Salate simple

.fb-like {overflow: hidden !important;}

Salate simple

salata simpla

salata simpla

Important e să mâncăm frunzele, chiar și în formă simplă, mai ales lângă carne. Nu este nevoie să ne complicăm inutil. Sigur, putem face salate complexe, cu ingrediente care să furnizeze aproape toți nutrienții esențiali. Dar și o simplă “mână” de salată lăngâ carne, în special, dar și lângă garniturile de carbohidrați, mâncată constant, face diferența, în timp.

Aici, pentru cină, carnea de pui (bogată în triptofan) este cea mai potrivită, iar rucola ajută la detoxifierea estrogenilor, optimizând nivelul de testosteron. Triptofanul este precursor al serotoninei, deci va ajuta la controlul apetitului, un somn odihnitor și o stare de bine.

Gustul îl dau din marinarea și condimentarea diversă a cărnii, deci obținem o satisfacție prin gustul deosebit, nu este nevoie să mâncăm cantități mari și nici alte ingrediente.

Pentru mine este simplu: am găsit rucola bio (certificată) la prietenii de la Eisberg, atât în magazine cât și în primul hypermarket online (livrare în București și împrejurimi), freshful.ro.

rucola

rucola

Beneficiile

Pentru alăturarea cu pește sau carne avem aportul de antioxidanți și fibre. Fibrele solubile reprezintă hrană pentru probiotice, bacteriile prietenoase din tubul digestiv. Astfel microbiomul nostru va procesa mult mai bine și alimentele cu risc. Ideea este să mâncăm regulat, nu doar fix atunci când avem friptură la masă.

Pentru alăturarea cu garniturile de carbohidrați, avantajul este cel al încetinirii asimilării glucozei, deci reducerea impactului glicemic. Un element extrem de util pe termen lung, care ne permite să folosim orez alb, paste, cartofi, chiar și pâine, cu un risc mult mai mic.

Salatele “cer” o sursă de acid (oțet, zeamă de lămâie) care “lucrează” și el în ambele direcții: reduce viteza de asimilare a glucozei și îmbunătățește profilul microbiomului.

Ideal este să mâncăm deci întâi sursa de proteine (carne, pește), apoi salata și la final sursa de carbohidrați. Excepție fac persoanele care vor să crească în greutate sau au consum foarte mare (ex. sportivi), când recuperarea carbohidraților arși este prioritară, deci salata vine la final.

Pentru a se digera optim, carnea are nevoie de mediu acid, deci ea vine prima în această succesiune. La începutul mesei nivelul de acid secretat va fi maxim, dacă avem întâi salata atunci digestia cărnii va fi afectată negativ.

Efectul de volum

Volumul în sine al frunzelor și salatelor ajută la controlul apetitului, lucru foarte util pentru cei care vor să slăbească. Volumul salatelor poate fi crescut și cu legume sărace în calorii: castraveți, dovlecei, fenicul, andive etc. Citește despre cum dăm volum unei salate, cu puține calorii.