7 retete vegetariene pentru dieta si slabit sanatos

Dieta merge mana in mana cu mancatul sanatos. Nu exista dieta care sa implice infometarea si sa aiba succes pe termen lung. Este un lucru stiut, studiat, confirmat de medici si nutritionisti din lumea intreaga. Mancatul trebuie sa devina disciplinat, ordonat, calculat si sa intre in rutina noastra zilnica. Sa fie ca un Crez, ca o mantra care sa ne aminteasca de ce facem eforturi pentru sanatatea noatra.

Cateva retete culinare vegetariene care contribuie la slabit sanatos, gradual, fara efect de boomerang:

Ciulama de ciuperci cu sau fara smantana
Ciulamaua de ciuperci se prepara super simplu, din ciuperci fierte si scazute. In apa care ramane adaugam 1-2 linguri de faina si amestecam la foc mic. Adaugam treptat si smanatana sau iaurtul grecesc si 1-2 catei de usturoi. La final adaugam ciupercile fierte, ulei de masline si patrunjel verde. Simplu si super hranitor. Aveti proteine, glucide complexe, fibre si grasimi sanatoase.

Ratatouille la cuptor
Rondele de rosii, rondele de vinete, rondele de dovlecei, sare, piper, verdeturi aromatice, putin ulei de masline. Asezati rondelele in spirala si adaugati sare, piper si ulei de masline. Dati la cuptor cateva minute, pana cand legumele devin usor rumenite. Serviti cu sau fara sos de rosii 🙂

Ghiveci de legume
Cartofi, ceapa, morcov, usturoi, rosii, dovlecei, mazare, fasole, ardei gras, zucchini, broccoli samd. Legumele scad la foc mic in putina apa si la final adaugam sare, piper, verdeturi aromatice. Final fericit 🙂

Cartofi la cuptor cu mujdei 🙂
Cartofii se fierb in coaja si apoi, cand crapa la fiert, ii scoatem si ii asezam frumos intr-o tava de cuptor. Adaugam mujdei si patrunjel tocat marunt in crapaturile cartofilor si dam totul la cuptor pana cand cartofii sunt rumeniti 🙂 Cartofii nu ingrasa daca ii consumam fierti sau copti si in cantitate rezonabila. Dimpotriva, cartofii ajuta in orice dieta pentru ca asigura satietate.

Paste din grau dur cu masline, sos de rosii si patrunjel
Pastele se fierb al dente si apoi se adauga sosul de rosii pe care il preparam separat. Folositi pasta de tomate sau suc de rosii sau rosii proaspete. Le tocam si le lasam sa fiarba la foc mic cu putina sare, piper, ulei de masline, verdeturi aromatice. Sosul + pastele + maslinele + verdeata tocata marunt = o masa pe cinste, 100% vegetariana si super hranitoare. Cat timp nu mancati mai mult de 150 de grame de paste, dieta merge inainte cu succes.

Mancare de mazare cu legume si rosii
Sotam ceapa cu morcov in putina apa si 2-3 linguri de ulei de masline. Adaugam mazarea si lasam sa scada. Adaugam rosii tocate marunt sau pasta de tomate. Lasam sa scada si mai adaugam putina apa daca este nevoie si daca dorim o mancare de mazare mai zemoasa. Adaugam fulgi de chili sau bucatele mici de ardei iute, oregano, cimbru, busuioc, inca 2-3 linguri de ulei de masline pentru antioxidanti si servim cald 🙂

Avem glucide complexe, proteine, fibre si grasimi sanatoase intr-un bol de mancare de mazare.

Mancare de conopida cu masline
Asa cum facem mancare de praz cu masline, cei care nu iubesc prazul deloooc, pot folosi conopida 🙂 Sotam ceapa si morcov intr-o tigaie incapatoare cu putina apa, sare, ulei de masline. Adaugam conopida tocata marunt si lasam sa scada. Spre final adaugam sos de rosii si lasam sa scada, adaugand apa daca este necesar si daca va place mancarea cu mai mult sos. La final adaugam inca 2-3 linguri de ulei de masline, masline negre sau kalamata, patrunjel tocat marunt si ardei iute (optional). Este o mancare pe care va puteti baza pentru satietate, vitamine, minerale si tranzit reglat 🙂

Sper sa va placa este idei de retete culinare vegetariene pentru ca sunt minunate si gustoase. Le puteti personaliza dupa cum doriti si puteti adauga ce ingrediente preferati.

Va recomand sa investiti in ulei de masline de calitate buna fiindca ridica nivelul nutritiv al tuturor mancarurilor pe care le consumam. De asemenea, va recomand sa aveti borcane de verdeturi aromatice mereu la indemana: oregano, cimbru, busuioc, maghiran, seminte de chimen si orice alta aroma va place. Verdeturile aromatice uscate au mai multi antioxidanti decat cele proaspete. Procesul de deshidratare potenteaza puterea antioxidantilor si astfel reusim sa transformam total orice mancare in care adaugam verdeturi aromatice.

Va imbratisez cu drag si va doresc sanatate maxima!