Retete dieta mediteraneana: Salata siciliana de rosii cu busuioc si ardei iute

Dieta mediteraneana este in topul celor mai sanatoase diete din intreaga lume. Si de fapt nici nu este o dieta, ci mai degraba un stil de alimentatie, un program de alimentatie foarte sanatos. Dieta mediteraneana pune accent mare de legume si fructe, verdeturi proaspete si uscate, uleiuri presate la rece, lactate si cereale integrale, vin rosu, peste, nuci si seminte diverse 🙂 In mare, asta este dieta mediteraneana si se aseamana mult cu felul in care se hranesc grecii, italienii, spaniolii, cretanii si turcii.

Astazi va ofer o reteta inspirata din dieta mediteraneana, o salata siciliana cu busuioc si ulei de masline extravirgin. Este ca o salata Panzanella, tipic italieneasca 🙂

Iata ce ingrediente sunt necesare pentru 2 portii mari de adult:

  • 20-30 de rosii cherry sau 4 rosii mari
  • o mana de masline negre
  • o mana de masline verzi
  • o ceapa rosie mare
  • 4 felii de paine cu masline sau orice fel de paine integrala
  • 5-6 frunze de busuioc proaspat sau o lingurita mica de busuioc uscat
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • fulgi de ardei iute sau ardei iute proaspat
  • sare de mare

Pentru cei care sunt la dieta low-fat, puteti servi salata si fara ulei, doar cu masline. Aveti mai jos varianta de salata inainte sa ii adaug ulei de masline. Eu am ulei de masline trimis de o buna prietena de familie tocmai din Toscana, cumparat de la piata locala, unde taranii isi aduc uleiul de masline produs in casa, nu din fabrica 🙂 Sunt atat de recunoscatoare pentru acest ulei de masline iar eu il consider remediu naturist pentru o mie de boli!

Tocam rosiile si ceapa si apoi adaugam restul integredientelor. Nu este o salata sofisticata, ci una la care muncesti minim si te bucuri maxim de ea. Salata de rosii cu paine este oricum un simbol al bucatariei romanesti :))) Nu cred ca exista om care sa nu iubeasca salata de rosii cu paine, eventual si cu putina ceapa tocata in compozitie, ca sa facem treaba si mai gustoasa.

Atat pentru azi. V-am lasat mai sus reteta de salata siciliana, o salata originara din Sicilia, unde era considerata mancarea omului de rand, o mancare modesta, in care gospodinele puneau rosii crescute in gradina, niste paine veche, uscata si cateva frunze de busuioc, plus uleiul de masline pe care orice gospodarie si-l producea.

Cam asa este si astazi in Italia. Am rude acolo asa ca va pot povesti direct de la sursa. Fiecare gospodarie are cativa maslini, are cateva randuri de rosii, obligatoriu are busuioc verde si ceapa rosie (simbol emblematic al anumitor regiuni din Italia), plus clasicii peperoncino (ardei iute), fara de care italienii nici nu ar sti cum sa traiasca :))) Bucataria italiana nu functioneaza fara aceste ingrediente! Iar eu le am mereu in casa fiindca sunt alimente esentiale in dieta mediteraneana, dieta mea preferata!

Citeste si:

12 idei de mic-dejun perfect pentru slabit natural

Retete de mancare sanatoasa pentru slabit: 12 idei simple si rapide

Lamai cu miere la borcan, un remediu naturist delicios

9 idei de mic-dejun sanatos si hranitor

21 de idei de mic dejun super sanatos, pentru copii si toata familia

33 de retete vegetariene: Salate delicioase si sanatoase pentru fiecare gust

7 salate inspirate din dieta alcalina. Cate una pentru fiecare zi a saptamanii

10 retete culinare pentru o cina sanatoasa pentru copii

10 retete sanatoase cu avocado + beneficii pentru sanatate