Sare iodată sau neiodată

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Sare iodată

sare iodată

sare iodată

Sunt multe discuții despre consumul de sare iodată, multe confuzii, multe idei greșite. Iată de ce se iodează sarea, care este problema cu antiaglomerantul, ce variante avem.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31784815/

De ce se pune iod în sare?

Deficitul de iod este ceva aproape universal (ca la vitamina D), în special pentru populația care nu trăiește pe coastă (algele și animalele marine aduc un aport de iod suficient pentru cei care le consumă în mod frecvent).

Pentru ca iodul să fie în alimente (plante), el trebuie să existe mai înâi în sol. Nucile nu pot avea destul iod dacă acesta nu a fost prezent în pământ în zona respectivă.

Iodul este implicat în funcția tiroidiană (fiind o componentă a hormonilor tiroidieni). Deficitul pe termen lung se manifestă prin mărirea acestei glande, care încearcă să se descurce și ea cum poate. Dar mult mai importantă este implicarea hormonilor tiroidieni în dezvoltarea intelectuală a copiilor. Aici este foarte grav deficitul, pentru că dă probleme pe viață, care nu mai pot fi corectate ulterior.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30515705/

O metodă simplă a fost de a pune iod într-un aliment comun, consumat de toată lumea. Evident, asta poate să ducă și la o “supradoză” de iod, care are și ea efecte negative. Mai ales că foarte mulți oameni consumă sare în exces. Din păcate iodarea sării este obligatorie, lucru care nu permite alegerea unei alte variante de către persoanele care nu au nevoie de iod.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10667088/

Antiaglomerantul

Ferocianatul de potasiu este pus pentru ca sarea să nu se aglomereze (întărească) sub influența umidității. Cantitatea folosită este foarte mică, teoretic nu prezintă pericol pentru sănătatea noastră. Dar există și variante de sare cu alte tipuri de antiaglomeranți, mai siguri.

Alte variante

Aici merită punctat că alte tipuri de sare (de salină, nerafinată- rără iod, “sarea de murături”) sau de Hymalaia) nu prezintă diferențe semnificative la nivelul dietei. Adică nu conțin cantități utile din alte minerale. Citim cu atenție etichetele și alegem în funcție de ce ni se pare util și benefic pentru noi.

Dacă nu folosim sare sau mâncăm doar sare neiodată, o idee bună este să includem alimentele marine (care aduc și omega 3, seleniu, zinc, vitamina B12 etc.) sau să luăm un supliment cu iod. Click pentru un supliment cu iod natural, din alge marine.