Zarzavat pentru ciorba la borcan din 7 ingrediente. Cel mai bun zarzavat pentru iarna

Dragilor, medicii si nutritionistii ne recomanda ciorba ca aliment miraculos. Este bun si pentru sanatate dar si pentru dieta. Aduce aport mare de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti (folosim o paleta larga de legume si verdeturi). Ciorba este si satioasa, taie foamea, tine de foame mult timp si ne ajuta sa trecem cu brio peste pofta de dulce. Are suficienti carbohidrati si suficiente fibre cat sa taie pofta de dulciuri pentru minim 5-6 ore.

Insa ciorba cea mai sanatoasa se face mereu in casa, fara arome artificiale, fara cuburi, fara pudre, fara gusturi care ne zapacesc simturile, fara sare adaugata cu nemiluita (sarea ne umfla mai rau ca orice).

Asa ca eu fac ciorba doar acasa, din zarzavat proaspat. Exceptie fac iarna cand fac ciorba cu zarzavat la borcan iar azi va dau reteta mea, mostenire de la mama si de la bunica si cred ca si de la stra-strabunica. Este un zarzavat asa de bun incat veti dori sa il mancati ca atare, iarna, direct din borcan.

Iata cele 7 ingrediente de care aveti nevoie, in principiu, nu-i nimic obligatoriu:

  • 5 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac
  • 2 radacini de patrunjel
  • 1 radacina de telina mare
  • 1 legatura de tije de telina cu tot cu frunze de telina
  • 2 legaturi de patrunjel verde
  • sare (2 linguri de sare la 1 kg de zarzavat)

Mod simplu de pregatire a zarzavatului pentru ciorba:

  1. Dam toate radacinoasele pe razatoare si tocam verdeturile si tijele de telina.
  2. Adaugam sare peste tot amestecul si amestecam bine cu mana sau cu o furculita/lingura.
  3. Punem zarzavatul in borcane, presand usor ca sa acoperim toate golurile.
  4. Inchidem borcanele bine imediat ce adaugam zarzavatul in ele.
  5. Dam borcanele in camare, intr-un loc rece si intunecat.
  6. La iarna deschidem cate un borcan, adaugam zarzavat in ciorba si apoi inchidem borcanul si il pastram la frigider pana cand facem o alta ciorba si avem nevoie de zarzavat.

Un borcan de 500 de grame este suficient cat pentru 2-4 ciorbe, in functie de cat de mari si cat de consistente vreti sa le pregatiti. Gustul de zarzavat la borcan este minunat iar mie imi aduce aminte de copilarie, cand era frig si mama facea ciorba fierbinte. Tata punea mereu pe masa si ardei iute si de multe ori ne convingea sa muscam un varf mic de ardei. Spunea ca cine mananca ardei iute macar de 2-3 ori pe iarna nu mai raceste. Si cred ca avea dreptate 🙂

Va las cu aceasta reteta simpla si va sfatuiesc sa o adaptati dupa cum doriti si in functie de ce ingrediente aveti si va plac. Eu nu pun ardei fiindca intr-un an mi-au fermentat borcanele de zarzavat si am dat vina pe ardei :)) Asa ca ardeiul tocat il pun la congelator in pungi, tocat cuburi. Isi pastreaza culoarea, aroma si toate vitaminele si mineralele.

Va salut cu drag si va doresc o toamna minunata si spornica!