Galbiori la tigaie cu ulei de masline si usturoi

Galbiorii sunt deliciosi. Nu sunt la fel de gustosi ca ghebele sau ca hribii dar sunt si eu in topul ciupercilor care ne aduc aminte de copilarie 🙂 Eu am crescut in Bucuresti dar cateva vacante lungi le-am petrecut in Moldova asa ca ciupercile de padure nu mi-au lipsit din meniu. Ba dimpotriva, as putea sa spun ca nu mi-a scapat nicio specie de ciuperca din padurile din Moldova. Si le iubesc pe toate si ma zapaceste complet aroma de ciuperci de fiecare data cand o simt.

As putea sa renunt la orice aliment pentru ciuperci dar trebuie sa fie ciuperci gustoase, cu aroma de padure, facute asa cum trebuie, servite obligatoriu cu usturoi si piper. Nu mananc ciuperci fara usturoi si piper.

Iata cum fac eu galbiorii cu ulei de masline si usturoi, la tigaie 🙂

Ingrediente necesare pentru 3 portii de adulti:

  • 500 grame de galbiori
  • 3 catei de usturoi mari sau 5 catei de usturoi mici
  • sare si piper
  • 5 linguri de ulei de masline

Iata cat de simplu si rapid se fac galbiorii:

  1. Intr-o tigaie incapatoare vom pune galbiorii spalati, curatati si taiati pe jumatate.
  2. Adaugam ulei de masline sau de floarea soarelui si lasam focul mediu.
  3. Galbiorii vor incepe sa isi lase sucul propriu. E perfect. Ii lasam sa fiarba in sucul propriu. Adaugam sare si piper macinat.
  4. Dupa primele 10-12 minute vom incepe sa vedem ca apa se evapora si galbiorii incep sa sfaraie in ulei. Ii lasam sa se incinga bine de tot caci nu mancam ciuperci nefacute niciodata.
  5. Ciupercile incep sa devina sticloase, uleioase, semn ca sunt gata.
  6. Tocam usturoiul si adaugam peste ciuperci. Acum incepe toata bucataria sa miroasa divin.
  7. Mai lasam totul pe foc inca 2 minute si stingem focul.
  8. Servim cu paine sau cu mamaliga. Nu servim ciupercile singure 🙂
  9. Servim si un pahar de vin rosu alaturi sau un rachiu de cirese negre salbatice, de padure. Asta ar manca matusa mea daca as fi acasa la ea.

Galbiorii sunt gustosi dar la fel sunt si champignonii bruni. Va recomand sa consumati ciuperci macar o data pe luna. Si daca nu va plac, nu-i nicio problema. Poate ca aveti alte ingrediente pe care sa puneti accentul: conopida, dovlecei, vinete, ardei kapia. E plina lumea de legume care asteapta sa fie trase la tigaie cu putin ulei si putin usturoi.

Va salut cu mare drag si va doresc sanatate maxima!