Rețete de post

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

rețete de post

Rețete de post

Am pe blog multe rețete de post, chiar dacă nu țin post. Pentru că a pune lângă ele niște carne, pește, brânză sau ouă este foarte simplu. Rețetele de post pot fi și ele simple (salate, legume, fructe), dar este necesar să combinăm mai multe alimente pentru a obține o nutriție completă și un gust savuros. De asemenea, este greu să evităm alimentele nesănătoase de post, cele care includ zahăr, făină albă, uleiuri vegetale de slabă calitate, soia ultra-procesată, aditivi alimentari periculoși.

M-am bucurat să văd că pe Freshful by eMAG (primul hypermarket 100% online) există acum rețete de post bine explicate, relativ ușor de făcut, cu ingrediente la reducere care pot fi comandate imediat. Ele sunt de la foarte simple și ieftine (de la sub 2 lei pe porție) până la variante cu mai multe ingrediente și timp mai lung de preparare.

Principii de bază pentru un post sănătos

Partea nutrițională a postului trebuie să fie confirmată cu medicul, în special la persoanele care au deja diverse boli diagnosticate. Trebuie să știm cum această dietă afectează starea de sănătate și funcționarea tratamentelor (în special a medicamentelor). Culmea, cei mai mulți oameni ar putea beneficia de un post ținut în mod sănătos. 

Ca pentru orice alt tip de dietă, este bine să avem un plan. Astfel controlăm foarte bine cantitățile și calitatea alimentelor. Facem și economie, de timp și de bani. Lista de cumpărături este elementul cel mai important. Nu cumpărăm în afara listei. Eu am o listă de alimente preferate în aplicație și îmi este foarte simplu atunci când comand. 

Lista de cumpărături pentru post

Trebuie să plecăm de la ingredientele de bază, completând apoi și cu alimente ceva mai procesate și cu suplimente alimentare. Alimentele pot fi procesate și sănătos, putem verifica etichetele în liniște, mai ales atunci când comandăm online. Suplimentele vin să aducă în dietă acele componente care lipsesc. Pot fi vitamine (în special vitamina B12, vitamina D) și minerale (în special fier, zinc).

Punem accent pe sursele de proteine vegetale: leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut). Pot fi uscate sau diverse tipuri de conserve „curate” (la borcan sau fără BPA, cum sunt cele de la d’aucy).

Pot fi și semipreparate (de exemplu humus, fasole bătută). Personal aș evita produsele ultra-procesate din soia. Proteinele ajută la controlul apetitului și menținerea masei musculare, susțin imunitatea. 

Grăsimile sănătoase vor veni din nuci și semințe, de preferat crude, avocado, măsline. Putem adăuga și un ulei de măsline de calitate, pentru salate și pentru gătit. Prăjirea este o metodă nesănătoasă de a găti, chiar dacă o facem în uleiuri rezistente la temperaturi mari. Problema nu este neapărat uleiul, ci expunerea alimentelor la acele temperaturi mari. 

Completăm cu o gamă cât mai largă de legume și verzituri, mai ales că este primăvară. Am găsit inclusiv urzici, lobodă, spanac proaspăt. Rădăcinoasele sunt și ele pe listă, în special sfecla roșie, țelina. Cartofii de diverse tipuri sunt acceptați atât timp cât nu recurgem la prăjire. 

Mai avem și sursele de amidon (carbohidrați): cereale (inclusiv orez, porumb), pseudocereale (quinoa, mei, hrișcă). Le ținem pentru garnituri și pentru persoanele care fac sport sau muncă fizică. Pentru sedentari sau pentru cine vrea să prevină îngrășarea trebuie să rămânem la cantități mici, ocazional. 

Fructele vor fi sursa de zaharuri, în loc de dulciuri. Un element interesant este indicele de sațietate foarte mare al portocalelor. Apoi, trebuie să știm că bananele crude (verzi) au o cantitate mai mică de zaharuri și un indice glicemic redus. Când sunt foarte coapte situația se schimbă. 

Ce evităm?

Multe alimente de post au cantități mari de zahăr, grăsimi procesate, făină albă, soia. Le ținem la minim, ele pot să apară doar excepțional în dieta noastră. Ori situații de urgență, ori o recompensă sau o plăcere vinovată pe care vrem să ne-o oferim din când în când.