5 salate-garnitură

Salate pentru garnitură

eisberg

eisberg

Salatele pot fi o garnitură sau o masă în sine, dacă punem suficiente ingrediente ca surse de proteine, grăsimi sănătoase și/sau carbohidrați complecși, de preferință. Au multe avantaje: prospețime, volum, foarte versatile în privința gusturilor pe care le putem da prin alegerea ingredientelor, condimentelor și sosurilor (dressing-urilor).

Cum mai toate rețetele mele sunt pentru persoanele cu stil de viață activ, care au altceva mai bun de făcut cu timplul lor decât să spele, să curețe și să toace salate (și apoi să aducă și bucătăria la lumină), iată 5 idei de salate pentru garnitură. Ele merg lângă carne, pește, o brânză de calitate sau lângă combinații de proteine vegetale.

Am pornit pentru toate de la o bază de salată iceberg, de la Eisberg România (gata spălate și tăiate), peste care punem doar un minim din alte ingrediente.

Ce dressing folosim?

Dressing-urile pot fi și ele gata făcute, la raionul unde găsim salatele Eisberg în magazine sunt și sosuri gata preparate, dintre care eu recomand variantele cu oțet din vin de Tokaj (click pentru detalii), care nu au chimicale dăunătoare și sunt foarte gustoase, pe lângă ușurința de a le pune pur-și-simplu, direct peste salate sau chiar peste felul principal.

Aici trebuie să avem grijă la cantitatea de ulei, dar putem include diverse condimente: boia (inclusiv iute sau afumată) sau ierburi aromatice, pe lângă clasicele sare și piper.

Câtă salată e bine să mâncăm?

Ca garnitură, măcar 100g de salată (cam jumătate dintr-o pungă clasică de la Eisberg) vor fi suficiente. Pentru a o face mai ușor de mâncat poate fi tăiată ceva mai mărunt.

Salată cu ardei și castravete

Este foarte crocantă și are avantajul că ardeiul este o sursă bună de vitamina C. Dacă avem și niște porumb deja desfăcut, aruncăm și o lingură-două de boabe. Merge foarte bine la un piept de pui cu orez. Dressing-ul simplu, din lămâie, ulei de măsline, sare, piper poate primi și niște usturoi strivit dacă nu se supără cei din jur.

Salată cu fasole

Punem doar câte o lingură-două de fasole roșie și albă, pentru gust, aspect și un aport suplimentar de fibre și proteine. Se asociază bine cu o carne de porc slabă gătită mai dietetic și mămăliguță, la prânz, mai ales dacă punem niște boia afumată în dressing, să ni se pară că am mâncat ciolan cu fasole.

Pentru dressing putem păstra sucul din conserva de fasole, cele de la d’aucy nu au BPA, deci suntem în siguranță. Aici sursa de acid preferată va fi oțetul (eventual un oțet balsamic de calitate). Sau mergem direct pe dressing-ul oriental de la Eisberg, care se potrivește perfect (are chimen în compoziție).

al vapore

al vapore

Salată cu sfeclă roșie

Tot rapidă: sfeclă roșie conservată, se asociază bine cu o carne de vită și orez. Putem suplimenta cu puțin hrean în dressing sau chiar țelină rasă, dacă avem.

Sfecla roșie ajută la producerea de oxid nitric (vasodilatator), e bună atât pentru sportivi cât și în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Salată cu roșii și măsline

În sezonul rece folosim în special roșii cherry, se coc mai bine și au o aromă mai bună. Dacă luăm salata la pachet e bine că nu se scurg și salata va rămâne proaspătă și crocantă.

Merge foarte bine la o carne de pasăre sau chiar cu paste, la prânz. Pentru cine vrea să slăbească e bine să fie mâncată prima. Pentru sportivi și persoane active, poate fi mâncată la final.

Busuiocul sau oregano uscate pot fi incluse în dressing.

Salată cu roșii și fenicul

Poate însoți foarte bine un somon la cuptor și are o aromă deosebită. Da, aici avem nevoie de fenicul proaspăt, dar putem include și condimentul (semințe de fenicul proaspăt măcinate) în dressing.

Pentru că e pește și se digeră ușor, dacă această masă este seara putem include și usturoi zdrobit în ecuație. Facem salata rapid, cât peștele este la cuptor.

Deci iată 5 soluții simple și rapide pentru a transforma o masă banală într-una mai sănătoasă și mult mai gustoasă.