Nattokinaza, impiedica formarea cheagurilor de sange

Nattokinaza este o enzima care se gaseste in mod natural in alimentul japonez numit „natto”. El este fabricat prin fermentarea boabelor de soia cu ajutorul bacteriei Bacillus subtilis natto. Mai exact, este o enzima serin-proteaza ce degradeaza fibrina (o proteina ce contribuie la agregarea celulelor rosii si la formarea cheagului de sange), ajutand astfel la mentinerea fluiditatii sangelui.

Este recunoscuta pentru proprietatile sale de subtiere a sangelui. Dar si pentru beneficiile potentiale asupra sanatatii cardiovasculare, mai ales in impiedicarea formarii cheagurilor de sange. In plus, poate fi folosita la recomandarea specialistului si de persoanele care sufera de: endometrioza, spasme musculare, sindrom de oboseala cronica, fibromialgie, angina pectorala.

Cine a descoperit nattokiaza?

Hiroyuki Sumi, un biochimist japonez, este recunoscut pentru cercetarile sale din anii 1980, care au condus la identificarea și izolarea nattokinazei din natto (1987), un aliment traditional japonez (folosit de peste 1000 de ani). Sumi a fost primul om de stiinta care a studiat efectele nattokinazei asupra sanatatii. El a evidentiat potentialele sale beneficii, in special cele pentru sanatatea cardiovasculara.

Cercetările lui Sumi si ale echipei sale au aratat ca nattokinaza poate fi eficienta in dizolvarea cheagurilor de sange si imbunatatirea circulatiei sanguine. Descoperirile sale au contribuit la cresterea interesului pentru aceasta enzima ca supliment alimentar si au deschis calea pentru mai multe studii clinice asupra beneficiilor sale potentiale. Proteazele din nattokinaza sustin metabolismul proteinelor sanatoase, atat in tractul digestiv, cat si sistemic.

Beneficii ale Nattokinazei:

Ca sa ne dam seama cum actioneaza nattokiaza, trebuie sa intelegem care este legatura ei cu fibrina. Fibrina este o proteina produsa de organism ca raspuns la deteriorarea vaselor de sange. Ea actioneaza ca o plasa pentru a ajuta la oprirea sangerarii si/sau la formarea unui cheag de sange.

In unele cazuri, organismul produce prea multa fibrina sau fibrina poate sa nu fie descompusa corespunzator, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri. Acest lucru poate fi deosebit de periculos in cazul evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Nattokinaza ajuta la prevenirea cheagurilor de sange prin descompunerea fibrinei in fragmente mici si mai solubile. Acest lucru face ca organismul sa elimine mai usor fibrina si impiedica formarea de cheaguri.

Iata care sunt principalele beneficii ale nattokinazei:

Promovarea sanatatii cardiovasculare: are capacitatea de a sparge si de a dizolva cheagurile de sange (trombi) care pot duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Imbunatatirea circulatiei sanguine: prin reducerea vascozitatii sangelui si imbunatatirea fluxului sanguin. Poate fi benefica in caz de vene varicoase sau hemoroizi si cel mai important ca activitate antitrombica.

Scaderea tensiunii arteriale: studiile sugereaza ca nattokinaza poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, fiind benefica pentru persoanele cu hipertensiune. De asemenea, poate ajuta la intarirea arterelor.

Proprietati antiinflamatorii: nattokinaza influenteaza factorii inflamatori din sange, ca interleukina 6 sau proteina C-reactiva, reducand astfel inflamatia si durerea asociata ei.

Reducerea colesterolului si trigliceridelor: regleaza nivelul de colesterol total din sange, prin scaderea LDL si a trigliceridelor.

Incetinirea aterosclerozei: are efecte antiplachetare si anticoagulante, care ajuta la curatarea arterelor si la incetinirea dezvoltarii aterosclerozei (arterelor ingrosate).

Recuperarea dupa un AVC: cercetarile arata ca nattokinaza poate ameliora deteriorarea cognitiva post-accident vascular cerebral.

Nattokinase impiedica formarea de cheaguri de sange, reducand riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Descompune cheagurile de sange deja existente, degradeaza fibrilele amiloidice asociate cu boala Alzheimer si dizolva fibrilele amiloidice intalnite in scleroza multipla. In plus, contine o multime de vitamine si minerale, printre care: calciu, cupru, zinc, fier, vitamina C, potasiu si magneziu.

Cine ar trebui sa consume nattokinaza?

Nattokinaza poate fi benefica pentru persoanele cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Dar si pentru cele care doresc sa isi mentina sanatatea inimii si a sistemului circulator. Poate fi utila si pentru cei cu tensiune arteriala ridicata sau care doresc sa previna formarea cheagurilor de sange. Este recomandata si persoanelor care se recupereaza dupa un accident vascular cerebral sau vor sa isi imbunatateasca circulatia sanguina.

Desi nattokinaza este considerata in general sigura pentru majoritatea oamenilor, exista cateva precautii si contraindicatii de care trebuie sa tii cont.

Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa o incluzi in dieta ta ca supliment alimentar:

  • Persoanele care iau medicamente anticoagulante: deoarece nattokinaza poate subtia sangele, este important ca persoanele care au un tratament cu medicamente anticoagulante sa discute cu medicul inainte de a incepe sa utilizeze suplimente cu nattokinaza, deoarece asocierea ar putea creste riscul de sangerare excesiva.
  • Persoanele cu tulburari de coagulare: daca capacitatea de coagulare a sangelui tau este afectata, e recomandat sa consulti medicul inainte de a administra suplimente cu nattokinaza.
  • Persoanele care folosesc medicamente de tensiune arteriala: nattokinaza poate scadea tensiunea arteriala, asa ca trebuie administrata doar la sfatul medicului specialist.
  • Persoanele care urmeaza o interventie chirurgicala: in acest caz, este important sa opresti administrarea nattokinazei cu cel putin doua saptamani inainte de operatie, deoarece poate creste riscul de sangerare.

Iti recomandam sa citesti si articolul TOP 5 reguli pentru o inima sanatoasa.

IN CURAND vom lansa Natokinaza enzime, 2.000 FU, pentru un sistem vascular sanatos. Formula avansata, conceputa pentru a sprijini rezistenta peretelui capilar. Contribuie la o circulatie sanguina optima si ajuta la prevenirea fragilitatii capilare. Prin sustinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, acest supliment alimentar ajuta la mentinerea unei functionari optime a sistemului cardiovascular. O capsula de Natokinaza furnizeaza 2.000 UF (unitati fibrinolitice sau unitati de dizolvare a fibrinei), ceea ce inseamna ca are un nivel ridicat de activitate.

Articol scris de

Adriana Petrescu, Specialist Marketing

Surse:

What is Nattokinase and why is it trending now?

Nattokinase: Benefits, Side Effects, and Precautions

Nattokinase Purported Benefits, Side Effects & More

Nattokinase

Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases

Nattokinaza si Serrapeptaza – enzime naturale asiatice revolutionare