Mancare asiatica delicioasa: Ciuperci Shiitake cu sos dulce acrisor

Astazi am fost si am mancat pentru prima data la Noodle Pack si am mancat taitei cu legume si sos dulce acrisor. Mi-am amintit cat de mult iubesc mancarea asiatica preparata de bucatari adevarati :)) Nu ca eu nu as face mancare super gustoasa, dar va dati seama ca atunci cand mananci in oras, este altceva… Copiii adora sa manance in oras iar noi alegem de obicei locuri ok si cu mancare cat se poate de sanatoasa.

Asa ca am ales mancare asiatica 🙂 Am luat taitei de orez cu legume si ou + taitei de grau cu legume si tofu. Copiii au luat taitei de orez cu legume si sos dulce-acrisor + pachetele de primavara 🙂 Nu ma asteptam sa fie atat de bun. A fost genial si o sa mai revenim!

Va las mai jos o reteta de ciuperci Shiitake cu ceapa verde si sos dulce acrisor, o varianta de preparat vegetarian langa care puteti adauga si o portie de taitei de orez sau de grau, ce va place mai mult.

Iata ingredientele necesare pentru cele mai bune ciuperci Shiitake cu ceapa verde si sos dulce acrisor:

  • 20-30 de ciuperci Shiitake mici
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 6 linguri ulei de susan
  • 5 Chinese spices (mix de scortisoara, cuisoare, fenicul, piper, ghimbir)
  • sare
  • 5 linguri sos dulce acrisor
  • pasta de fasole neagra cu usturoi (puteti inlocui cu sos de soia si 2-3 catei de usturoi tocati marunt)

Mod de preparare pentru o mancare asiatica delicioasa:

  1. Spalam ciupercile shiitake in mai multe ape si le lasam la inmuiat vreo 2 ore, timp in care tot schimbam apa.
  2. Tocam ciupercile shiitake dupa ce s-au inmuiat complet si le-am scurs bine de apa.
  3. Punem ciupercile shiitake la sotat intr-o tigaie incapatoare cu uleiul de susan, sare si 5 Chinese spices.
  4. Completam cu apa si amestecam din cand in cand aproximativ 45 de minute, timp in care ciupercile trebuie sa fiarba. O sa fie un proces simplu in care panditi ciupercile sa nu ramana fara apa, completati cu apa, amestecati, iar mai completati samd.
  5. Cand ciupercile sunt gata, adaugam o lingura de pasta de fasole neagra cu usturoi, ceapa verde tocata, sos dulce acrisor si mai lasam pe foc inca 5 minute.
  6. Stingem focul si servim cu sau fara taitei de orez 🙂

Ciuperile Shiitake se pot servi cu taitei de orez sau de grau. Ai mei sunt de la Noodle Pack fiindca am luat o portie mare si nu am putut sa o termin 🙂 Iar eu nu arunc mancare. O refolosesc in alte retete sanatoase sau o iau la pachet la serviciu. Si nu mi-e rusine sa vin cu resturi la serviciu. Stiu sa le fac sa arate ca lumea, le mai pun un sos dulce acrisor sa revina la viata si uneori obtin versiuni si mai delicioase a doua zi 🙂

Daca doriti, pentru decor si aroma si mai puternica, tocati putina ceapa verde si adaugati-o la final, cand ciupercile sunt gata. Este o mancare vegana sanatoasa si delicioasa. Nu am adaugat niciun aliment de origine animala in aceasta reteta. Deci este o mancare de post, sanatoasa, cu proteine de origine vegetala 🙂 Este perfecta pentru vegetarieni devotati care vor proteine de cea mai buna calitate.

Sper mult sa va inspire aceasta reteta de ciuperci Shiitake si sa o incercati. Ciupercile Shiitake sunt specific asiatice si se gasesc de obicei la magazine cu specific asiatic. Eu iubesc mancare asiatica asa ca pe mine aveti toate sansele sa ma cunoasteti daca aveti drum pe la magazine chinezesti, japoneze, coreene. Sunt cel mai mare fan alive al mancarurilor asiatice, in special mancare coreeana picanta si ultra-picanta 🙂

Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si savuroase!