Interviu cu Dan Luca, Expert in productivitate

Dan Luca este coach, antreprenor, speaker si autor a trei carti in limba engleza, bestseller pe Amazon la categoria Managementul Timpului. Specialist in productivitate si in mentinerea echilibrului din viata, Dan este fondatorul comunitatii 5AM din Romania, a oamenilor care se trezesc la 5 dimineata. Prin programele sale, a facilitat schimbari remarcabile pentru mai mult de 20 000 de absolventi. Realizeaza acest lucru prin implementarea principiilor de lifestyle design, adica a unui stil de viata care sa echilibreze familia, sanatatea, hobby-urile, spiritualitatea si viata profesionala, astfel incat fiecare persoana sa traiasca cea mai buna viata posibila.

1. Care sunt cele mai eficiente strategii pentru a spori productivitatea intr-o zi aglomerata?

Productivitatea este un continuum. Conteaza ce faci inainte sa muncesti si conteaza cum te recuperezi dupa ce ai terminat activitatea. Din acest punct de vedere productivitatea (in orice zi, nu doar intr-o zi aglomerata) e o ecuatie cu 3 variabile: gestiunea energiei, structura timpului pentru prioritati si focus pe cele mai importante actiuni.

2. Ce recomandari ai pentru cei care vor sa adopte rutina de trezire 5AM, dar intampina dificultati?

In nici un caz sa NU faca un heirup si sa isi mute brusc ora de trezire de la 7 dimineata la 5 dimineata. Nu e sustenabil. Alternativ, sa isi mute ora de culcare mai repede cu 15 minute – pe saptamana (!!) Si, evident, sa se trezeasca cu aceleasi 15 minute mai devreme. In doar 2 luni, oricine poate castiga doua ore la trezire. Dar cel mai important aspect este: sa ai un DE CE suficient de mare. De ce te trezesti? Iti e clara oportunitatea de a incepe ziua mai devreme? In plus, fa-ti dimineata interesanta, sa vrei sa te trezesti si sa incepi ziua cu tine.

3. Ce metode recomanzi pentru a evita burnout-ul si a ramane productiv?

Burnout-ul e epuizarea completa a resurselor la nivel fizic, mental, emotional, chiar si spiritual. Cea mai buna regula este: 1 gram de preventie e cat o tona de corectie! Ca sa te mentii in parametrii optimi ai nevoie sa iti gestionezi foarte bine energia (sport, somn, nutritie, hidratare, suplimentare), sa iti gestionezi calendarul (lista de activitati organizate in functie de importanta), sa iti gestionezi starile emotionale fluctuante care pot fi impactate de stimuli asupra carora nu ai control (procese de journaling prin scris), sa te conectezi des la “de ce”-ul tau. Cel mai repede ajungi la Burnout cand munca pe care o faci nu are semnificatie pentru tine – adica doar te descarca si nu iti da satisfactie.

4. Cum iti mentii motivatia si concentrarea pe termen lung pentru a iti atinge obiectivele profesionale?

Mai importanta decat motivatia si disciplina/concentrarea este structura. Degeaba esti motivat si concentrat din cand in cand daca aceste resurse nu sunt puse in spatele unui design care schiteaza drumul sau calatoria pe care vrei sa o faci. Claritatea pe “ce” / “de ce” / “cum” / “cand” / “cu cine” / “unde” elibereaza energie motivationala. Pune aceasta energie sa curga intr-o “albie” care reprezinta structura proiectului tau si ai cele mai mari sanse sa reusesti.

5. Ce recomanzi cititorilor nostri ca si sfaturi pentru un echilibru intre viata personala si profesionala?

E esential sa puna pe aceeasi pagina a planului zilnic atat lucrurile din zona profesionala, cat si pe cele din zona personala. Adica sa nu existe doar un To Do profesional si restul lucrurilor sa se intample cand si cand la intamplare. E vital sa puna in planul zilnic timp dedicat pentru sport, pentru mesele principale ale zilei, pentru somn suficient, pentru relatia de cuplu si copii, timp de relaxare si recuperare. Scopul este sa fie sustenabili pe termen lung si sa aiba un impact transformator major in vietile clientilor lor.

Dan Luca,

Expert in Productivitate si Designer de Sisteme pentru Viata si Business