Retete vegetariene cu ciuperci: 10 idei simple si delicioase

Iubim ciuperile si le gatim in fel si chip. Scazute la ceaun, cu mujdei si mamaliga? Sau intr-o supa crema de legume? Sau mai bine le adaugam in sarmale de post? Adevarul este ca ciupercile sunt atat de versatile incat este pacat sa le trecem cu vederea cand le gasim la piata.

Astazi trecem in revista cateva retete culinare pe care le puteti pregati pornind de la o caserola de ciuperci, fie ele Champignon, Pleurotus, Shitake si orice altceva doriti:

Supa crema de legume cu ciuperci Champignon. Eu adaug ciupercile la fiert, impreuna cu legumele. O parte le blenduiesc cu legumele si o parte le las sa pluteasca in supa.

Ciorba de legume cu pleurotus, acrita cu suc de lamaie. Este o minunata reteta, super simpla si deosebit de rapid de preparat. Nu trebuie decat sa fierbeti legume ca pentru ciorba si sa adaugati si ciuperci.

Tocanita de Pleurotus. Sotam ceapa, usturoi, ardei gras simplu sau copt, lasam sa scada. Adaugam ulei de masline, sare, piper, patrunjel tocat marunt la final. Este un deliciu.

Paste cu ostropel de ciuperci. Ostropelul este un sos de rosii in care fierbem ciuperci tocate marunt, luate direct din borcan. Eu folosesc ciuperci la borcan pentru aceasta reteta. Sosul se imbogateste cu ceapa, verdeturi aromatice, ulei de masline, usturoi. Sosul de rosii cu ciuperci se serveste peste paste fierte al dente.

Pachetele de primavara cu ciuperci Champignon pregatite in prealabil. Ciupercile se scad la foc mic, in ceaun sau in tigaie. Adaugam peste ele patrunjel tocat marunt, sos de soia, usturoi maruntit. Amestecul de ciuperci se inveleste in foi de orez umezite si apoi se ruleaza sub forma de pachetele de primavara. Acestea se servesc cu sos de chili iute sau dulce-acrisor.

Cous Cous cu tocanita de ciuperci. Tocanita de ciuperci se prepara simplu, din Champignon proaspete sau la borcan. Le lasam sa scada in sucul propriu si putin ulei. Adaugam sare, piper, verdeturi aromatice si putina pasta de tomate. Adaugati apa ca sa aveti cum sa formati sosul de rosii. Tocanita se serveste cu cous-cous si patrunjel tocat marunt.

Ciuperci trase la tigaie, scazute la ceaun, innabusite cu usturoi, ulei de floarea soarelui, sare, piper si patrunjel proaspat tocat marunt. Vreau sa va spun ca macar o data pe luna apelez la aceasta retete culinara fiindca este spornica, sanatoasa, satioasa si super versatila. Poti servi aceasta mancare de ciuperci ca atare sau ca garnitura. Merge de minune si cu iaurt vegetal, pe paine, ca un fel de salata vegana de ciuperci.

Ciulama de ciuperci, cu sau fara dovlecei. Este inca o reteta minunata, de post, super delicioasa si usor de pregatit. Fierbem ciupercile si cand sunt gata adaugam amestecul de ciulama (iaurt vegetal + putina faina + sare + piper + ulei + usturoi pisat marunt). Adaugam peste ciupercile fierte si invartim, focul fiind mic. Adaugam si dovlecei daca dorim, peste ciupercile deja fierte. Dovleceii trebuie sa fie tocati si lasati la foc maxim 2 minute. Vrem sa fie inca putin crocanti.

Tocanita de ciuperci si dovlecei. Este ca o tocanita de legume doar ca folosim ciuperci si dovlecei, rosii, usturoi mult, ulei de calitate si patrunjel proaspat. Este o mancare absolut delicioasa, demna de paine de calitate buna.

Ghiveci de legume cu ciuperci. Am folosit ciuperci la borcan si in rest sunt legme variate, ca pentru un ghiveci adevarat. Am folosit radacinoase, dovlecei, rosii tocate marunt, usturoi mult, ulei de masline, verdeturi aromatice.

Acestea sunt retete mele de post, sanatoasa si simple, mancaruri cu ciuperci proaspate sau conservate. Mie imi place ciupercile Champignon cel mai mult dar si ciupercile Pleurotus sunt minunate. La fel sunt si ghebele, hribii, ciupercile urechi de lemn, ciupercile Shiitake, galbiorii si nu numai.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!