Dieta intuitivă

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Dieta intuitivă

dieta intuitivă

Când mâncăm curat o perioadă, corpul începe să “ceară” ce este sănătos. Se ajunge la o dieta “intuitivă”, compusă din alimente care furnizează nutrienții necesari fără să mai fie nevoie de calcule și filosofii. Acum câtiva ani spuneam că o dietă sănătoasă este o dietă cu alimente locale și de sezon, preparate corect. Sigur, anumite alimente de import sunt binevenite. Dar se poate și fără ele. Hai să vedem ce înseamnă o dietă intuitivă.

Alimentele sănătoase

Putem face o listă cu alimentele sănătoase, practic o înșiruire a grupelor alimentare care să aducă nutrienții esențiali: carne și organe, pește și fructe de mare, lactate, ouă, nuci și semințe, legume și leguminoase, cereale și pseudocereale, fructe, frunze. În ordinea și în selecția care corespunde principiilor noastre. Putem avea în casă tot timpul mare parte dintre ele și să le mâncăm după cum ne este poftă. Dieta se va echilibra de la sine.

Ideal ar fi să nu ținem în casă zahăr și dulciuri, făinoase din făină albă, uleiuri vegetale (cu excepția unui ulei de măsline extravirgin de calitate). Și nici alimente ultra-procesate, din ingrediente de slabă calitate, pline de aditivi.

Niște exemple

Clasica variantă care ne scoate din orice încurcătură: o carne sau un pește la cuptor, o salată sau niște legume, o garnitură de carbohidrați (orez, mămăligă, cartofi copți). Necesită niște timp pentru pregătire și să avem măcar niște carne sau legume congelate, dacă restul frigiderului este gol.

Pentru noi mai sunt și salatele, am tot timpul în frigider salate gata spălate și tăiate, care pot fi transformate în mese sănătoase în câteva minute, cu o conservă de ton sau una de fasole/năut. Aici am pus și niște ou fiert, mai ales că, în familie, fiecare îsi poate alege ce îi place de pe un platou mai mare.

O altă variantă rapidă este cu o sursă de proteine (aici fasole de la conservă) și legume. Merg la sigur cu leguminoasele conservate (fasole de diverse tipuri, mazăre, linte, năut) pentru că aceste conserve nu au BPA și nici conservanți artificiali (sunt sterilizate prin fierbere sau la aburi- “al vapore”).