apio,Ce mancam?,dezumflare,fenicul,salata,țelină Salată pentru dezumflare

Salată pentru dezumflare

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

dezumflare

Salată pentru dezumflare

În această perioadă rece alimentele tind să fie mai grele, mai grase, mai sărate. Corpul le cere, tradiția și sezonul le oferă. În urma unor excese alimentare (evenutal și bahice) ne trezim balonați, constipați, umflați. De aceea propun această salată pentru dezumflare, simplu de făcut și cu două funcții importante: stimularea eliminării “borhotului” și reducerea retenției de apă.

Pornim de la o bază de salată, eu am ales iceberg, îmi place pentru că este crocantă și are un gust relativ neutru, pot să mă joc liniștit cu celelalte ingrediente. Tai felii subțiri atât feniculul cât și tulpina de țelină. Teoretic s-ar putea face și un suc din ele, la storcătorul prin presare lentă.

Digestia și ficatul

Bila este lichidul secretat de ficat și care conține diverse substanțe liposolubile de care nu mai avem nevoie. Drenarea bilei este un element foarte important pentru sănătate și detoxifiere. Hidratarea este esențială dar și anumite plante sau condimente pot contribui. Feniculul (semințele și bulbul) are confirmare prin studii științifice în această direcție. Ajută și la reducerea balonării și constipației.

Retenția de apă

Aici intervenim cu hidratare (da, este nevoie să bem apă și când reținem apă, tocmai pentru a stimula diureza). Apoi includem țelina în salată, poate fi și rădăcină dar eu am folosit tulpina, care are un efect ușor diuretic. Nu vom mai pune sare în această salată, lăsăm potasiul din legume să își facă treaba. Vom pune doar puțin oțet balsamic (se combină cel mai bine cu celelalte ingrediente).

Gustul

Feniculul poate fi asemuit cu aroma anasonului sau celebrei băuturi grecești ouzo, dar este o aromă delicată, dată mai mult de miros decât de gust în sine. Tulpina de țelină (apio) are un gust care “bate” spre leuștean, deși este mai aproape înrudită cu pătrunjelul. Punem doar foarte puțin ulei de măsline extravirgin și doar dacă nu putem altfel.