Aer uscat-gât iritat

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Viva Park Baumit

Aer uscat- gât iritat

De multe ori ne trezim cu gâtul uscat sau chiar cu durere în gât, dimineața. Una dintre cauze este aerul uscat. Alte cauze pot fi praful, polenul sau substanțele degajate de obiectele de mobilier sau alte materiale pe care le avem în casă. Iată câteva idei pe care “le-am prins” discutând cu specialiști în domeniu. Și am început să aplic. Adică să fac micile renovări cu materialele sănătoase. Această soluție merge foarte bine peste gipscarton (rigips). În poza de mai sus se văd căsuțele experimentale de la centrul de cercetare Baumit.

aer curat

aer curat

Materialele de construcții pentru sănătatea noastră

Am făcut două vizite, una în 2019 (click pentru detalii), unde am aflat despre cum materialele bazate pe var sunt cele mai bune pentru partea de umiditate (Baumit Klima) și a doua, în 2022, cu ocazia lansării gamei Ionit, materiale pentru finisaje care ionizează aerul, reducând cantitatea de particule (praf) din atmosferă. Particulele ionizate (prin curentul de aer care atinge pereții finisați cu Ionit de la Baumit) se aglomerează și cad, fiind apoi luate mai ușor cu aspiratorul sau prin stergerea prafului.

Pe lângă umiditate, aerul  mai are și alți parametri de calitate, dintre care cei mai importanți sunt VOC (compuși organici volatili- mirosuri) și cantitatea de particule (praful, polenul). Noi alegem pentru renovări materiale cât mai “curate”, cum am văzut în vizita la cel mai mare centru de cercetare în domeniu din Europa (aflat lângă Vinena, realizat de Baumit împreună cu universități medicale și institute tehnologice). Apoi avem purificatoare de aer, chiar dacă stăm într-o zonă relativ curată, de la marginea orașului.

Cum menținem umiditatea optimă și un aer curat?

Avem metodele clasice: apă pusă la fiert, prosop ud pe calorifer. Un simplu vas atârnat de calorifer nu poate susține suficient, mai ales iarna. Există și umidificatoare special concepute, care sunt mult mai eficiente.

Cum ajutăm gâtul să rămână sănătos?

Prima condiție este să fim bine hidratați. Apoi să evităm alimentele și băuturile iritante (inclusiv dulciurile, alimentele fierbinți, foarte acre sau cu aditivi chimici). Un alt element important este să avem ultima masă măcar cu 1-2 ore înainte de ora de culcare și să alegem alimente care se digeră ușor, pentru a evita refluxul gastric. Acidul care vine înapoi poate afecta serios mucoasa gâtului.

ZMA Now Foods

ZMA Now Foods

Ca parte de suplimentație, zincul este mineralul care se pare că ajută cel mai mult. Eu seara iau două capsule de ZMA ( combinație de magneziu, zinc, acid aspartic, vitamina B6). O altă variantă populară (click pe imagini pentru detalii) este combinația de Vitamina C și zinc.