Fructe de sezon

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

fructe de sezon

Fructe de sezon

Mulți dintre noi am visat ani și ani de zile la legume și fructe de sezon, de la producători locali. Fiind culese mai coapte și crescute mai natural, au mai multe beneficii și sunt mai sănătoase. Iar cumpărându-le, susținem și economia românească. Discutând de-a lungul timpului cu diverși producători și retaileri auzeam că este foarte greu să se realizeze această scurtare a lanțului, din diverse motive. Iar piețele nu reprezentau o soluție din cauza falșilor producători prezenți pe tarabe cu produse de import.

M-am bucurat mult când Freshful by eMAG (primul hypermarket 100% online din România) a reușit această mare performanță. Aceea de a ne aduce la ușă legume și fructe de sezon, de la mici producători locali, transportate în condiții optime, astfel încât să își păstreze mai mult timp prospețimea.

Au atât variantele “Din Grădină by Freshful” cât și “Din Livadă“.

Pe Freshful se găsesc și nenumărate alte variante de fructe, inclusiv românești, din care putem alege. La fructe, începutul verii vine cu câteva sortimente de bază: căpșunele și cireșele.

Cireșe românești

Am comandat mai multe variante, la diverse prețuri și la diverse standarde (normale, bio sau “în conversie”). Conversia înseamnă trecerea la agricultura ecologică (bio), deci o perioadă în care nu se mai folosesc chimicalele periculoase, înainte de certificarea propriu-zisă.

M-a surprins că erau mai coapte decât mă așteptam, semn că sunt mai gustoase și mai bogate în antioxidanți. Conțin cantități rezonabile de vitamina C și potasiu. Ajută imunitatea, digestia, reducerea inflamației și stresului oxidativ. Anumite soiuri ajută și somnul, fiind de preferat seara, eventual după antrenament.

Foarte interesant: sucul din cireșe stoarse prin presare lentă reține și suficiente fibre, fiind absolut delicios. Pulpa rămasă poate fi folosită în batoane de casă sau în diverse alte combinații.

Căpșune

Au foarte puține calorii dar vin cu multă vitamina C. Mai au potasiu și folat în cantități utile. Sunt ideale atât în diete cât și ca o gustare dulce, chiar și la regim. Desigur, le putem adăuga frișcă sau zahăr, dacă ne permitem.

Și ele ajută imunitatea, sănătatea cardiovasculară și flora intestinală benefică.

Cum le mâncăm?

Pentru toate fructele este bine să respectăm câteva reguli simple. Nu sunt obligatorii, dar ne ajută să obținem maximul de beneficii cu minim de riscuri.

Avem grijă la cantități, pentru că se pot aduna și aceste zaharuri, chiar dacă le găsim în matricea alimentară (însoțite de fibre și alți nutrienți). Deci putem reduce carbohidrații din celelalte surse alimentare.

Le mâncăm, de preferat, separat de celelalte alimente, pentru o digestie optimă. Momentele cele mai bune ar fi dimineața și după antrenament. Le putem include și în shake-uri sau smoothtie-uri, inclusiv alături de pudre proteice.

Sunt fructele un aliment sănătos?

Radicalii “low-carb” și “keto” vin cu poezia binecunoscută: “fructele conțin zahăr și mai nimic altceva”. Îi înțeleg, mai ales că am ținut prima dată keto acum peste 20 de ani. Și este ușor să cazi în extreme atunci când vezi că o metodă funcționează o perioadă. Însă mi-am dat seama că vara trebuie să profităm la maxim și de fructe. O dietă este un instrument, o unealtă, un mijloc, nu un scop în sine, nu o religie. Deci am avut mai multe articole și intervenții în media despre beneficiile fructelor.

Studiile științifice arată clar că un consum de fructe este asociat cu o reducere a bolilor cronice ale omului modern, nicidecum cu un risc crescut. La polul opus există chiar și oameni care vor să urmeze o dietă “frugivoră”, evident, o altă extremă care trebuie temperată. Dar multora le merge foarte bine și așa. Deci “zahărul din fructe” nu este același lucru cu zahărul alb și fructele nu sunt același lucru cu sucurile dulci sau cu dulciurile, în general.