10 retete sanatoase cu avocado + beneficii pentru sanatate

Avocado este un alt superaliment pe care il iubim, alaturi de alte alimente care prezinta beneficii notabile pentru sanatatea noastra: nuci, ciocolata neagra, seminte de Chia, zmeura, ceai negru, broccoli si nu numai.

Astazi descoperim care sunt beneficiile avocado-ului pentru sanatatea noastra, cate calorii are un avocado si ce retete culinare putem realiza cu avocado. Sunt destul de multe pentru ca avocado este un aliment super versatil.

Avocado este un superaliment pe care il folosim din ce in ce mai des in ultimii ani. L-am gustat sub forma de guacamole (pasta de avocado cu ceapa, rosii, lamaie si usturoi), pe paine prajita, in deserturi minunate si chiar ca budinca.

Cate calorii are avocado?

100 de grame de avocado au 160 de kcalorii, 2 grame de proteine, 15 grame de grasimi sanatoase, 9 grame de carbohidrati din care 7 grame sunt fibre.

-> Avocado are Vitamina K, folati, Vitamina C, Potasiu, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina E.

-> Avocado are mai mult Potasiu decat bananele.

-> Avocado are acizi grasi mononesaturati, perfecti pentru sanatatea inimii.

-> Avocado scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul colesterolului bun.

-> Avocado scade inflamatia in organism.

-> Exista studii care spun ca avocado poate avea efect impotriva mai multor tipuri de cancer.

-> Avocado regleaza nivelul tranzitului in organism.

-> Avocado contine fibre care pot hrani bacteriile benefice de la nivelul intestinului.

-> Avocado poate scaderea nivelul trigliceridelor.

-> Avocado contine antioxidanti care asigura sanatatea ochilor, a pielii si nu numai.

-> Avocado este un bun aliat impotriva obezitatii si pentru persoanele care tin dieta. Asigura satietate iar grasimile sanatoase din avocado scad nivelul colesterolului.

Si asta nu este tot. Avocado este cu adevarat un superaliment pe care ne bazam macar o data pe saptamana. Asa cum stiti, nu sunt adepta exceselor de niciun fel, inclusiv a avocado-ului. Este sanatos, il apreciem dar nu vom face obsesie din a-l include in alimentatie.

Iata si cateva idei de retete cu avocado: 

Smoothie de avocado cu ananas si suc de lamaie. Este un shot de energie, o priza alimentare care va asigura nutrienti variati, fibre si proteine, glucide si grasimi sanatoase.

Salata de fructe cu avocado si suc de lamaie. Folositi ce fructe doriti, inclusiv nuci si seminte.

Smoothie de avocado cu zeama de lamaie si miere. Nu trebuie decat sa blenduiti avocado cu suc de lamaie si putina miere. Este un desert minunat si un mic dejun genial.

Guacamole: avocado blenduit cu suc de lamaie, sare si piper + rosii tocate, ceapa tocata, catel de usturoi pisat marunt. Serviti pe paine prajita sau pe paine proaspata.

Pita cu rosii tocate, avocado tocat, masline negre fara samburi, patrunjel proaspat tocat, suc de lamaie, sare, piper si putin ulei de masline.

Salata greceasca: rosii, masline, avocado, ulei de masline, suc de limeta, sare si piper. Evident ca se mananca la fel ca orice salata de rosii, cu un colt de paine integrala 😊

Sos de avocado pentru salata: Blenduiti un avocado cu suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper. Adaugati si putina apa plata daca este necesar ca sa obtineti consistenta unui sos cremos, un dressing minunat pentru orice salata. Este genul de dressing care tine cu sanatatea noastra si nu adauga calorii inutile.

Sandvis cu avocado, masline kalamata, sare, usturoi si ulei de masline. Adaugati si ardei iute pentru accelerarea metabolismului.

Salata de rosii, ardei kapia, salata verde, avocado, lamaie, ulei de masline, sare si ardei iute. Este genul de salata care iti poate aduce mai multi nutrienti decat o capsula cu multivitamine.

Pasta de avocado cu Wasa, tofu afumat si morcovi cruzi. 

Pasta de avocado cu nuci, busuioc, suc de lamaie, patrunjel proaspat.

Humus cu avocado: Blenduiti o conserva de naut fiert cu un avocado, 2 linguri de tahini, sare, piper, suc de lamaie.

Pasta de avocado cu nuci Pecan pe paine integrala. 

Sper mult sa va placa ideile mele cu avocado si sa va inspire sa realizati si alte preparate minunate. Avocado este un ingredient super versatil, usor de folosit si care se adapteaza tuturor gusturilor. Il mancam si gol, ca atare, pe paine, cu putina sare. Este perfect pentru micul dejun dar la fel de bine se potriveste si la cina, la pranz, la orice gustare.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!