Retete dieta mediteraneana: 8 retete sanatoase de pate vegetal

Iubim pate-ul vegetal insa stim ca nu este cea mai fericita optiune pentru noi. Cel putin cel cumparat de la magazin, in numeroase situatii, este plin de conservanti, arome artificiale, coloranti si alte balarii care ne pot face mai mult rau decat bine. Asa ca de ce sa dam banii pe el? De ce nu ne-am pregati noi acasa propriul pate de post?

Iata ideile mele de pate de post, din ingrediente naturale, hranitoare, 100% integrale, fara nimic procesat, retete cu specific mediteranean:

Pate de post de avocado cu nuci: avocado + nuci pecan + sare, piper + suc de lamaie. Bagati la blender si apoi intindeti pe paine. Este un pate de post facut in casa, 100% natural si foarte usor de pregatit. Este cel mai cremos pate din lume si este 100% mediteranean.

Pate de post din humus si patrunjel. Pregatiti un humus clasic si la final, in blender, mai adaugati si patrunjel verde, proaspat. Veti obtine un humus delicios si cu nivel inalt de antioxidanti si fibre. Si este o mancare mediteraneana delicioasa si sanatoasa.

Humusul se prepara simplu de tot, din naut fiert (la conserva) + tahini (pasta de susan) + suc de lamaie + sare, piper + chimion pudra + boia de ardei + ulei de masline. Este o pasta delicioasa care tine de foame mult timp.

Mai jos aveti si o poza cu humus clasic. Se prepara din naut fiert pe care il punem la blender impreuna cu putin ulei de masline, suc de lamaie, boia de ardei iute sau dulce, putin chimion, sare si piper.

Humus cu ceapa si usturoi. Va las aici reteta de humus clasic. Este cel mai sanatos si hranitor pate din lume. La final puteti toca patrunjel verde si presara putin chimion pudra pe deasupra, plus ulei de masline de calitate buna. Serviti pe paine prajita sau pe lipie libaneza.

Pate vegetal, de post din humus + telina data pe razatoare + marar. Telina se da pe razatoare si se adauga imediat putin suc de lamaie care previne oxidarea ei. Adaugam si marar tocat, amestecam bine si la final adaugam cateva linguri de humus care sa lege toata compozitia. De multe ori consum acest preparat fara paine, ca atare. Este deosebit de satios.

Pasta de masline kalamata cu rucola, pe paine. Maslinele kalamata se pun la blender si se obtine pasta de masline pe care o puteti servi pe paine prajita sau proaspata. Adaugati rucola proaspata sau patrunjel verde. Este fix pate de post, daca ma intrebati pe mine, doar ca fara prosteala.

Naut zdrobit cu patrunjel verde si putin usturoi tocat marunt + ulei de masline + suc de lamaie+ sare si piper. Zdrobiti nautul fiert cu pisalogul de usturoi sau cel de piure de cartofi. In naut adaugam restul ingredientelor si se obtine o pasta super delicioasa. O puteti face picanta sau o puteti lasa ca atare.

Avocado cu rosii, ceapa, usturoi, sare, piper, suc de lamaie = Guacamole, cel mai gustos pate de post pe care il puteti visa. Este de origine mexicana, o mancare pe care multi o consuma cu nachos de porumb. Mie imi place cu paine prajita. Este o bomba de vitamine si minerale.

Avocado cu morcov dat pe razatoare, telina data pe razatoare, patrunjel tocat marunt si fulgi de chili. Este o salata de cruditati pe care eu o consum pe paine, ca pe pate-ul de post. Este super hranitoare, super gustoasa, extrem de satioasa. 2 felii de paine cu astfel de pate de post tin de foame cel putin 2 ore.

Sper sa va placa ideile mele de pate de post. Sunt toate homemade, 100% pregatite acasa, din ce ingrediente am in frigider si in camara. Le puteti adapta dupa cum doriti, cu ce ingrediente va fac voua cu ochiul. Le puteti consuma pe loc si le puteti pastra si la frigider maxim 2 zile, as zice eu. Ideea este ca nu vor rezista asa de mult. Le veti adora!

Sanatate maxima si post binecuvantat!