14 sfaturi utile pentru persoanele cu diabet

Dragilor, diabetul nu este o boala care sa ne aduca in stare de despresie. Nu ne scoate din joc, nu ne elimina din echipa campionilor. Stim cu totii oameni de top care au diabet, directori de multinationala, actori celebri, oameni de succes, multimiliardari si persoane pe care le admiram enorm.

iaurt slab cu fulgi de ovaz, 4 rondele mici de banana (doar daca medicul da voie banane), migdale inmuiate in prealabil in apa
iaurt slab cu fulgi de ovaz, 4 rondele mici de banana (doar daca medicul da voie banane), migdale inmuiate in prealabil in apa

Dar diabetul este o boala care necesita atentie, moderatie, grija pentru propria persoana, rabdare pentru insanatosire, iubire de sine mai presus de orice 🙂

  • Inlocuiti orezul alb cu orez brun (integral), care contine mai multe fibre si are indicele glicemic mai redus, asta desigur daca medicul specialist va da voie sa aveti orez integral in meniu.
  • Inlocuiti grasimea nesanatoasa cu uleiuri extravirgine, grasime sanatoasa, avocado, peste. Medicul diabetolog va va oferi cantitatea ideala din aceste alimente pentru o portie calorica normala.
  • Inlocuiti dulciurile cu fructele si legumele pe care medicul vi le permite in meniu. Nu toate fructele sunt permise pentru ca unele au indice glicemic foarte mare.
  • Inlocuiti tot ce nu vi se permite cu alternative mai sanatoase. Munca de inlocuire este minunata si se face cu pixul in mana, pe o agenda frumoasa. Taiati toate alimentele care nu va mai fac bine cu alimente care va aduc sanatate, echilibru, longevitate si o dispozitie buna. Meniul pentru diabet este unul extrem de sanatos.
  • Nu eliminati carbohidratii sanatosi, ci doar stabiliti cantitatea ideala impreuna cu medicul specialist diabetolog si stabiliti portiile ideale la fiecare masa. Doar medicul diabetolog este in masura sa va elimine anumite alimente din meniu.
  • Faceti ce miscare va place, inclusiv curatenie casnica, lucru in gradina, mers pe jos, plimbari de placere. Activitatea fizica are un efect extraordinar in controlul diabetului.
  • Diabetul nu este o rusine si nu este un blestem. Este o boala ca oricare alta si care poate fi tinuta sub control daca exista medic specialist bun, tratament luat cu seriozitate, dieta luata in serios si tinuta cu atentie, o stare psihologica buna si sustinuta de cei dragi.
  • Diabetul nu este o boala in care sa eliminam absolut orice este dulce. De fapt, diabetul este o boala care are nevoie de multa moderatie si controlul atent al portiilor consumate. Totul se realizeaza cu un medic diabetolog bun, nu dupa cum ne taie pe noi capul 🙂
  • Mergeti catre un grup de sustinere pentru cei cu diabet. Nu este nevoie sa treceti prin boala singuri, ci alaturi de cei care au aceleasi nevoi ca si dvs. si va inteleg problemele perfect 🙂 Este extraordinar sentimentul ca faci parte dintr-un grup de persoane care au aceleasi obiective de sanatate, care au nevoi asemanatoare, care au meniuri alimentare asemanatoare 🙂
  • Cumparati-va cani de masurat, cantar de bucatarie, etichete autoadezive si o agenda speciala doar pentru a va nota retetele speciale pentru diabet, tratamentele pe care le urmati, instructiuni cu privire la cantitatile de alimente permise, liste de alimente benefice samd. Organizarea este minunata si va da un sentiment de siguranta si optimism + sentimentul ca aveti lucrurile sub control si puteti sa faceti fata oricarei situatii cu brio.
  • Eliminati alcoolul si snack-urile de tot. Nu au niciun beneficiu pentru diabet. Mai sunt vreo 10-15 exemple de alimente si ingrediente care nu au ce cauta in meniul dvs. iar medicul diabetolog vi le poate oferi. Notati-le pe o lista cu pixul rosu si scrieti in capul listei INTERZIS, NU AM NEVOIE DE ELE. Sau orice alt mesaj doriti dvs. Ideea este sa vedeti lista foarte des si sa va intre in minte mesajul ca nu aveti nevoie de ele absolut deloc 🙂 Adevarul este ca nu aduc decat calorii si efecte negative pentru organism. Nu au nutrienti, nu au beneficii.
  • Slabiti cat va recomanda medicul specialist si mentineti-va o greutate ideala pentru ca diabetul are nevoie de mentinere in limite bune. Nu ajuta absolut deloc sa fiti supraponderal sau chiar la nivel de obezitate.
  • Faceti-va analizele in mod constant pentru a va asigura ca aveti grija de toate aspectele esentiale pentru sanatatea generala a organismului dvs. Toate analizele trebuie sa stea intr-un dosar, fila cu fila, totul pus frumos si ordonat. Ordinea si organizarea va vor da un sentiment de claritate, optimist si sentimentul ca tineti totul sub control.
  • Dormiti suficient si mentineti-va un nivel optim al starii emotionale. Buna dispozitie este mai mult decat posibila atunci cand aveti diabet. Este obligatorie. Nu aveti voie sa va stresati asa ca nu va dati voie sa stati in cercuri de persoane toxice, pesimiste, nocive. Este esential sa va creati un mediu cat se poate de linistit, relaxat si pozitiv. In cea mai mare masura, acest lucru depinde de dvs.

Acestea sunt cele mai importante 12 sfaturi pentru persoanele cu diabet, sfaturi culese din surse de incredere. Vi le ofer cu cel mai mare drag din lume. Am persoane cu diabet in familie si am din pacate si bunici si strabunici + rude si prieteni din partea sotului meu care au diabet. Boala nu este mai puternica decat noi. Noi suntem mai puternici si ii putem face fata daca avem lucrurile sub control si daca luam schema de tratament si dieta medicului specialist diabetolog in serios 🙂

Va doresc multa sanatate si succes in tot ce faceti!