crescătorie,Parerea mea despre...,salbatic,somon Somon sălbatic sau de crescătorie?

Somon sălbatic sau de crescătorie?

.fb-like {overflow: hidden !important;}

salată cu somon

Somon sălbatic sau de crescătorie?

Aparent nu ar trebui să fie o dilemă în a alege între somon sălbatic și de crescătorie. Dar, deși somonul sălbatic are avantajele nutriționale, el poate avea și contaminanți. Iar cel de crescătorie poate fi mai curat, chiar dacă este… fals. Sunt varietăți diferite, putem afla asta de pe etichete, când căutăm și zona de unde a fost pescuit sau unde a fost crescut.

Somonul sălbatic (de captură)

Este mai bogat în omega 3 și astaxantină. Are mai multe proteine și mai puține calorii din grăsime decât somonul de crescătorie. Deci ar fi de preferat. Din păcate este semnificativ mai scump iar cel care se găsește în mod comun (congelat) este rondele mici, împreună cu piele și oase. La gătit se comportă puțin diferit (fiind mai “uscat” și dens), deci trebuie să testăm diverse rețete pentru a afla ce ne place. Îl putem găsi și conservat (marinat, afumat, la conserve).

Somonul de crescătorie (acvacultură)

Este colorat artificial, prin includerea în furaje a unor carotenoizi care să îi imite pe cei naturali. Având o hrană diferită de cel sălbatic, aportul nutrițional este mai slab. De asemenea, există posibilitatea să întâlnim reziduuri de antibiotice sau alte substanțe chimice folosite în crescătorii.  Avem și o parte bună: există variante bio și posibil mai curate (fără contaminanți), față de somonul sălbatic. Este practic tot somonul proaspăt de pe piață. Dar se poate găsi și congelat, la conserve sau marinat/afumat.

salata cu somon

Cum gătim?

Ca orice alt tip de pește, somonul este sensibil la temperaturile mari. Carnea se arde ușor, grăsimile de tip omega 3 sunt degradate, devenind chiar toxice. Găsiți aici pe blog nenumărate rețete cu somon, însoțite de explicațiile pentru gătit. Îmi place să îl marinez (inclusiv cu sos de soia) și să îl protejez cu zeamă le lămâie atunci când îl gătesc.

multicooker

Concluzie:

Este de preferat somonul sălbatic, din pescuit sustenabil și dintr-o zonă FAO curată. Pregătit la abur, fiert sau la cuptor, nu la grătar. Dar avem și alți pești de captură bogați în omega 3, foarte buni, inclusiv macroul, care este și relativ ieftin.

Pentru cine nu mănâncă pește cred că este o idee bună să completăm dieta cu un supliment de omega 3 de calitate, cum ar fi cele de la Now Foods (la reducere pe www.suplimente.ro click pentru detalii). Sunt insclusiv variante de “peștișori” masticabili, pentru copii.

Comandă Omega 3

De asemenea, eu folosesc și astaxantină (îmi reduce nevoia de somn și îmi îmbunătățește vederea).

astaxantina