Cu ce ne încălțăm?

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

adidasi barbati

Adidasi barbati

E un lucru natural, spun psihologii, să ne uităm la încălțările oamenilor atunci când îi întâlnim. Chiar să îi judecăm după asta sau să lăsăm să fie un factor important pentru “prima impresie”.  Dar, din punctul meu de vedere, ar trebui să ținem cont de confortul picioarelor noastre, înainte de părerile altora despre cum arată.

E interesant că în limba română “adidas” a devenit substantiv comun (ca și “xerox”) pentru că au fost pantofi pentru sport care au făcut istorie și erau accesibili la noi. Adolf Dassler a fondat “Adidas” (Adi e prescurtarea de la Adolf) în timp ce fratele său, Rudolf Dassler, a înființat Puma. Deci am fi putut căuta azi pe eMAG “pume barbati” în loc de “adidasi barbati“. În ultima vreme au intrat în vocabular și “converși”. Mi-e greu să îmi imaginez cum s-ar fi numit “Le coq sportif” sau “New Balance”. Deși dacă românii caută pe google “cocovan” în loc de “coq au vin”, poate ar găsi și pentru încălțări un echivalent fonetic. Mai ales că sunt vreo 14.000 de variante la o căutare de acest gen, doar pe site-ul nostru preferat pentru cumpărături.

adidasi barbati emag

De ce încălțăminte comodă?

Sănătatea piciorului nu influențează doar mersul sau performanța sportivă ci tot corpul. Este important ca sângele să circule bine, arcul plantar să fie bine susținut, șocurile să fie amortizate. Picioarele noastre nu au fost făcute să alerge pe beton, chiar dacă moda “bare foot” (mersul sau chiar alergatul desculț) a prins și ea ceva teren.

Pandemia ne-a adus pe tavă posibilitatea să lucrăm de acasă, în haine mai confortabile dar și moda masculină a evoluat. Acum nu mai sunt de neconceput nici în Europa asocierile de tip “adidași la costum”. Bine… trebuie să fie niște “adidași” care să se potrivească, nu chiar orice. Sau pot fi Nike, Sketchers, Champion, Reebok, Groundies, Asics, Under Armour, Converse, Ecco, Vibram, Columbia, Paul Smith, Ferragamo, Zegna sau cine mai știe ce ne place și ce ne permitem. Puma nu am.

Ce aleg eu?

Primesc de vreo 6 ani, de când lucrez în fotbal, vreo două perechi pe an de la Nike (echipamentul oficial de la FC Farul Constanța). Deci “adidași Nike”, să zicem așa. În general au talpă de mers sau de alergare, foarte ergonomică. Dar trebuie să avem grijă la deformare: dacă deja s-au deformat și ne accentuează asimetriile atunci trebuie înlocuiți. Asta putem observa în primul rând la tiparul după care se tocește talpa. Îmi plac foarte mult și cei cu spumă sau gel însă durata lor de viață e mai redusă, mai ales dacă  mergem mult pe jos sau alergăm.

Personal sunt pentru corectarea reală a asimetriilor (prin exerciții specifice, controlul conștient al mișcărilor) și mai puțin pentru branțuri personalizate, care doar acoperă momentan problema, nu o rezolvă.

Criteriile mele

Deci ce urmăresc atunci când aleg ce să port: confortul piciorului (să fie destul de lați și să aibă talpa moale). Chiar și la emisiunile unde nu mi se văd picioarele port ceva absolut confortabil, nu am de ce să îmi chinui picioarele în pantofi, mai ales dacă mai am și de mers pe jos. Abia apoi țin cont de cum arată sau de preț.

Ideal ar fi să îi rotesc mai mult, să nu port aceeași pereche de mai multe ori pe săptămână. În realitate rămân fixat pe câte o variantă, cu care mă simt cel mai bine și devin “de zi cu zi”.