Retete turcesti delicioase: Supa crema de linte rosie

Astazi va ofer o reteta delicioasa si super sanatoasa, din bucataria turceasca 🙂 Supa de linte rosie este un deliciu culinar inspirat din gastronomia turceasca, fiindca aici cred ca s-a nascut si a fost imbunatatita in mod continuu de catre cei mai buni bucatari din lume. Eu am varianta mea de supa de linte rosie si v-o ofer astazi si voua 🙂

Iata care sunt ingredientele esentiale de care avem nevoie pentru a pregati cea mai gustoasa supa de linte rosie:

  • 1 morcov mediu
  • 1/4 radacina de telina
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 300 grame de linte rosie
  • 1/2 lingurita de pudra de chimion
  • 1/2 lingurita de seminte de chimen
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita de pul biber
  • 1/2 lingurita de ienibahar
  • 1 lingurita de cimbrisor uscat
  • 6 linguri de ulei de masline

Cum preparam cea mai gustoasa supa turceasca de linte rosie:

  1. Tocam morcovul, ceapa, telina si ardeiul gras.
  2. Sotam timp de 3-4 minute legumele tocate in 2 linguri de ulei de masline la foc mic, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn.
  3. Adaugam peste legumele sotate lintea rosie spalata si clatita + 1.5 litri de apa sau 2 litri de apa, in functie de capacitatea oalei.
  4. Lasam legumele si lintea sa fiarba pana cand sunt ambele gata. Cam 30 de minute ar trebui sa fie suficient.
  5. Stingem focul, lasam supa sa se raceasca putin, bagam blenderul vertical si mixam bine pana cand obtinem o supa crema fina.
  6. Adaugam 4 linguri de ulei de masline, condimentele din lista (chimen, chimion, ienibahar, cimbrisor, boia de ardei, pul biber) si amestecam.
  7. Servim alaturi de paine buna, lipie libaneza, paine turceasca sau simplu, ca atare.

Supa turceasca de linte rosie este delicioasa, hranitoare, bogata in fibre si proteine, bogata in antioxidanti si senzational de simplu de pregatit. Lintea fierbe mult mai repede decat fasolea deci nu va speriati in privinta aceasta. Lintea are nevoie de acelasi timp de fierbere ca si morcovul, poate chiar mai putin. Deci va fierbe in acelasi timp cu legumele.

Lintea trebuie clatita bine si spalata in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede.

Pul biber poate fi inlocuit cu ardei iute proaspat sau ardei iute macinat uscat 🙂 Este cam acelasi lucru insa nu identic.

Chimionul nu este acelasi lucru cu chimenul. Eu cumpar pudra de chimion de la magazinul turcesc de langa casa mea, la 2 minute de plimbare pe jos 🙂 Avand acest magazin asa de aproape, va dati seama ca trec pe acolo destul de des si cumpar tot felul de ingrediente interesante. Cu aceste ingrediente reusesc sa pregatesc mancare turceasca senzational de gustoasa, cu retete de pe net sau din carti. Nu voi uita niciodata cum am venit prima data in magazinul acesta turcesc, cand abia se deschisese. Nu prea stiam cum sa pregatesc mancare tuceasca asa ca vanzatoarea mi-a oferit o carte de retete culinare turcesti cadou 🙂 Din acel moment am stiut ca voi deveni o bucatareasca buna si dedicata atat mancarurilor romanesti, cat si mancarurilor turcesti. S-a apasat un buton emotional cand am primit acea carte 🙂