alimente,cumparaturi,de,iarna,lista,Tips&Tricks Lista de cumpărături, de iarnă

Lista de cumpărături, de iarnă

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Lista de cumpărături, de iarnă

lista de cumpărături

Atunci când vrem o nutriție sănătoasă, un instrument foarte important este lista de cumpărături. Apoi, ce pui în farfurie, pentru a acoperi și partea practică, nu doar teoria. Pentru mine e simplu: fac economie de timp și comand cea mai mare parte dintre alimente de la Freshful by eMAG. În aplicație și pe site au deja diverse rețete pentru care putem comanda ingredientele. Dar cele mai utile sunt listele de favorite și de produse comandate frecvent.

Lista mea este ceva mai diversă decât ce comand în mod obișnuit pentru că adaug și diverse produse interesante care apar. De exemplu, anumite tipuri de carne sau legume. Plus „comfort foods”, alimente mai puțin sănătoase, pe care le mâncăm mai rar. Pentru exemple concrete avem articole cu diverse variante de liste de cumpărături, în special pentru slăbire.

Dieta locală și de sezon

În mare parte putem urma aceste două principii: alimentele să fie locale și de sezon. Sigur, le vom completa și cu alimente de import sau care nu ar fi în sezonul lor natural. Pentru că putem și pentru că ne aduc beneficii nutriționale. Nu mai putem trăi ca acum mii de ani, profităm de globalizare și comerțul internațional. Câteva exemple simple sunt peștele oceanic, citricele, nuca de cocos. Dar și alte ingrediente care au sezon mai la sud sau mai la nord, în funcție de perioada anului.

Totuși, trebuie să cunoaștem puțină istorie pentru a afla că s-a făcut schimb de produse și alimente dintodeauna. Doar că atunci nu existau metode moderne de păstrare (lanțul de frig) și nu și le permitea oricine. În Roma Antică se aduceau cereale din Sardinia sau Egipt.

Uleiul de măsline era un produs extrem de valoros. Acum putem fi aproape toți patricieni sau boieri și să mâncăm alimente proaspete, nu doar pește sărat, fructe uscate sau carne ținută sub șaua calului. Oferta Măslinescu (uleiuri de măsline de foarte bună calitate) este disponibilă și pe Freshful by eMAG.

Fructe de iarnă

O categorie aparte sunt fructele exotice, disponibile în special iarna. Sunt și ele bogate în vitamina C, diverse vitamine, minerale, enzime, antioxidanți. Sunt transportate în mediu controlat (în primul rând temperatură optimă) și își păstrează foarte bine prospețimea și calitățile nutriționale. Cum ar fi să ne ambiționăm să nu folosim lămâi pentru că ne lipsesc doar câteva sute de kilometri până la livadă?

Lista cu fructe „de iarnă”: citrice (lămâi, portocale, lime, grapefruit), rodie, ananas, papaya, banane. Plus toate fructele „românești”, în ofertă la “Din Livadă by Freshful” (click pentru detalii).

fructe de toamnă

Avocado este și el fruct, chiar dacă unul cu grăsimi sănătoase, îl putem pune pe aceeași listă.

Fructe exotice care merită încercate și mâncate ocazional: mango (se găsesc inclusiv variante „ready to eat” sau aduse cu avionul), fructul pasiunii. Putem încerca și diverse altele, după preferință.

nutriție pentru copii

Povestea cu „zahărul din fructe” e simplă: toate studiile care arată probleme cauzate de zahăr se referă la zahărul industrial, adăugat. Se referă la dulciuri, sucuri, junk food. Nu la fructe. Chiar și așa, în limita a 30-50g pe zi zahărul industrial nu arată în studii că ar afecta negativ sănătatea, dacă în rest avem o dietă sănătoasă. Mai ales dacă facem sport, ne permitem să avem o cantitate mică de dulciuri, de exemplu.

Pentru anumite persoane este mai ușor să „renunțe complet la zahăr”, eventual motivându-se cu o obsesie autoindusă, dar datele științifice nu justifică acest extremism nutrițional.

Legume de iarnă

Pe lista mea de cumpărături sunt întotdeauna salatele: una de iceberg simplă, câteva tipuri de mixuri, rucola. Și diverse plante aromatice proaspete: coriandru, pătrunjel, rozmarin, chives (vlăstari de ceapă).

Andivele sunt legumă de iarnă, le găsim tot timpul anului, dar acum pot fi incluse în diverse rețete calde, nu doar în salate.

Pentru leguminoase, care sunt surse de proteine vegetale și fibre, eu merg pe variantele la borcan sau conservă, fiind deja fierte. Se pot include instantaneu în rețete, reci sau calde.

curcan

Cum reușim?

Schimbarea stilului de viață cere, în primul rând, organizare, nu „voință”. Dacă eliminăm treptat ce știm că ne face rău și înlocuim cu alimente sănătoase ne va fi mai ușor decât să avem „dieta ideală”, „de mâine”. Dar cel mai important lucru este să comandăm sau să cumpărăm ingrediente din lista de cumpărături cu alimente sănătoase.