Mituri despre leadership care te pot tine in loc

Mituri despre leadership – ce sunt si cum le poti evita pentru a avea o dezvoltare sanatoasa a afacerii tale?

Leadership-ul este un concept complex care a facut obiectul unor cercetari ample, discutii si dezbateri. In ciuda multitudinii de informatii la care avem acces, inca exista mituri si preconceptii despre ce inseamna sa fii un lider eficient.

Cum se caracterizeaza un lider competent?

Liderul este responsabil de echipa cu care lucreaza. El poate fi antreprenor sau poate activa intr-un departament al unei companii. Indiferent de pozitia pe care o ocupa, lliderul trebuie sa stie sa isi conduca echipa si cum sa obtina rezultate. Un bun lider:

  • stie sa isi motiveze echipa
  • este creativ si gaseste solutii la probleme
  • este responsabil si competent
  • nu ii este teama sa isi asume riscuri
  • coopereaza cu echipa, nu da ordine
  • stie sa asculte ideile celor din jur si nu isi impune numai ideile proprii
  • stie sa delege responsabilitati membrilor echipei
  • creeaza o atmosfera destinsa, cere si ofera feedback, incurajeaza comunicarea intre oamenii cu care lucreaza
  • lucreaza cu si pentru oameni.

Iti recomandam sa citesti articolul nostru de blog, Despre leadership si succesul afacerii tale.

Mituri comune despre leadership care te pot impiedica sa evoluezi

Mitul #1: Te nasti lider, nu devii lider

Ideea ca „liderii se nasc, nu se fac” este un mit comun despre leadership. Unele caracteristici naturale pot predispune anumite persoane la roluri de conducere. Aici putem include carisma, energia pozitiva, optimismul, capacitatea de a vorbi in public fara emotii etc.

Dar adevarul este ca majoritatea abilitatilor de conducere pot fi dezvoltate si perfectionate prin experienta, instruire si educatie. Exista o multime de cursuri de dezvoltare, programe de mentorat, programe de public speaking si multe, multe altele. Daca le urmezi, toate acestea te pot transforma intr-un lider de urmat.

Liderii influenti au trebuit sa munceasca din greu pentru a-si dezvolta abilitatile si pentru a depasi obstacolele personale. Leadership-ul nu poate fi pur si simplu mostenit sau innascut. Nu uita acest lucru! El este o abilitate care poate fi invatata si dezvoltata in timp.

Exista multe tipuri de lideri si stiluri de conducere. Ele pot fi eficiente in diferite situatii. De exemplu, unii lideri pot fi in mod natural carismatici si capabili sa-i inspire pe altii prin personalitatea lor. Altii pot fi analitici si mai strategici in abordarea lor, lucru la fel de important.

Mituri despre leadership

Mitul #2: Liderii trebuie sa se afle intotdeauna la conducere

Este adevarat ca liderii detin adesea pozitii de autoritate si sunt responsabili pentru luarea deciziilor importante. Insa sonducerea nu se limiteaza la cei care ocupa pozitii oficiale de conducere.

Leadership-ul poate fi demonstrat de oricine ia initiativa, ii inspira pe ceilalti si creeaza schimbari pozitive, indiferent de rolul sau titlul oficial pe care il poarta.

Unii dintre cei mai influenti lideri nu detin pozitii formale de conducere, dar reusesc sa-i influenteze pe altii si sa faca diferenta.

Conducerea eficienta a unei afaceri necesita colaborare si munca in echipa. Liderii care recunosc punctele forte si contributiile altor membri ai echipei au sanse mari sa reuseasca.

In multe cazuri, un lider care deleaga responsabilitatea sarcinilor si proiectelor poate obtine rezultate mai semnificative decat unul care incearca sa controleze totul.

Mitul #3: Liderii stiu intotdeauna care este urmatorul pas corect

Liderii trebuie sa aiba o viziune si o directie clara pentru echipa sau organizatia lor. Dar ei nu sunt atotstiitori si au doar uneori toate raspunsurile la o problema.

Liderii eficienti recunosc ca esecul este o parte naturala a procesului de invatare si nu se tem sa faca greseli sau sa isi asume riscuri calculate. Ei folosesc esecurile ca oportunitati de a invata si a creste. Un lider adevarat isi incurajeaza membrii echipei sa faca acelasi lucru.

Liderii eficienti cauta adesea contributii si sfaturi de la altii si sunt deschisi la feedback si critici. Ei recunosc ca au o anumita experienta in domeniu si se bazeaza pe membrii echipei pentru a contribui la cunostintele lor.

Liderii influenti sunt adaptabili si flexibili si isi pot ajusta planurile si strategiile pe masura ce circumstantele se schimba. Ei sunt dispusi sa se adapteze si sa pivoteze dupa cum este necesar.

Iti recomandam sa citesti articolele noastre de blog:

Cum iti transformi angajatii intr-o echipa

Mentalitatea antreprenorială: cum o dobândești

Cartea antreprenorului de succes Cristian Onetiu, START IN ANTREPRENORIAT, contine o multime de sfaturi utile, care rezuma intreaga ei esenta in propozitia: „Calatoria de la A STI la A AVEA la A DEVENI”.

Cristian Onetiu vorbeste pe limba celor ce isi doresc o afacere proprie, pe intelesul celor care au deja o afacere, dar vor sa o faca sa creasca exploziv, dar si spre bucuria celor care au o afacere mare si vor sa o dezvolte in continuare.

Fiecare dintre aceste trei categorii de antreprenori gaseste raspunsuri si confirmari in cele scrise de Cristian. Antreprenorul nu si-a propus sa scrie o carte informativa lejera, ci un material care sa te implice profund intr-un proces de actiune si crestere, care sa aduca realmente prosperitate in afacerea si in viata ta.

Este o carte foarte practica, ce contine multe informatii utile cu aplicabilitate imediata si fara a cheltui bugete imense. Trece direct la subiect, astfel incat sa te pui pe treaba cat mai repede. Vine cu o promisiune la pachet, pe care sa o faci fata de tine, si anume, ca in 3-5 ani afacerea de care te ocupi acum urmand acesti pasi, sa devina una de succes.

Tu ce mituri despre leadership ai depasit?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist