bauturi,hidratare,Recomandari,vara Hidratare de vară

Hidratare de vară

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Hidratare de vară

hidratare

Pentru o bună hidratare de vară, pe lângă apă, putem include și alte băuturi sau alimente, cu beneficii suplimentare pentru nutriția și sănătatea noastră. Problema cu căratul apei eu am rezolvat-o simplu: comand și apă atunci când îmi fac aprovizionarea de la Freshful by eMAG, cel mai mare hypermarket 100% online din România, ce îți aduce la ușă baxurile și tot ce mai ai nevoie, fără să fie nevoie să ieși din casă, mai ales când temperatruile sunt ridicate. Unde locuim noi, apa de la robinet nu este chiar de cea mai bună calitate, așa că bem apă îmbuteliată, în diverse variante. Am avut și filtru dar gustul apelor minerale este mai bun și mă ajută să mă hidratez așa cum trebuie.

Când și cum ne hidratăm?

Ideal este să ne hidratăm înainte de a simți senzația de sete sau celelalte semne ale deshidratării. Când apar simptomele (lipsă de energie, concentrare scăzută etc.) deja suntem deshidratați. Deshidratarea scade performanțele intelectuale și sportive, crește riscul de accidentări și de îmbolnăvire pe termen mediu și lung.

Bem cu înghițituri mici, puțin câte puțin, pentru a permite apei să se asimileze și să ne hidrateze, altfel riscăm să fie eliminată imediat. Temperatura nu trebuie să fie prea scăzută, pentru că declanșăm termogeneza (producția de căldură) și ne va fi și mai cald.

Apa

Este pe primul loc și alegem, pe cât posibil, o apă bogată în minerale, în special în magneziu (calciu oricum are). Deci alegem cu “reziduu sec” mai mare, dacă este posibil. Chiar dacă aceste minerale din apă nu reprezintă neapărat sursa principală pentru noi, ele contribuie la totalul zilnic. Noi “rotim” apele minerale între câteva branduri preferate. Important este să ne placă și la gust, astfel o vom bea de plăcere.

În apă putem adăuga bucăți de fructe sau chiar legume (castravete) pentru un gust mai bun și pentru un aspect care ne îmbie să ne hidratăm. De asemenea, pentru cine transpiră mult, sunt utile și suplimentele cu electroliți, eventual efervescente.

Avem de ales și diverse concentrate de fructe care pot fi adăugate în apă (siropuri). Există și variante fără calorii, îndulcite cu stevia. Sau toată varietatea de băuturi funcționale, de tip “ape cu vitamine”.

Citronade, limonade, oranjade

Storc citrice din frigider și adaug apă carbogazoasă. Iese o “băutură răcoritoare” naturală, sănătoasă. Avem și un aport de vitamina C, antioxidanți (utile pentru protecția solară). Putem adăuga ghimbir, mentă și diverse fructe sau plante aromatice, după preferință. Eu folosesc zahăr de nucă de cocos, pentru un gust deosebit.

Ceaiurile

Ceaiurile (și tizanele) sunt practic… apă. Conținutul de calorii este practic zero, dacă nu le îndulcim. Pentru îndulcire avem și stevia sau alți îndulcitori non-calorici naturali. Dar putem folosi puțină miere, nu este o problemă. Mie îmi place foarte mult și kombucha (ceai fermentat), în special varianta cu ghimbir.

Legume și fructe

Cam toate legumele și fructele de sezon sunt bogate în apă, deci pot fi incluse la aportul hidric. Da, fructele au și zaharuri însă putem reduce cantitățile de carbohidrați provenite din celelalte alimente, pentru compensare. Sucurile de legume și fructe pot fi “îndoite” cu apă. Fructele pot fi făcute și compot, pe care să-l avem la îndemănâ tot timpul. Prefer sucurile făcute la storcătorul cu “melc” (presare lentă) pentru că extrage cel mai bine nutrienții și le păstrează calitățile. Dar cine preferă smoothie-uri are și avantajul menținerii unei cantități mai mari de fibre.

Atenție la pepenele rece: chiar dacă are o cantitate mare de apă, dacă exagerăm cu el, caloriile din zaharuri se adună.

Supele și ciorbele

Hidratează foarte bine și pot include surse de proteine “slabe” (pui, pește, leguminoase). Țin și foarte bine de foame, util pentru cine vrea să își mențină greutatea sau chiar să slăbească. Gazpacho, minestrone și tarator (un fel de supă cu iaurt) sunt variante ușor de făcut. Și pot fi mâncate reci. Borșul poate fi și o băutură excelentă, nu doar un ingredient pentru ciorbe.

Iaurtul

Alegem variantele cu un conținut redus de grăsimi, eventual chiar pe cele “în stil grecesc” (cu mai multe proteine). În amestec cu apă și puțină sare va rezulta ayranul, o băutură foarte populară în zonele mai calde ale globului. Există și iaurturi cu fructe fără adaos de zahăr, deci avem de unde alege. Probioticele ne vor ajuta și în prevenirea problemelor digestive.

Salatele

Frunzele de salată sunt o sursă bună de hidratare și celelalte legume vor contribui și ele, în special castraveții. Alături de carne sau pește, salatele reprezintă combinația “de bază” pe timpul verii. Deci mâncăm “salată cu ceva”, nu “ceva cu salată”, tocmai pentru a pune accentul pe beneficiile ei, atunci când avem cantitățile potrivite.

Berea fără alcool

Aleg variantele fără alcool și chiar amestecate cu sucuri de fructe sau limonadă. Pentru cei care beau bere “normală” sau alte băuturi alcoolice trebuie să ținem cont că ele pot duce și la deshidratare, nu vor înlocui complet apa.

Șprițul de vară

Aici eu aș opta pentru un șpriț mai “lung”, unde se poate merge la două treimi apă și doar o treime un vin de calitate. Este greu de spus dacă acesta hidratează sau deshidratează dar cert este că distrează. Și vara e anotimpul potrivit pentru distracție, relaxare și voie bună!

Pentru “puriști” trebuie să amintim obiceiurile vechi, din Grecia și Roma antică, de a bea vinul amestecat cu apă. Dacă ei își permiteau să facă asta, ne permitem și noi.

Iar dacă tot am ajuns la Saccharomyces Cerevisiae (aka “drojdie de bere”), îmi amintesc vacanțele de vară la țară, unde tata avea și albine. Făceam pe cont propriu un “mied” excelent, din apă și miere polifloră, lăsate câteva zile la fermentat. Pus în frigider la timp, rămâne o băutură ușor acidulată natural, dulce, parfumată. Ajunge la 2-3% alcool, nimic periculos. Mai târziu am făcut chiar și bere de ghimbir acasă, la ocazii speciale.

Oricum am vrea să petrecem aceste zile călduroase, iată că avem nenumărate variante să ne hidratăm corect și într-un mod cât se poate de plăcut.