Salată de fasole roșie cu ton

.fb-like {overflow: hidden !important;}

fasole roșie

Salată de fasole roșie cu ton

Este o salată simplă, foarte rapidă și sățioasă. Gustul îl putem da cu niște frunze (o salată de tip Misticanza sau Pikans Mix de la Eisberg), cu legume (ceapă verde, ceapă roșie, ardei, roșii) și din condimente sau plante aromatice: busuioc, rozmarin. Fasolea roșie “cere” oțet balsamic, dar cine preferă poate alege lămâie sau lime. Am putea adăuga cu succes niște măsline kalamata sau chiar măsline coapte.

Alegerea ingredientelor

Aici avem discuția despre ton. Sigur, cel mai bine ar fi să-l prindem noi din ape curate și apoi să-l tranșăm, să-l fierbem/coacem/frigem și să-l includem în salată. Sau să luăm file de ton din magazin. Proaspăt. Sau congelat. Evident, asta ar fi ceva mai scump decât varianta accesibilă celor mai mulți dintre noi: conserva de ton. Aici avem destule variante în magazine: conservă de tablă sau borcan. În suc propriu sau în ulei de diverse tipuri. Cea mai sănătoasă alegere este varianta la borcan, în ulei de măsline. Totuși există și multe tipuri de conserve de calitate, inclusiv în ulei de măsline (pe care îl scurgem bine) care sunt suficient de sigure pentru consumul ocazional (de 2-3 ori pe săptămână).

Cantitatea de mercur (metilmercur) din pește este o altă discuție: dacă nu avem un test făcut pentru sortimentul respectiv nu avem cum să știm. Totuși, ce știm este că produsele de pe piață au un nivel de mercur sub limita admisă, altfel sunt scoase de la vânzare. Firmele mari, concurente, își testează și reciproc produsele, de asemenea, mai există teste făcute de diversele autorități și chiar ONG-uri și grupuri de consumatori.

Din punctul meu de vedere, beneficiile (omega 3, în special) și prezența fibrelor (frunze, fasole) înclină balanța în favoarea consumului de pește. Pe toate conservele este afișată și zona FAO de pescuit, deci putem ști de unde provine peștele și putem verifica dacă este o zonă suficient de sigură.

Pentru fasolea roșie este mai simplu, conservele de la d’aucy nu au BPA, deci varianta “al-vapore” merge la fix. Și aici, pentru a face această salată putem cultiva noi fasole, apoi să o înmuiem, să o fierbem și este gata pentru rețetă.

Nutriția

Este o salată “hiperproteică”, ne interesează însă și aportul  mare de fibre. Carbohidrații sunt cu asimilare foarte lentă, fiind potrivită pentru regimurile de slăbire, având sațietate mare. Există și variante cu ou, dar, în opinia mea, o încărcăm prea mult. Este suficient de nutritivă și gustoasă doar cu ton, fasole roșie (sau albă), câteva frunze, legume, condimente, plante aromatice.

porumb la borcan

porumb la borcan

Pentru cine vrea mai mulți carbohidrați și un gust mai complex, porumbul poate fi un ingredient binevenit.