Nutri-Score în magazinele românești

Nutri-Score

Nutri-Score este în magazinele românești

Este mai ușor acum să facem alegeri alimentare sănătoase orientându-ne și după sistemul de etichetare Nutri-Score. Alimentele sunt clasificate în 5 categorii, fără „interdicții” (de ex. ducliurile sunt, în general, în categoria E, cu roșu). Mai degrabă se indică frecvența de consum: cele „verzi” pot fi consumate „la liber”, în timp ce „roșiile” doar ocazional.

De exemplu, dacă un iaurt simplu are „verde”, un iaurt care are și alte ingrediente va fi cu verde deschis, cum este Danonino de la Danone.

Danonino

Bineînțeles că sistemul are limitele lui și nu poate ține cont de preferințele individuale (de ex. diete low-carb) dar este singurul sistem cu bază științifică și consider că este un progres față de etichetarea obișnuită. În continuare trebuie să citim cu atenție etichetele și să ne informăm despre aditivii cu potențial periculos.

De asemenea, sistemul nu se aplică fructelor și legumelor, care se consideră din start sănătoase și chiar trebuie stimulat consumul.

Unde mai găsim alimente etichetate în acest fel?

Sistemul funcționează deja în Franța, unde a fost creat și implementat, precum și în Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Elveția, Olanda și Polonia.