Ghid complet de alimentatie in regimul pentru ficat +15 reguli de aur pentru ficat sanatos

Astazi discutam despre una dintre bolile cel mai des intalnite in Romania: bolile de ficat. Si sper sa lamurim cateva aspecte foarte importante despre sanatatea ficatului, regimul pentru ficat, alimentele benefice pentru un ficat sanatos si cele interzise.

De cand am inceput cursul de Tehnician nutritionist, adica acum vreo 4 ani, m-am concentrat foarte mult asupra bolilor de ficat si asupra diabetului. Sunt boli pe care le intelegem prea putin, mergem prea rar la medici si nu sunt multi medici care sa aiba timp si har sa ne faca sa intelegem cu ce anume avem de-a face cand spunem ficat bolnav, inflamatie, hepatita, steatoza hepatica, diabet, prediabet, predispozitie la diabet samd.

Si fiindca in familia mea am cazuri multe de diabet si de boli de ficat, m-am decis sa aflu tot ce se poate despre aceste categorii de boli. In acelasi timp, sunt sub supravegherea unui medic diabetolog si a unui medic gastroenterolog. Imi fac analizele in mod regulat, incerc sa mananc cat mai sanatos pot, fac miscare, practic tehnici de relaxare prin meditatie si yoga, calatoresc ca sa imi anulez stresul si am hobby-uri care sa ma ajute sa imi canalizez timpul altfel decat sa stau pe canapea si sa rontai chipsuri. O sa vedem de ce e important 🙂

Iata si cele 14 reguli de aur cand vine vorba despre sanatatea ficatului, reguli culese de la medici si nutritionisti cu experienta in domeniu:

  1. Ficatul sanatos are nevoie de consum constant de legume, verdeturi, fructe proaspete (nu gem, nu dulceata, nu compoturi, nu sucuri dulci), lactate slabe, uleiuri virgine de calitate, seminte si nuci, cereale si pseudocereale (quinoa), verdeturi aromatice, salate diverse, alimente care hidrateaza organismul.
  2. Ficatul sanatos NU are nevoie de mancare procesata. Ca sa fiu sincera, daca am elimina complet alimentele procesate (cele facute in fabrici, cu ingrediente artificiale, coloranti, arome, conservanti, sare multa, zahar mult), ficatul nostru ar fi cel mai fericit. Secretul este sa consumam alimente integrale (asa cum au venit din natura).
  3. Ficatul sufera din cauza excesului de SARE. Sarea imbolnaveste ficatul si rinichii atunci cand este consumata in exces. Si nici nu va imaginati ce usor se ajunge la exces de sare. Unii dintre noi consumam chipsuri cu multa sare, cartofi prajiti din comert, fast food si altii doar pun o tona de sare in mancarea pe care o pregatesc acasa. Degeaba iti faci o salata daca ai pus in ea de 3 ori mai multa sare decat trebuie. Persoanele care au probleme de ficat consuma foarte putina sare, extrem de putina, atat cat permite medicul!
  4. Nu avem voie alcool daca ficatul nostru este deja bolnav sau afectat in vreun fel. Nu, nici macar un pahar de vin dupa masa, nu dupa opinia mea umila. In loc de alcool, in regimul pentru ficat avem voie cafea, ceai, apa plata si minerala, limonada slab indulcita, apa infuzata cu menta si cu felii de lamaie etc.
  5. NU avem voie zahar in exces, deci luati-va adio de la dulciuri concentrate, batoane de ciocolata, napolitane, prajituri dulci si altele. In special aici ma refer la dulciurile din comert. Evident ca putin chec facut in casa putem manca fara probleme, clatite facute in casa (mai ales daca sunt umplute cu branza de vaci care este indicata pentru sanatatea ficatului).
    Nici gemurile, dulceturile si compoturile de fructe nu sunt indicate pentru ca au prea mult zahar iar excesul de zahar duce la acumularea de grasime in ficat. In timp, consumul exagerat de zahar poate duce la steatoza hepatica – ficat gras.
  6. Nu avem voie sa facem efort fizic prelungit daca avem un ficat cu probleme. Deci nu tragem de fiare, nu alergam la maratoane, nu ridicam saci de ciment. Miscarea fizica trebuie sa fie moderata, stabilita chiar de medicul nutritionist, mers pe jos, treburi casnice, plimbari, relaxare in natura, gradinarit. 
  7. Nu folositi medicamente care afecteaza ficatul. Exista numeroase medicamente care imbolnavesc ficatul, printre care si paracetamolul. Deci cititi prospectul medicamentelor pe care le folositi si ganditi-va ca pe termen lung pot face mai mult rau decat bine.
  8. NU traiti in medii toxice, nu lucrati in locuri de munca unde sunteti expusi la pulberi, vopseluri, toxine, agenti poluanti. Mai bine va gasiti un alt loc de munca decat sa va imbolnaviti organismul si indirect sa ajungeti la probleme de ficat. Ficatul este sensibil la agentii toxici, indiferent ca ii inspirati pe nas, ii absorbiti din mancare sau din apa/ bautura.
  9. Nu exista zi fara supa de legume, o salata, un ceai neindulcit, o cafea, apa la discretie, un fruct. Acestea sunt aspectele pe care trebuie sa le bifam pentru un ficat sanatos. Supa de legume aduce aport de vitamine si minerale, cu usurinta mare in digestie. Salatele hidrateaza organismul din interior si se digera usor. Fructele se digera usor si aduc si ele aport de vitamine, minerale si antioxidanti. Observati ca pun accentul pe digestie usoara fiindca ficatul iubeste alimentele care se digera usor, fara presiune pe el.
  10. Ficatul sanatos are nevoie de relaxare si absenta pe cat de mult posibil a stresului. Toate bolile depind intr-o anumita masura de starea noastra emotionala. Si nu ma refer la cine stie ce bazaconii, ci la faptul ca un om lipsit de stres si de griji isi gestioneaza starea de sanatate mult mai bine.
    Deci evitati conflictele, nu permiteti in viata dvs. oameni care va streseaza, oameni care va genereaza stari de griji, persoane care va strica dispozitia de cate ori va intalnesc.
  11. In regimul pentru diabet nu se permit lactatele grase si nici produsele de origine animala grasa. Deci nu va ganditi la ceafa de porc sau sunca, ci maxim la piept de pui, curcan la gratar, peste cat mai des, pasari de curte, oua fierte tari atat cat va da voie medicul, branza slaba de vaci, urda, cas de vaca slab, iaurt, kefir, sana, lapte batut si orice alte alimente va permite medicul.
  12. De la medicul gastroenterolog trebuie sa plecati cu liste de alimente permise si interzise, alaturi de rezultatele analizelor efectuate regulat + ecografia care sa va spuna cum arata si cum se simte ficatul dvs.  Faceti echipa cu medicul gastroenterolog si investiti timp sa gasiti unul bun, dedicat, care sa stea sa va explice exact ce trebuie sa faceti ca sa va vindecati ficatul. Ficatul este unul dintre organele care se regenereaza si vindeca cel mai usor.
  13. De la medicul nutritionist trebuie sa plecati cu liste de alimente benefice pentru sanatatea ficatului (pe acestea le cumparati mereu, sa le aveti la indemana), liste de alimente interzise pentru ficat (eliminati-le din frigider si din camara, ca sa nu va tenteze!), meniuri alimentare, exemple de mic dejun, exemple de pranz, exemple de cina!!! Nu plecati cu mana goala.
    Daca aveti un medic care va transmite verbal 2-3 cuvinte, aruncate in graba, si se bazeaza doar pe tratament medicamentos, nu veti avea acelasi succes si aceleasi rezultate. Ficatul este centrul sistemului digestiv si automat este influentat de ce mancam si bem. In consecinta, trebuie sa stim ce alimente si bauturi sa ii dam ca sa ii fie bine. Nu le ghicim in stele.
  14. Cafeaua, mai ales cafeaua la filtru, poate fi benefica in bolile de ficat. Exista studii care arata ca un consum regulat si ponderat de cafea poate ajuta ficatul sa se refaca si chiar sa prevenim anumite boli de ficat, inclusiv steatoza hepatica si fibrozarea ficatului. Eu consum cafea la filtru zilnic, la o cafetiera super ieftina si cu filtru de hartie, fara zahar.
  15. Ficatul are nevoie de o greutate corporala potrivita. Mentinerea unei greutati sanatoase este deosebit de importanta.

Lista mea de alimente benefice pentru ficat: 

  1. Zmeura
  2. Dovlecel
  3. Salata verde
  4. Spanac
  5. Radacinoase
  6. Cartofi dulci
  7. Branza de vaci, urda, cas
  8. Usturoi
  9. Sfecla rosie
  10. Mere
  11. Broccoli
  12. Pepene
  13. Nuci
  14. Avocado
  15. Cafea
  16. Ceai verde
  17. Grapefruit
  18. Afine
  19. Struguri
  20. Ulei de masline
  21. Peste
  22. Verdeturi si legume diverse
  23. Tofu
  24. Fulgi de ovaz
  25. Apa suficienta = hidratare optima

Promit sa mai revin cu articole despre sanatatea ficatului pentru ca in Romania avem nevoie de cat mai multe persoane informate cu privire la alimentatia sanatoasa si indicata in cazul bolilor de ficat. Din pacate, ficatul este o mare enigma pentru multi dintre noi si nu ar trebui sa fie asa pentru ca ficatul are nevoie de un plan alimentar bun, serios, cu mese regulate, nu haotice, cu relaxare si buna dispozitie, cu oameni buni alaturi, care sa ne ajute sa ne repunem pe picioare.

Nu voi ezita niciodata sa subliniez cat de important este sa avem alaturi de noi oameni care sa ne iubeasca, sa ne ingrijeasca, sa ne traga de maneca de fiecare data cand vrem sa ne turnam un pahar de bautura sau sa facem o comanda la fast-food 🙂 Este un mare semn de iubire si de respect sa ai grija de omul de langa tine. Si cred ca toata bunatatea noastra se intoarce la noi, sub o forma sau alta, mai devreme sau mai tarziu 🙂

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

Surse: https://www.wellandgood.com/liver-and-gut-cleansing-foods/

https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver

https://www.healthline.com/health/hepatitis-c/liver-friendly-foods-to-eat

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet

https://www.healthline.com/health/liver-detox-home-remedy

https://www.healthline.com/health-news/your-morning-cup-of-coffee-may-lower-your-risk-of-liver-disease