9 idei geniale de cina sanatoasa si usoara. Retete simple si rapide

Cina trebuie sa fie usoara si sanatoasa, sa fie usor de digerat si sa nu contina prea multe calorii. O cina de 200 – 300 de kcal se considera a fi o cina potrivita, cat sa sature si in acelasi timp sa se digere in 2 ore, pana la ora de somn. Caci asa cum bine stim, cina se ia cu 2 ore inainte de ora de somn 🙂

Ideile mele de cina simpla sunt mai jos:

Piure cu ostropel si salata de muraturi. Ostropelul poate fi si cu legume, nu neaparat de pui. Iar piure-ul se poate face si cu putin ulei de masline daca doriti sa evitati untul. Eu il pregatesc cu unt si sare. Este o cina sanatoasa pentru copii si pentru toata familia.

Paste cu sos de rosii si busuioc. Pastele se fierb al dente si apoi se scurg, fara sa se clateasca. Astfel sosul se prinde mai bine de paste. Sosul se face din pasta de tomate sau din tomate depelate pe care le zdrobim cu furculita si le sotam la foc mic cu putin ulei de masline, sare, piper, busuioc, oregano, cimbru, un catel de usturoi. Sosul se combina cu pastele si obtinem cina sanatoasa pentru toata familia.

Piure cu mozzarella si patrunjel. Piure-ul clasic se incinge putin intr-o tigaie (merge si piure-ul ramas de cu o zi in urma) si deasupra radem branza telemea sau mozzarella si adaugam patrunjel verde tocat marunt. Adaugam sare si lasam branza sa se topeasca. Garantez o cina sanatoasa si super gustoasa.

Pilaf cu ciuperci si patrunjel verde. Am folosit orez romanesc si ciuperci din borcan, in saramura. Am adaugam si o ceapa tocata marunt, 2-3 catei de usturoi si am obtinut o cina super delicioasa si sanatoasa.

Paine cu crema de branza, somon afumat si patrunjel verde tocat marunt. Pentru mine si familia mea, aceasta este o cina delicioasa si pe care nimeni nu o refuza. Eu servesc acest preparat oricand nu am idee ce sa fac la cina si oricand sunt pe fuga si vreau cina gata in 5 minute! :))

Cartofi frantuzesti 🙂 Este cina preferata a fiicei mele, care este topita dupa aceasta combinatie minunata intre cartofi si branza. Cartofii se fierb si se adauga intr-o tava de cuptor. Adaugam telemea data pe razatoare, oua batute ca pentru omleta si putin unt. Amestecam totul si dam la cuptor pana cand budinca este gata. Este o budinca frantuzeasca de cartofi pe care toata lumea o va adora.

Paste cu legume si ulei de masline extravirgin 🙂
Fierbeti paste al dente si apoi amestecati-le cu legumele preparate impreuna cu sos de rosii. Legumele se soteaza la foc mic impreuna cu putin ulei de masline, apa, sare, piper, verdeturi aromatice uscate sau proaspete. La final, cand sunt patrunse, se adauga sos de rosii si se lasa la scazut. In acest amestec de sos si legume se adauga pastele 🙂 Final fericit!

Paste cu branza si stafide 🙂
Pastele (500g) se fierb al dente si apoi se amesteca intr-un bol mare cu 500 g branza telemea sau branza de vaci, stafide si 2 – 3 oua batute bine.
Dam totul la cuptor pana cand se formeaza o budinca delicioasa si super hranitoare 🙂 Este cu adevarat o cina pe cinste si usor de preparat!

In loc de spaghete puteti folosi farfale, penne, linguini, orice forma de paste doriti 🙂 Iar branza poate fi dulce sau sarata, stafidele fiind optionale.

Ostropel de zucchini 🙂
Ceapa, usturoi, ardei gras si zucchini se soteaza la foc mic intr-o tigaie inalta. Adaugati ulei extravirgin de floarea soarelui, sare, piper, verdeturi aromatice uscate (busuioc, oregano, cimbru). In 2-3 minute adaugati si rosii tocate marunt sau sos de rosii, suc de rosii, rosii pasate, cat sa dati culoare preparatului. Lasati sa fiarba la foc mic, adaugand o cana de apa si usturoi pisat marunt.

In loc de zucchini puteti folosi si dovlecei 🙂 Efectul este acelasi iar reteta poate fi imbunatatita dupa bunul plac: adaugati si o mana de masline pentru si mai multa savoare.

Spaghete cu rosii si masline. Fierbeti spaghetele al dente si le scurgeti, fara sa le clatiti. Apoi le puneti intr-o tigaie la foc iute impreuna cu rosii cherry, masline negre si masline verzi, ulei de masline, sare, piper, 2-3 catei de usturoi, busuioc. Lasati totul pe foc pana cand rosiile incep sa crape si isi elibereaza sucul propriu. Serviti cina in stil italienesc!

Mai sus sunt doar 12 idei de cina delicioasa si simpla, super sanatoasa si usor de digerat. Le puteti personaliza in fel si chip. Adaugati ingrediente care va plac, inlocuiti uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline, adaugati putin ardei iute daca doriti, schimbati telemeaua cu branza de vaci sau cu mozzarella etc.

Sa aveti succes in tot ce faceti si multa sanatate!