Alimente de toamnă, locale

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

alimente de toamna

Alimente de toamnă, locale

Este la modă să pretindem că vrem să mâncăm local și de sezon. Acum ar fi alimente de toamnă. Dar dincolo de tendințele actuale care ne bucură, astfel de alimente au avantaje multiple atât pentru mediu, comunitatea în care trăim, cât și pentru sănătatea noastră.

În sezonul de toamnă, alimentele sunt mai bogate din punct de vedere nutritiv, au cantități mai mari de vitamine, antioxidanți, fitonutrienți. Și un gust așa cum trebuie să fie. Sunt și mai ieftine, căci sunt din abundență. Evident, eu voi pune pe primul loc siguranța mea și a familiei, deci voi cumpăra din sisteme unde există standarde de calitate și verificări, nu de oriunde. Pentru București există posibilitatea să comandăm direct acasă, de la Freshful by eMAG, primul hypermarket 100% online. Alimentele sunt ușor de ales, deoarece este specificat în dreptul lor că sunt produse în România și se precizează că sunt furnizate de mici producători.

Iată câteva soluții pentru cine chiar vrea să adopte aceste principii.

Fructele

Este bine să profităm acum de ele, pentru că se păstrează mai greu, având o “fereastră” foarte mică în an pentru a le include în dietă în forma lor naturală. Prunele sunt cele mai bogate în antioxidanți, le putem include în mixuri de fructe, sucuri, diverse deserturi. Foarte bune cele de la “Familia Popescu”, le-am testat personal.

Pe locul doi, la mică distanță, avem strugurii roșii. Apoi clasicele mere și pere.

Da, chiar dacă fructele au zaharuri (nu zahăr), în mod natural, le putem găsi loc în dietă reducând aportul de carbohidrați din alte surse, reducând grasimile și având grijă la totalul caloriilor. Le mâncăm de preferat separat de mesele principale și după antrenament (sport). Pentru că da, toți ar trebui să facem o formă de mișcare, ce ne place și ce putem.

Dovleacul este regele: copt, în plăcintă, sub formă de supă-cremă. Are puține calorii și este foarte gustos. Interiorul ascunde o comoară: semințele de dovleac, foarte bogate în zinc, magneziu, fibre, grăsimi sănătoase, proteine.

Există, pentru ele, o categorie separată în aplicație și pe site.

Legumele

Dintre legume, rădăcinoasele sunt cele mai potrivite pentru toamnă: morcovi, țelină, sfeclă roșie. Cât mai multe salate din legume crude dar și supe, ciorbe. Pot fi făcute foarte bine și la cuptor sau chiar suc. Rădăcina de păstrârnac dă un gust foarte bun mâncării și acum este sezonul potrivit.

Varza albă și roșie pot fi puse în salate sau făcute “mâncare”, având beneficii nutriționale deosebite pentru imunitate (sănătatea plămânilor, în special).

Ceapa și usturoiul se stochează foarte bine peste iarnă, le putem găsi în orice sezon, dar cred că acum au și ele un moment bun.

Chiar dacă îi sperie pe mulți, cartofii preparați corect (fierți, copți) sunt sănătoși, având un indice de sațietate foarte bun.

Pe lângă acestea avem și toată gama de legume “de vară”, pe care producătorii ni le aduc din a doua recoltă a anului: roșii, ardei, verdeață.

Leguminoasele

Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt la început de sezon și pot completa un meniu diversificat, ca surse de proteine, fibre, carbohidrați complecși. Da, toate cresc și la noi dar le găsim mai rar în magazine de la producători români. Așa că le vom lua de unde putem, chiar sub formă de conserve.

Nucile și semințele

Se păstrează cel mai bine în coajă dar, din comoditate, mulți dintre noi preferăm variantele deja curățate. Grăsimile sănătoase din ele sunt relativ sensibile la oxidare, deci este bine să le includem acum în meniurile noastre. Pot fi gustări sau pot fi incluse în salate. Mie îmi place să le adaug și la supele cremă.

Conservele tradiționale

Există deja pe piață mai multe variante de conserve preparate tradițional, din legume românești de sezon. De la murături la zacuscă și sucul de roșii, ele păstrează suficient de bine calitățile nutritive ale ingredientelor și tehnologiile moderne permit excluderea conservanților artificiali.