Nutritie si food Kombucha – reteta mea simpla si rapida de ceai fermentat

Kombucha – reteta mea simpla si rapida de ceai fermentat

Kombucha este o bautura pe care eu o ador, efervescenta, fermentata, dulce, acrisoara. Se considera ca ar fi bogata in probiotice si se pare ca se consuma pe vremuri in China, Japonia, Coreea si apoi a fost adusa in Rusia si in alte tari. Este o bautura delicioasa si care de multe ori creeaza dependenta 🙂 Nu la modul serios, ci la modul ca are un gust asa de bun incat devine o bautura la care te gandesti destul de des cand vrei sa te hidratezi. Sunt si persoane care ar bea Kombucha in loc de apa dar stiti ca eu sunt adepta masurii asa ca nu recomand asa ceva.

Eu as consuma un pahar de kombucha din cand in cand, nici macar zilnic.

Reteta este destul de simpla. Va las mai jos ingredientele folosite de mine:

  • 4 litri de apa fierbinte dar nu clocotita
  • 7 plicuri de ceai negru simplu
  • 6 linguri de zahar alb simplu
  • o Kombucha cumparata de la un magazin specializat (Cereti si instructiuni de preparare daca vi se ofera)
  • un servetel pentru gura borcanului
  • un elastic de bani sau de prins parul – il vom folosi ca sa fixam servetelul pe gura borcanului
  • un borcan mare de muraturi de 5 litri

Cum pregatim kombcha:

  1. Incalzim apa si o punem direct in borcanul nostru de muraturi.
  2. Adaugam plicurile de ceai in apa si le lasam acolo maxim 20 de secunde. Nu vrem sa avem un ceai amar.
  3. Scoatem plicurile si dizolvam zaharul.
  4. Lasam ceaiul sa se raceasca.
  5. Adaugam kombucha in borcan.
  6. Punem servetelul pe gura borcanului si legam cu elastic.
  7. Dam borcanul intr-un loc umbros, nu la soare, nu la caldura mare, nici la frig. Deci sa nu stea pe balcon iarna si nici la soare.
  8. In 3-4 zile incepe ceaiul sa fermenteze si o sa vedem mici bule ca se ridica la marginea borcanului. Nu toate Kombucha fermenteaza la fel de repede. Procesul poate sa difere in functie de kombucha, de ceai, de zahar, de locul in care tinem borcanul etc.
  9. Dupa 4-5 zile, ceaiul fermentat optim se poate consuma. Eu il pun in sticle si il dau la frigider.

Refacem tot procesul cu puiul de Kombucha pe care il avem in borcan. El o sa tot creasca si se va face din ce in ce mai mare. E semn bun. Ideea de baza este sa nu contaminam kombucha cu maini murdare, cu borcane nespalate bine, sa nu miroasa borcanul de muraturi a muraturi 🙂 Stiti voi, sunt chestii simple.

Kombucha trebuie sa arate bine si sa miroasa bine. De obicei are o culoare albicioasa si are aspect gelatinos, moale. Niciodata nu mi-a mucegait kombucha dar am inteles ca exista si acest risc. Mie nu mi s-a intamplat niciodata. Mare grija sa simtiti ca ceaiul Kombucha miroase bine, placut, adica va vine sa il beti.

Inainte de toate, eu va recomand sa cumparati kombucha si sa vedeti exact gustul care trebuie sa fie dupa ce pregatiti kombucha la dvs. acasa. Mirosul e placut, gustul este dulce acrisor dar nu prea acru. Daca lasati kombucha la fermentat mai multe zile, veti obtine otet de kombucha, care e mult prea acru pentru a fi baut. Sunt persoane care il folosesc la salate. Eu nu il folosesc. Am mereu grija ca la 3-4 zile, maxim 5 zile, sa scot kombucha, sa trag ceaiul in sticle si sa refac stocul imediat.

Nu va recomand sa faceti kombucha daca nu aveti rabdare. Si daca aveti kombucha care creste repede, va recomand sa faceti transa noua de ceai din puii care se creeaza si kombucha mai veche sa o tineti la frigider, in ceai de kombucha, sa hiberneze. Daca vreodata ramaneti fara kombucha, sa o folositi pe cea de la frigider. Eu am o caserola mare in care tin kombucha in ceai kombucha la frigider. Acolo nu mai fermenteaza, nu mai fac pui de kombucha, ci stau cumintele pana cand am eu nevoie de ele.

Ceaiul kombucha este bun cand este consumat cu masura. Verificati cu medicul dvs. daca aveti vreo contraindicatie la kombucha. Eu nu am. Pot bea kombucha fara probleme si de obicei beau 400 de ml, odata la 2-3 zile. Este o bautura din care cred ca imi iau probiotice.

Atentie. Kombucha nu este o ciuperca, asa cum se considera de multa lume. Are aspect de ciuperca dar ea este de fapt o cultura simbiotice de bacterii si drojdii. Daca ma intrebati pe mine, este cam ca la bors 🙂 Si procesul se aseamana mult de tot.

In timp, daca doriti, in loc de ceai negru puteti sa mai folositi ceai verde. Eu combin uneori ceai negru cu petale de trandafir uscate pentru ceai sau cu hibiscus (ceai uscat vrac) sau cu alte sortimente de ceai. Insa tot ceaiul negru este de baza pentru fermentatia kombucha.

Mult succes si nu uitati sa gustati sortimente diverse de kombucha din comert pentru a va forma gustul pentru aceasta bautura. Veti realiza ce arome va plac si cum trebuie sa fie ceaiul fermentat perfect!