12 mancaruri sanatoase pentru dieta mea. Cum slabesti mancand

Poti slabi mancand? Sincer de tot! Poti sa slabesti cand mananci sanatos? Adevarul este ca doar mancand sanatos poti sa slabesti cu efecte benefice pe termen lung, fara efect de bumerang, cand se intorc toate kilogramele pierdute si mai aduc cu ele inca cateva in plus. De ce functioneaza alimentatia sanatoasa pentru slabit? Simplu, pentru ca a manca sanatos inseamna ca:

  • mananci la ore fixe, regulate, la program cat de cat decent
  • mananci pana la ora 20, deci cina se ia pe la 19 in mod ideal si apoi pui lacat la frigider 🙂
  • mananci din toate grupele de alimente, fara excese, fara sa pui accentul prea mult pe o singura grupa
  • mananci cat iti trebuie, cand iti e foame, fara sa te imbuibi 🙂
  • mananci gatit corect, sanatos, fara prajeli, fara mancaruri de la fast food
  • cand mancam sanatos avem energie multa si putem sa muncim fizic, sa facem miscare fizica, ne gradinarim, sa lucram mai intens
  • cand mancam sanatos avem fibre suficiente in alimentatie asa ca ne reglam colesterolul si glicemia mai usor si nu mai simtim nevoia de dulce

etc. Lista de beneficii continua mult si bine atunci cand mancam sanatos.

Deci, iata cum mancam noi sanatos si tot acest timp ne satisfacem nevoia de a slabi fara suplimente, fara diete, fara sport care ne extenueaza.

Iata si 12 idei de mancaruri sanatoase pentru dieta mea, care mi se potrivesc mie la fix. Nu pot fi ideale pentru toata lumea caci unii dintre voi pot avea intolerante sau alergii sau poate aveti alt regim. Recomandarea mea este sa vizitati un medic nutritionist care sa va alcatuiasca un set de analize si apoi un set de meniuri cu acele alimente care sunt benefice pentru dvs., pentru fiecare in parte 🙂

Legume innabusite cu putin ulei de masline, sare si piper 🙂 Aici am folosit dovlecei, ardei kapia si vinete + un catel de usturoi pentru aroma si pentru faptul ca poate ajuta la reglarea colesterolului. Cand ma grabesc si vreau mancare sanatoasa rapid, nu fac decat sa incing o tigaie, sa toc rapid niste legume (ideal pe cele mai vestejite si mai urate, le iau in ordinea in care vad ca se strica in frigider), sa le dau drumul cu putin ulei de masline la foc mediu si le servesc imediat ce vad ca s-au inmuiat putin. Nu imi plac legumele facute piure, ci legumele care inca mai raman putin crocante si isi pastreaza culorile vii.

Ciorba de legume cu varza 🙂 Este o ciorba clasica de legume in care pun la fiert jumatate de varza tocata marunt. Se poate acri cu rosii sau cu bors. Nu este nimic sofisticat, ci doar o ciorba care aduce aport mare de vitamine si minerale. Varza este minunata si pentru dieta insa exclud ideea de a manca doar supa – ciorba de varza toata ziua. Nu e suficient ca sa ii dam organismului tot ce are nevoie ca sa isi faca treaba bine si sa arda caloriile ca lumea.

Legume la cuptor 🙂 Toc cartofi dulci, zucchini si dovlecei, morcovi, ceapa, ardei kapia. Le stropesc cu ulei de masline, adaug un praf de sare si piper si le dau la cuptor pe hartie de copt. Le scot cand sunt perfect rumenite si le servesc cu mujdei 🙂 Este cea mai buna mancare si cea mai sanatoasa pentru dieta mea.

Mancare sanatoasa de linte verde cu ulei de masline, sare, piper si un catel de usturoi. Lintea verde se spala bine, se pune la fiert pana cand bobul se inmoaie perfect si apoi se stropeste cu ulei de masline, adaugam sare si piper + un catel de usturoi pisat marunt. Servim cald 🙂 Este o mancare delicioasa si foarte hranitoare.

Salata de rosii cu masline, ceapa rosie, capere si mozzarella 🙂 Este o mancare sanatoasa pe care o puteti servi la orice ora din zi si chiar si in loc de cina. Aduce aport mare de fibre, proteine si carbohidrati + antioxidanti.

Ciuperci scazute la tigaie, cu un strop de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi, sare si piper. Eu folosesc champignon, hribi, shiitake, shimeji, galbiori si orice alte ciuperci gasesc la market. Curat ciupercile de pamant si impuritati, le clatesc foarte rapid, le toc si le dau drumul in tigaie, sa sfaraie rapid cu ulei si o cana de apa. Astept sa se evapore toata apa si sa ramana ciupercile sticloase, uleioase. Le servesc simple sau cu mamaliga, paine sau cu alte legume 🙂

Mancare sanatoasa de mazare cu sos de rosii 🙂 Nimic nu se compara cu o mancare delicioasa de mazare. Aleg mazare congelata si de obicei ma orientez catre marci mai ieftine. O fierb, astept sa se faca bobul moale si apoi pun sos de rosii, sare, piper, ulei de masline, 2-3 catei de usturoi 🙂 Astept sa se formeze sosul si apoi servesc imediat, cald 🙂 Uneori mananc direct de pe foc, recunosc. Am o mare preferinta pentru mancarea de mazare si de multe ori nu am rabdare sa se faca pana la capat. O pot manca si mai cruda :)))

Oua fierte cu mustar 🙂 Mic dejun sau gustare sanatoasa. Oul este un aliment complet si sunt super fericita daca pot sa gasesc la piata de legume si fructe cateva oua de rata. Sunt mai gustoase decat cele de gaina si le fierb imediat ce le cumpar. Le servesc cu sare si cu paine. Pe cele de gaina le prefer cu mustar.

Ciorba de legume cu dovlecei 🙂 Este o ciorba dietetica, care spala stomacul si regleaza digestia, regleaza si tranzitul si alunga foamea. Va asigur ca se prepara super simplu si ca este o mancare sanatoasa pe care toata familia o va aprecia. O puteti acri cu rosii sau cu bors, sau desigur si cu suc de lamaie.

Muraturi de tot felul 🙂 Sunt nelipsite la noi in casa si imi place sa le prepar singura. Practic, orice legume aveti, le puneti in saramura (1 lingura cu varf de sare la 1 litru de apa) + marar uscat si optional catei de usturoi, boabe de mustar, foi de dafin. Nu are cum sa nu va iasa aceasta combinatie de saramura delicioasa. Eu pun la murat pepeni, castraveti, gogonele, morcovi, radacina de telina, conopida si nu numai 🙂 Muraturile ajuta la sanatatea digestiva si pot regla tranzitul, inclusiv apa de la muraturi, pe care eu o beau uneori ca atare 🙂 O ceasca mica, nu mult!

Ciorba de loboda sau de salata verde. Acum ca gasim salata verde indiferent de sezon este mai usor sa facem ciorba de salata oricand ne dorim. Cand am salata verde sau spanac, le folosesc in ciorba si in salata. Cand am norocul sa dau peste o punga de loboda prin congelator, sunt si mai fericita. Ciorba de loboda este perfecta pentru dieta mea 🙂

Spanac delicios si ideal in dieta mea 🙂 Daca nu fac macar o mancare de spanac pe luna, inseamna ca ceva este serios in neregula cu planul meu de alimentatie 🙂 Ador spanacul si nu prea imi lipseste din congelator. Calesc ceapa si morcov, adaug spanacul decongelat si o cana de apa, las la fiert si spre final adaug sos de rosii. Mai las cateva clocote, adaug usturoi pisat marunt, sare si piper si servesc o mancare sanatoasa de spanac.

Acestea sunt cele 12 preparate culinare pe care le folosesc in dieta mea. Sunt super sanatoase, super hranitoare si se prepara usor. Iubesc mancarea sanatoasa si incerc mereu sa imi ocup programul de mese cu cat mai multe preparate culinare sanatoase. Asta ca sa nu am timp sa ravnesc la preparate hipercalorice, mancaruri grase sau care nu imi sprijina dieta 🙂

Va salut cu drag si va doresc multa succes in tot ce faceti!

Va invit sa ma urmariti si pe Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe Instagram.