12 retete vegetariene cu putine calorii. Mancare sanatoasa

Ne dorim retete vegetariene care sa se pregateasca simplu si cat mai rapid. Am vrea sa fie retete care sa bifeze tot ce e mai important pentru noi, si anume sa fie hranitoare, satioase, sa tina de foame, sa aiba calorii cat mai putine si in acelasi timp sa fie mancare delicioasa. Nu mananca nimeni doar de dragul de a se hrani corect. Vrem sa ne placa mancarea pe care o consumam si cred ca este un lucru pe care il putem admite fara nicio problema. Mancarea ne aduce placere si nu e nimic rau in asta. Cel putin, pentru mine, mancarea este musai si obligatoriu sa imi aduca placere.

Iata si cele 12 retete vegetariene simple si rapide, cu putine calorii:

Pleurotus la tigaie, cu legume diverse

Spalam ciupercile si le taiem codita. Le punem la innabusit intr-o tigaie incapatoare cu putin ulei, sare, piper, condimente la alegere. In aproximativ 15 minute, ciupercile incep sa sfaraie usor, sunt deja facute partial si atunci putem pune si un ardei gras tocat marunt, un dovlecel si lasam totul la innabusit macar 15 minute sau cat e necesar ca ciupercile sa fie bine pregatite. Asezonam cu patrunjel verde si avem o tigaie delicioasa de ciuperci si alte legume. Este una dintre cele mai delicioase retete vegetariene, cu putine calorii si usor de pregatit.

Paste cu legume si masline

Este de fapt o salata de paste pe care am incercat-o in Italia si in Grecia. Pastele se fierb al dente si apoi se combina cu rosii tocate cuburi, castraveti, ceapa, masline, patrunjel verde. Stropim cu ulei de masline, suc de lamaie, adaugam sare si piper si servim una dintre cele mai bune retete vegetariene din lume.

Cous cous cu legume

Cous – cous – ul se pune intr-un bol incapator si il amestecam cu putina sare. Peste el turnam apa fierbinte clocotita atat cat sa acopere cous cous-ul cu 2 degete, ca la bere, in reclama cu Florin Piersic. Punem o farfurie peste bol si lasam aburul sa se formeze si cous cous-ul sa se umfle. Rasturnam bolul cu cous cous cam in 20 de minute sau cat e necesar ca el sa absoarba toata apa si sa fie umflat perfect si bobul sa fie moale, usor de mestecat. In farfuria in care am rasturnat bolul cu cous cous vom mai pune o salata de rosii cu sare, piper, patrunjel, ulei de masline si un catel de usturoi tocat marunt. Salata aceasta aromata va merge de minune langa cous cous.

Lipie turceasca cu salata de avocado

Luam un avocado, ii tocam miezul cuburi, adaugam rosii, masline, sare, piper, patrunjel, ulei de masline, suc de lamaie. Am obtinut o salata delicioasa pe care o putem consuma ca atare sau o putem pune in lipie libaneza ca sa obtinem o shaorma vegetariana delicioasa si super sanatoasa. Sau o putem pune pe o lipie turceasca sau pe o pita greceasca. Rezultatul este la fel de bun dar e musai sa folosim paine buna. Este o mancare sanatoasa, cu putine calorii.

Piure cu sos de rosii si castraveti murati

Piure-ul se poate aroma cu putin ulei de masline sau orice ulei va place. Si puteti adauga in el si lapte vegetal daca vreti sa obtineti un preparat vegetarian delicios. Langa piure servim sos de rosii facut clasic italieneste, ca un sos marinara pentru paste. Si combinatia merge de minune cu 2-3 castraveti murati. Sosul de rosii se face din rosii tocate si scazute in tigaie cu putin ulei de masline, sare, piper, oregano uscat, 2-3 catei de usturoi zdrobiti marunt. Amestecam sosul de rosii pana cand devine perfect de servit iar rosiile se fac praf. Vrem un sos de rosii delicios si care sa dea putina stralucire unui piure, oricat de banal ar fi.

Salata de rosii cu ceapa si tofu afumat

Nu e mare inginerie aceasta salata dar devine un preparat delicios si pe care eu il servesc macar o data pe saptamana. Tocam rosii, ceapa, castraveti, patrunjel verde si tofu afumat. Stropim totul cu ulei de masline si suc de lamaie, adaugam sare si piper si servim una dintre cele mai bune retete vegetariene din lume. Este si o mancare sanatoasa cu putine calorii. Si merge de minune la pachet la serviciu, mai ales daca renuntati la ceapa :)))

Paste cu legume si oregano uscat

Tragem la tigaie rosii, ardei gras, ceapa verde, un catel de usturoi, cateva fire de patrunjel verde, un pic de ardei iute, masline. Totul cu putin ulei de masline, sare, piper si niste oregano uscat. Nu mult, maxim 3-4 minute. Si peste aceasta tigaie aromata de legume in stil grecesc, dam drumul la paste fierte al dente si scurse de apa. Mai lasam totul pe foc 2-3 minute, amestecam bine pastele cu legumele si lasam sosul delicios sa intre in tot preparatul. Servim cald una dintre cele mai bune retete vegetariene din lume.

Tocanite de legume cu vinete

Tocam ceapa, rosii, ardei gras, dovlecei, vinete, ciuperci. Le dam drumul intr-o tigaie incapatoare, cu putin ulei de masline, 4-5 catei de usturoi, sare, piper, dafin, cimbru, ce condimente doriti, o cana de apa. Punem capacul pe oala, lasam focul mediu, mai amestecam din cand in cand. In maxim 45 de minute avem tocanita gata si sigur va fi un deliciu pentru toata familia. Si este si o mancare sanatoasa cu putine calorii.

Paste cu ardei copt si busuioc

Ardeiul copt de la congelator sau direct din borcan, daca nu aveti proaspat copt, se toaca in felii subtiri si se trage la tigaie cu putin ulei de masline, sare, piper, 2-3 catei de usturoi sa dea gust si aroma. In maxim 2 minute putem sa dam drumul la pastele fierte si scurse de apa. Mai tragem totul la tigaie timp de 5-6 minute maxim si e masa gata. Garnisim cu busuioc proaspat daca avem sau cu busuioc uscat. Nu e nicio suparare daca in loc de busuioc veti folosi patrunjel verde.

Salata de andive cu rosii 

Tocam andive, rosii, patrunjel verde si amestecam totul bine cu putin ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Este o salata pe care eu o servesc ca atare, simpla de tot. Dar puteti sa puneti in ea si o converva de ton daca va doriti mai multe proteine si mai ales daca va doriti ca acest preparat sa devina un pranz in sine.

Supa de legume cu taitei 

Fierbem legume impreuna cu 3-4 cartofi tocati cuburi. Spre final, adaugam taitei si lasam totul sa fiarba pana cand acestia sunt perfect facuti. Apoi garnisim cu patrunjel si stingem focul. Mancarea este gata si este una dintre cele mai simple si delicioase retete vegetariene din lume. Supa tine loc si de pranz, chiar si de cina. Pentru mine, cel putin, supa chiar este un inlocuitor de masa si are foarte putine calorii.

Paste cu mazare si sos de rosii

Tocam o ceapa mare si o lasam la innabusit pana cand se inmoaie perfect. Apoi adaugam mazare si o lasam la fiert cu putin ulei, sare, piper, cimbru, 3-4 catei de usturoi, dafin, oregano si orice alte condimente va plac. Eu mai pun boia de ardei uneori fiindca mi se pare ca se potriveste cu mazarea. Cand mazarea e fiarta, adaugam si sos de rosii si il lasam si pe el sa dea 3-4 clocote. Apoi dam drumul la paste fierte al dente si bine scurse. Mai lasam totul pe foc inca 2 minute si servim. Mazarea se potriveste cu sosul de rosii iar pastele se potrivesc si ele cu sosul de rosii. Nu ar fi pacat sa nu le facem cunostinta intr-unul dintre cele mai delicioase retete vegetariene din lume?

Acestea sunt 12 dintre cele mai delicioase si rapide retete vegetariene din bucataria mea si sper sa va inspire. Si, de asemenea, stiti ca eu mereu va spun sa experimentati cu aceste retete vegetariene si sa le dati propria dvs. semnatura, cu ingrediente va plac, cu acele condimente care va fac viata mai frumoasa. Un pic de nucsoara, un pic de boia de ardei, un pic de ienibahar sau un praf de turmeric pot face minuni din toate aceste retete vegetariene. Gustul vine din condimente si din legume, din verdeturi si din restul ingredientelor pe care le folosim cu drag.

As mai adauga ceva esential. Gatiti cand sunteti ok, cand aveti dispozitie, cand sunteti fericiti. Felul in care ne simtim are o magie care se transmite in mancare. Iese mancarea mai buna cand suntem mai fericiti. Poate mi se pare mie, nu stiu ce sa zic. Oare ati observat ca digeram mai bine cand suntem mai fericiti, ca mancam mai cu pofta si ca ne simtim mai bine dupa masa cand suntem ok?

Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase!

Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.

Urmariti-ma pe Facebook aici.