o mancare sanatoasa 🙂

Salata cu peste in stil mediteranean 🙂 Salata verde, sfecla rosie fiarta, porumb fiert, ton din conserva, ulei de masline extravirgin, suc de lamaie, sare si piper 🙂 Acestea sunt ingredientele care imbinate pot face o salata mediteraneana delicioasa.

Fasole batuta din fasole fava in stil mediteranean. Fasolea fava este specific mediteraneana si este deosebit de gustoasa. Merge de minune pe paine integrala si se prepara la fel ca fasolea batuta clasica doar ca in loc de fasole alba folosim fasole fava si adaugam ulei de masline si seminte de negrilica sau de susan.

Paste cu peste si verdeturi aromatice in stil mediteranean. Pastele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana si la fel este si pestele. Fierbem paste al dente si adaugam ton din conserva sau orice alt peste dorim + ulei de masline, sare, piper, verdeturi tocate marunt. Eu am folosit patrunjel proaspat dar mergea si oregano si/sau busuioc 🙂

Broccoli innabusit cu ton, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Este o mancare mediteraneana delicioasa, hranitoare si care aduce aport mare de nutrienti si antioxidanti.

Paste cu broccoli, ulei de masline si parmezan. Reteta este aici si este deosebit de simpla. Daca ar fi sa asez aceasta reteta in topul retetelor mediteraneene din bucataria mea, ar fi in top 3 🙂 Fara indoiala!

Salata mediteraneana cu de toate 🙂 Practic, este cu de toate si chiar sunt alimente specific dietei mediteraneene: rucola, spanac, ceapa rosie, ardei kapia, limete, lamaie, salata verde, morcov, fenicul, ulei de masline.

Paste cu sos pesto si parmezan. Reteta este aici si este minunata. Va asigur ca este o mancare sanatoasa, tipic mediteraneana, foarte gustoasa si super hranitoare.

Salata mediteraneana cu avocado: salata verde, avocado, feta, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Nici nu va pot explica in cuvinte cat de buna si gustoasa este aceasta salata. Este o mancare specific mediteraneana si va deveni un all-time favourite pentru toti cei care o incearca.

Tortellini cu sos arrabiata si parmezan. Reteta este aici si o veti adora. Este prea simpla sa nu o incercati. Si este asa de gustoasa incat o veti repeta de fiecare data cand aveti ocazia sa cumparati un pachet de tortellini :)) La noi aceasta mancare delicioasa si specific mediteraneana este la ordinea saptamanii. O cer mereu copiii iar eu nu ii pot refuza :)) E si preferata mea, dar si o mancare sanatoasa cu care iti poti impresiona familia si musafirii.

Acestea sunt cele 10 retete delicioase si sanatoase, inspirate din dieta mediteraneana. Le iubim, le pregatim in modul nostru original, cu ce ingrediente ne plac mai mult. Poate ca parmezanul este gustos pentru unii dar altii vor prefera pecorino sau grana padano sau telemea simpla 🙂 Imbunatatiti retetele dupa cum doriti si mergeti cat mai des pe dieta mediteraneana. Este in topul preferintelor medicilor nutritionisti din intreaga lume.

Sanatate maxima si mult succes la retete sanatoase si delicioase!