.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }
Mâncare de fasole cu anghinare și pește
E, pentru noi, puțin mai ciudată această combinație de mâncare de fasole și pește. Dar în zona Mării Mediterane se mănâncă în mod curent, cum este și această variantă de cod la plită cu mâncare de fasole, de inspirație corsicană, pe care am mâncat-o într-un restaurant cu specific, la Nisa. Ei puneau și niște cârnat tradițional (care include și ficat de porc, puțin picant) dar mi se pare cam mult. Aș rămâne la pește. Sau invers, fără pește, dar cu cârnat. Nu mâncăm porțiunile arse (pielea), le dăm la o parte.
Fasole cu bob mare
Fasolea aduce proteine vegetale, fibre și carbohidrați complecși. Ține bine de foame și e de preferat în sezonul rece, pentru că se poate face o mâncare care te încălzește. Deci avem inspirație pentru când va veni frigul și la noi. Se pot adăuga diverse condimente, inclusiv puțin busuioc sau pesto (vara), dar și boia iute, chimen (iarna). Conserva de la d’aucy nu are BPA deci este sigură și pentru copii. Această variantă de fasole cu bob mare este pregătită “al vapore” (în abur), poate fi inclusă direct în salate (rețete reci) dar poate fi încălzită cu celelalte ingrediente, pentru a căpăta o savoare deosebită.
Anghinare
Am combinat-o cu anghinare de la borcan (conservată în ulei de măsline), foarte gustoasă și fragedă, a ieșit o rețetă care poate fi mâncată și separat. Noi am avut niște pește proaspăt, așa că a fost folosită drept garnitură. Anghinarea este o plantă mai puțin folosită la noi dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate, în special prin efectul de stimulare a secreției de bilă și al detoxifierii ficatului. Dar funcționează și ca antiinflamator, antioxidant, scade glicemia și tensiune arterială (la consumul constant, evident).