Slată de varză cu susan

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

susan

Salată de varză cu susan

Este o salată foarte rapidă, una dintre cele mai rapide salate pe care le putem face, foarte potrivită pentru cină, ca garnitură la carnea de pui sau alături de proteine vegetale, de exemplu o mâncare de fasole.

Ingrediente

Avem varză, morcov, ceapă verde (pentru gust și culoare), semințe de susan alb și/sau negru, oțet. Eu am avut un oțet din orez, cu gust neutru, dar se potrivește foarte bine și un oțet balsamic. În loc de oțet sau chiar în completarea lui se poate folosi și lime (limetă) sau lămâie. Se poate adăuga și un strop de ulei, de preferat tot de susan.

Personal nu am timpul necesar să toc varză, așa că am luat direct tocată, o variantă de “coleslaw” de la Eisberg (la Kaufland am găsit-o, dar sunt în toate marile magazine). Mai este și un aspect al risipei: dacă îmi cumpăr o varză întreagă nu am o familie atât de numeroasă încât să o mâncăm pe toată. Și ajung să o arunc, după ce îmi ocupă niște zile frigiderul. Din pungă ies două porții mari, deci este perfect.

Varza tocată și apoi “frământată” permite formarea unor substanțe foarte interesante, care ajută ficatul în procesele de detoxifiere, în special împotriva estrogenilor. Este motivul pentru care o prefer seara, astfel încât secreția de testosteron să fie optimă.

Susanul are și el câteva componente care ajută sănătatea sexuală masculină (testosteronul, fertilitatea). Efectele benefice se extind și asupra aparatului cardiovascular, inclusiv la femei.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914952/

https://ecerm.org/journal/view.php?doi=10.5653/cerm.2020.03524

https://academic.oup.com/jn/article/136/5/1270/4669984

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510241/

Semințele de susant au efecte miraculoase inclusiv la sportivi (aici un studiu pe fotbaliști).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5374195/

Mod de preparare

Se toacă varza, se freacă cu sare și apoi se adaugă oțetul și semințele de susan, se lasă câteva minute. Cel puțin așa îmi place mie. Apoi adaug restul ingredientelor. Pentru o aromă deosebită semințele de susan pot fi ușor “prăjite”. Atenție: nu le ardem ci doar le încălzim puțin, pentru a-și elibera aromele.