Legatura dintre somn, imunitate si vit. D3

Legatura dintre somn, imunitate si vit. D3 este una foarte stransa. Calitatea vietii noastre este influentata atat de factori externi, cat si de factori interni. Datorita faptului ca exista numeroase studii ale caror concluzii ne pot ajuta sa avem o viata mai sanatoasa si mai fericita, trebuie sa acordam mare atentie acestora si sa le punem in practica.

Un asemenea studiu a demonstrat ca exista o corelatie extrem de importanta intre aportul suficient de vitamina D3, somn si imunitate. Atunci cand corpul nostru primeste o cantitate corespunzatoare de vitamina D3, imunitatea noastra creste.

legatura dintre somn

Vitamina D3 si imunitatea

Inclusiv in cazurile de COVID-19, vitamina D3 a fost administrata pacientilor pentru a le stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva virusului.

Vitamina D3 impacteaza modul in care functioneaza sistemul nostru imunitar deoarece poate reduce sistemele inflamatorii care au loc in organism. Ea actioneaza asupra citokinelor, niste proteine care au rolul de mesager intre diferite celule.

Citokinele au un rol foarte important in reglarea proceselor inflamatorii, in stimularea imunitatii, dar si producerea de noi celule.

Vitamina D3 si calitatea somnului

Vitamina D3 influenteaza si calitatea somnului. Chiar daca vitamina D3 este recunoscuta pentru promovarea sanatatii oaselor si a absorbtiei calciului in corp, ea are mult mai multe beneficii.

Spre exemplu, poate regla ritmul circadian, poate oferi un somn odihnitor si fara intreruperi, si poate imbunatati sanatatea psihica, dandu-ne o stare de bine si de calm.

Mai mult decat atat, unele studii au aratat ca o carenta severa de vit. D3 poate duce la inflamarea cailor respiratorii, care la randul ei poate provoca tulburari de somn sau chiar insomnie sau apnee.

Din pacate, este destul de greu sa obtinem aceasta vitamina in mod natural. Mai ales in sezoanele reci, dar uneori chiar a-la-longue, este recomandat sa introduci in dieta un supliment alimentar cu vitamina D3.

INTERESANT! La randul lui, un somn calitativ ne poate ajuta sa producem mult mai usor vitamina D3 in mod natural, prin expunerea pielii la soare.

Atunci cand soarele apune, organismul nostru incepe sa converteasca serotonina in melatonina, un hormon-cheie in inducerea somnului. Alaturi de vitamina D3, melatonina asigura un somn odihnitor si neintrerupt.

Deficitul de vitamina D3

Printre primele simptome carora trebuie sa le acorzi atentie se numara:

  • dureri musculare si slabiciune la nivelul muschilor
  • schimbari bruste de comportament (stari de iritabilitate, melancolice sau depresive)
  • oboseala continua
  • lipsa de concentrare
  • apatie
  • transpiratie excesiva
  • dureri articulare
  • migrene.

Ce spun studiile:

  • peste 70% dintre europeni adulti nu obtin o cantitate suficienta de vitamina D3
  • la adulti, carentele de vitamina D3 sunt asociate cu depresia si schimbarile bruste de dispozitie
  • la copii, carentele sunt asociate cu rahitismul si dezvoltarea ADHD-ului

Doza zilnica recomandata de vitamina D3:

Iti recomandam sa citeste si articolul Somnul si regenerarea celulara, legatura care iti imbunatateste viata.

Descopera suplimentul Complex cu vitamina D3 (2000 UI), K2 si Omega 3 din in, Life Care®.  Sustine functionarea sistemului imunitar.  Imbunatateste starea de spirit.

Vitamina D3, picaturi pentru copii, 5 mcg, 400 UI, Life Care® este un supliment alimentar esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor, a dintilor si a sistemului imunitar pentru cei mici.

Colagen Booster cu vitamina D3 si macese BIO, Life Care® contine 20 mcg- 400% din VNR de vitamina D3.  Imbunatateste metabolismul. Puternic efect antioxidant.

O sa tii cont de legatura dintre somn, imunitate si vit. D3?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing Specialist