Idei de mancare rapida: 12 retete simple si sanatoase

Ce poate fi mai frumos decat sa mananci sanatos cat mai des cu putinta si sa realizezi ca incepi sa iti stabilizezi greutatea corporala, analizele ies mai bine, ai mai multa energie si ai scapat de cateva afectiuni si poate si incepi vindecarea unor boli de care te-ai lovit in ultimii ani. Hrana sanatoasa poate fi remediul cel mai simplu si mai accesibil pentru noi toti. Nu o spun eu. O spun numerosi medici si nutritionisti, care nu vor sa isi vanda produsele atunci cand ne recomanda sa mancam o supa pe zi, o salata pe zi, sa reducem cantitatea de carne, sa renuntam la mezeluri si sucuri carbogazoase.

Ei bine, azi va las 12 idei de retete simple si sanatoase pe care le puteti suci cum doriti, le puteti imbunatati, puteti scoate ingrediente, adauga altele noi, puteti jongla cum doriti cu verdeturile aromatice, cu tipul de legume pe care le preferati samd.

Somon la tigaie, scazut la foc mic 🙂 Poate fi scazut la foc mic intr-o tigaie in care am pus o cana mica de apa. Presaram peste el putina sare, un praf de piper, patrunjel verde tocat marunt, putin mujdei etc. Punem capacul si asteptam sa fie gata, lucru care se va intampla probabil in vreo 15-30 de minute, in functie de ce file de peste folositi, cat de tare arde focul samd. Somonul se face singur, fara ajutor din partea noastra. Este o masa garantata care nu va fi refuzata de nimeni si nici nu are cum sa iasa prost. Adaugati alaturi orice salata doriti sau niste catraveti murati si asta e tot. Pofta buna!

Humus pe felii de castravete 🙂 Bagam la robot/ blender o conserva de naut fiert si clatit bine + 2 linguri ulei de masline + 1 lingura de tahini (pasta din seminte de susan) + un varf de cutit de sare + un varf de cutit de chimion + un varf de cutit de boia de ardei + zeama unei lamai. Mixam bine si obtinem o pasta delicioasa, cremoasa, untoasa, pe care o putem servi pe paine sau pe lipie libaneza sau pe felii de ardei gras sau pe felii de castraveti 🙂 Exista o infinitate de posibilitati de a servi humusul. Iar humusul este absolut sanatos si super hranitor.

Omleta cu de toate 🙂 Omleta reprezinta o masa de sine statatoare. Alaturi de omleta puteti sa adaugati o salata si aveti o combinatie sanatoasa si super delicioasa. In fapt, este masa preferata pentru multi oameni care se grabesc si vor o mancare sanatoasa si simplu de pregatit. In omleta puteti include masline, ardei gras, rosii, dovlecei si chiar si frunze de spanac sau buchetele mici de broccoli.

Cartofi fierti si apoi copti si serviti cu sau fara mujdei 🙂 Cartofii se spala bine si se fierb in coaja. Cand sunt gata, ii scoatem cu o paleta si ii punem direct intr-o tava de cuptor. Ii manjim putin cu ulei de masline, sare si piper si ii dam la copt cam 15-25 de minute sau pana cand se rumenesc. Ii servim cu sau fara mujdei. Cartofii copti sunt extrem de sanatosi, foarte hranitori si super satiosi. Tin de foame mult timp.

Salata cu tofu afumat sau orice alt tofu va place voua. Evident ca in loc de tofu puteti folosi orice branza va place dar pentru binele colesterolului si pentru binele intregului organism, este bine sa o lasam mai moale cu branza, in special dupa o anumita varsta. Eu aleg tofu afumat fiindca imi place gustul dar merge de minune si tofu simplu sau tofu cu chimen.

Spaghete cu ansoa si sos de rosii 🙂 Spaghetele se fierb al dente si nu se clatesc, doar se scurg de apa. Sosul de rosii se fierbe la foc mic cu putina apa, cimbru uscat, oregano uscat, busuioc uscat, 10-15 fileuri mici de ansoa (din borcan), 4 linguri de ulei de masline, sare, piper, ardei iute (optional). Sosul se fierbe cam 5-7 minute si apoi se toarna direct peste paste 🙂 Sau dati drumul pastelor fierte in tigaia cu sos italienesc. Va garantez ca veti manca regeste, ca la cel mai luxos restaurant italienesc din lume. Doar ca veti manca acasa, cu bani putini si cu ingrediente alese de voi.

Taitei de orez cu legume trase la tigaie si sos de soia 🙂 Legumele se trag la tigaie in putin ulei, la foc mediu, intr-un wok sau o tigaie adanca. Eu nu am wok dar am o tigaie antiaderenta cu invelis de ceramica alba in care trag la tigaie legumele preferate in stil asiatic: ceapa, morcov, ardei gras, buchetele mici de broccoli, usturoi, dovlecei samd. Nu va trebuie mai mult de 2 minute ca sa pregatiti legumele. Apoi le stropiti cu sos de soia, sos de chili, ulei de susan etc. Taiteii de orez se pot inlocui cu taitei de grau sau cu spaghete 🙂 Si ii punem peste legumele trase la tigaie si ii mai stropim putin si pe ei cu sos de soia 🙂

Paine cu crema de iaurt sau de branza si smochine plus sau minus putina miere 🙂 Este o mancare sanatoasa si poate inlocui cu mare succes un desert de la cofetarie, unde practic si teoretic si cum mai doriti voi, foarte putine prajituri mai sunt naturale :)))) Nici nu va trece prin minte ce porcarii de ingrediente pot pune unii in prajituri si nici nu vreau sa imi imaginez fiindca deja e prea mare nesimtirea in lumea asta. Zilele trecute am vazut o vanzatoare care spala geamul rafturilor cu prajituri cand prajiturile erau inca acolo. Si spala cu spray. Deci incercati din cand in cand sa mai faceti prajituri in casa, deserturi diverse, ce stiti ca va iese: clatite, checuri, negrese, friganele etc. Eu nu stiu sa fac cozonac si alte chestii sofisticate dar ma multumesc si cu niste clatite cu gem de afine :)))

Spanac innabusit cu usturoi, ulei de masline, sare, piper, cimbru uscat, oregano uscat 🙂 Eu folosesc spanac frunze, congelat. Nu le fac reclama dar trebuie sa va spun ca cel mai bun spanac congelat frunze este cel de la Lidl si este cel mai ieftin si chiar are frunzele intregi. Si are un gust asa de bun incat as putea sa mananc spanac o viata intreaga. Cine doreste sa se complice putin, poate sa dea drumul peste spanacul innabusit si la un borcan de sos de rosii. Garantez ca veti iubi aceasta mancare sanatoasa, delicioasa, rapida si simpla.

Salata mediteraneana de paste cu legume 🙂 Deci, prima data cand am vazut salata cu paste, am ras :))) Si am ras copios fiindca mi s-a parut o prostie. Iar apoi, intr-o zi oarecare, m-am decis sa dau drumul intr-o salata care chiar nu ma atragea, la o mana de paste fierte si care mi-au ramas fiindca aveam putin sos de rosii si erau prea multe paste. Va recomand combinatia aceasta: ardei kapia, patunjel, rosii, fasole rosie, paste fierte, 2 catei de usturoi pisati marunti, 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, sucul unei lamaie. Este o mancare sanatoasa, delicioasa si super simpla. Si este un simbol al dietei mediteraneene caci asa se mananca in zona mediterana.

Salata cu telemea 🙂 Unii ii spun salata bulgareasca oricarei salate in care exista telemea. Nu stiu ce sa va spun dar eu cred ca puteti sa ii spuneti cum doriti, inclusiv Salata Ricardo, Salata Ecuador, Salata Mangalia sau Salata Cu Branza si Ce Mai Vrem Noi :))) Masline, rosii, ardei gras, ceapa, castraveti, telemea, ulei de masline, sare, piper, putin suc de lamaie. Schimbati ingredientele cum doriti si nu veti gresi nimic. Salata cu telemea este o mancare sanatoasa si super delicioasa. Daca nu preferati telemeaua, va recomand tofu. Eu sunt cea mai mare fana tofu din Europa de Est :))))

Paste cu sos de rosii si masline + broccoli. Pastele se fierb al dente, se scurg de apa si nu se clatesc. Sosul de rosii se fierbe cu putina apa, la foc mic, adaugand ulei de masline, cimbru uscat, oregano uscat, broccoli in buchetele, masline fara samburi. Lasam sosul de rosii sa fiarba putin si apoi trantim pastele peste el 🙂 Va garantez ca veti iubi broccoli si mai mult decat pana acum, caci broccoli si sosul de rosii se inteleg de minune.

Dragilor, acestea sunt cele 12 retete de mancare sanatoasa, delicioasa, rapida si simpla. Nu va petreceti toata viata in bucatarie fiindca mai trebuie sa mai si traiti. Si nu va cheltuiti toti banii pe restaurante caci mancarea facuta in casa are farmecul ei absolut aparte. O femeie este frumoasa si cand face de mancare, va asigur. Si un barbat poate fi super atragator si daca tocmai a stins focul dupa ce a terminat de pregatit o tocanita de cartofi. Ne plac barbatii care gatesc :))) Si stim ca si noi suntem apreciate pentru cine suntem noi in sufletul nostru insa nu strica o oala de ciorbita si nici o portie de clatite cu gem de afine, macar din cand in cand 🙂

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!