Ce este Mangold sau sfecla elvetiana de care toata lumea este indragostita

Mangoldul este un fel de salata. Este o verdeata pe care o mai gasim si sub denumirea de Swiss Chard, adica sfecla elvetiana. Este o verdeata super sanatoasa insa nu are cel mai bun gust din lume.

Unde se gaseste mangold? La ce pret se gaseste salata mangold? In Romania se gaseste destul de rar, in pietele de legume si verdeturi. Eu gasesc mangold in piata la Ramnicul Sarat, sector 3, Bucuresti. Costa 5 lei un buchet de mangold din care fac vreo 5 salate. Adica este super suficient.

Ce gust are? Problema este ca mangoldul are gust ciudat, ceva intre salata verde si spanac, un gust nici acru, nici dulce, usor salciu. Nu este amara, in niciun caz. Dar nici acra nu este. Sa spunem ca este ceva salciu, aparte, diferit de orice salata ati incercat pana acum, asemanator cu spanacul.

Mangoldul a ajuns faimos in bucatariile marilor cleebritati. Jamie Oliver gateste cu mangold si nu numai. Daca va uitati pe TV Paprika o sa vedeti ca mangoldul si kale au ajuns sa fie verdeturi super celebre. Nutritionistii le considera superalimente, adica alimente functionale. Fac mai mult decat sa ne tina de foame. Aduc beneficii notabile pentru sanatatea noastra.

Beneficiile consumului de mangold, conform Healthline.com:

  • mangold este bogat in fibre
  • mangold este bogat in antioxidanti
  • mangold este bogat in vitamina K
  • mangold poate ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase
  • mangold poate ajuta in diete

Mai mult, consumul de mangold ajuta la reglarea tranzitului si hidratarea organismului. Va dati seama ca o buna parte din mangold este apa. Toata aceasta apa ajuta la detoxifiere, curatarea organismului, curatarea colonului si buna functionare a sistemului digestiv.

Eu cred ca merita, sincer. Nu este cea mai delicioasa verdeata de pe piata, dar merita cumparata si pregatita, macar o data pe luna daca mai des nu aveti acces la ea. Eu o pregatesc in numeroase feluri.

Moduri de a folosi mangold:

  1. Salate cu mangold
  2. Smoothie-uri cu mangold si fructe, nuci, seminte
  3. Mangold tocat marunt si adaugat la final in ciorbe si supe. E fix ca salata verde in ciorba.
  4. Mangold tocat marunt in tocanite. Merge bine in tocanita de cartofi. Am incercat eu.
  5. Mangold la aburi, servit ca garnitura, stropit cu ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper

Atat despre mangold azi. Promit sa revin cu idei de retete cu mangold si mai multe beneficii ale acestui superaliment la moda. Sigur isi merita faima.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!