Copiii mofturoși la mâncare

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

copiii mofturoși

Copiii mofturoși la mâncare

Cu toții am fost copii și unii avem copii care trebuie hrăniți bine. Pentru dezvoltare (fizică și intelecutală), pentru performanță, pentru refacere după sport sau boli și diverse situații. Dar copii nu vor întotdeauna să mănânce și ce este bine pentru ei.

Educația nutrițională

Se începe cât mai devreme, prin prezentarea de alimente sănătoase (în familie, nu doar în farfuria lor) și prin amânarea cât mai mult a momentului când iau conoștință cu dulciurile, junk-food-ul, alimentele cu arome puternice (artificiale) și potențiatori de aromă. Nu cumpărăm și nu oferim copiilor recompense dulci, este foarte important.

Noi am mers pe o diversificare mai rapidă și cu alimente naturale, bogate în nutrienți. Gălbenuș de ou de țară în laptele din biberon, avocado, pește bogat în omega 3, legume diverse. Astfel copilul acum are snack-uri din conopidă, carne uscată (beef jerky), mănâncă legume crude. Dar nu prea mai vrea ouă, lactate.

Cum le includem alimentele nedorite în dietă

E simplu: le includem sub forme care le plac. Asta se referă la rețete dar și la modalitatea de gătire. Trebuie să testăm permanent cu cantități mici și sub diverse forme. Oricum, fiind sănătoase, le putem mânca noi dacă nu reușim să îi convingem.

De exemplu am pus ou și iaurt “grecesc” în gofre (waffles), chiar dacă ele includ și puțin sirop de arțar. Se pot adăuga și concentrate proteice, nuci/semințe, făiă de năut (sursă de proteine vegetale). Cu peștele putem face pate (inclusiv cu ficat de cod), pe care îl acceptă mai ușor dacă nu simt gustul/mirosul. În loc de brânză putem folosi urdă dulce (proteină din zer, foarte utilă pentru creștere și imunitate).

Le putem face shake-uri sau smoothie-uri care să includă aproape orice, la fel biscuiți și piure-uri. Pentru copiii activi fizic și care nu au probleme cu greutatea, sucurile de fructe cu diverse “adaosuri” pot fi și ele o soluție.

Gofre (waffles)

Atât pentru un mic dejun cât și pentru gustări, inclusiv la școală sau grădiniță, aceste gofre sunt ușor de mâncat, gustoase, preferate de către copii.

Ingredientele pornesc de la cele “clasice”: lapte (eu am adăugat și iaurt grecesc pentru mai multe proteine), ouă, făinuri mai speciale (aici am pus făină fără gluten și făină de năut). Da, punem și ingrediente dulci, pentru a le face mai atrăgătoare, inclusiv “zahăr”. Ca sursă de “dulce” am avut sirop de arțar și niște pudră de cacao. Foarte gustoase sunt și variantele cu malț (are gustul “umami”, chiar dacă este dulce).

Adaosul de fibre, de exemplu tărâțe de ovăz, fulgi de nucă de cocos, făină de migdale, psyllium și grăsimi (unt, gălbenuș, uleiuri vegetale rezistente) reduce semnificativ indicele glicemic, deci cele câteva grame de zahăr sau făina nu reprezintă o problemă.

La noi în familie “Buni” este experta în domeniu, dar mă străduiesc și eu. De multe ori aleg ingredientele împreună cu copilul, iar cât el nu este “pe fază”, adaug și ce mai este de adăugat. Eu unul țin temperatura mai jos, chiar dacă asta îmi lungește timpul, evit arsura și alimentele rămân mai sănătoase.

Ce este foarte bine la aparatul de gofre de la Heinner: nu se lipesc, practic nu am ce spăla după ce îl folosesc. Click pe imagine pentru ofertă, are un preț foarte bun, e la reducere pe eMAG.

În concluzie:

  1. de la început oferite alimente diverse, în forma naturală și amânate cât se poate dulciurile
  2. exemplul personal
  3. ascunderea alimentelor dorite în rețete care le plac în mod obișnuit.
  4. explicarea permanentă a beneficiilor nutriționale ale alimentelor
  5. educarea copiilor să citească etichetele și să învețe despre ingredientele pe care le evităm (zahăr, coloranți artificiali, indulcitori, arome, conservanți etc.)