Acasă de Paști

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Paști

Acasă de Paști

Anul acesta rămânem acasă cu ocazia acestor mini-vacanțe de Paști și 1 Mai muncitoresc, în principal din comoditate și din dorința de a ajunge la zi cu foarte multe proiecte de care am tras în ultima vreme. Deci vom face mese în familie, pentru care avem nevoie de… mâncare. Nu voi face drob sau cozonaci, pentru că prefer să le comand gata făcute. În ultimii ani au apărut și mici producători care au grijă de noi, cu ingrediente naturale și fără aditivi. Dar există și toate ingredientele necesare, pentru cine vrea să le prepare de la zero.

Freshful by eMAG are mai multe oferte, inclusiv o listă de “Paște Fericit”, pentru toate gusturile și toate buzunarele, așa că vom comanda de la ei. Iată și câteva idei despre alimentele tradiționale sau mai puțin tradiționale, astfel încât să ne simțim bine și să ne bucurăm, mai ales acasă, cu familia și prietenii.

Preparatele tradiționale

Pentru că toate sunt “grele” (au multe calorii, proteine greu digerabile, grăsimi, zaharuri) avem grijă la cantități, în primul rând. Apoi, dacă le avem pe aceastea, vom ține la minim celelalte alimente, care nu sunt neapărat tradiționale sau care ne-ar aduce calorii inutile, în exces. Același lucru și pentru băuturile răcoritoare, putem face un mix de apă carbogazoasă cu lămâie și ghimbir, fără zahăr. Ajută digestia și ne hidratează.

Oăle roșii

Sunt elementul definitoriu al acestei perioade. Vestea bună este că studiile științifice din ultimii ani ne permit să mâncăm câte ouă dorim. Asta dacă suntem sănătoși. Dacă avem deja boli diagnosticate, urmăm recomandările medicului. Totuși, fiind fierte tari, se digeră mai lent, avem grijă să lăsăm câteva ore până la o altă masă copioasă. Țin și mai multe săptămâni la temperatura camerei dacă au fost bine fierte și coaja este intactă.

Se găsesc atât ouă bio, free-range, cu omega 3, cu diverse alte beneficii. La fel și vopseaua, poate fi naturală, fără chimicale periculoase.

Drobul de miel

Putem alege ingrediente și să ne punem pe treabă, dar am găsit disponibil pentru a fi comandat, cu listă de ingrediente absolut în regulă, de la mici producători.

Cozonacul

Deja sunt nenumărate brutării și care fac diverse tipuri de cozonaci, acum provocarea va rămâne doar să păstrăm rețetele și “know-how”-ul de la bunici. Pentru cine dorește se pot comanda și ingredientele, se ard multe calorii la frământat, îl trecem ca “antrenament”.

Carnea de miel

Carnea de miel sau ied este una bogată în grăsime și colagen, deci “grea” pentru digestie. Avem grijă la cantitate și încercăm să o mâncăm la începutul mesei, atunci când nivelul de acid din stomac este maxim.

Avem și alternative cum ar fi carnea de curcan sau chiar peștele, pentru cine le preferă. Până la urmă este alegerea noastră.

Pasca

Poate fi mâncată ca gustare, desert sau seara (dacă nu este foarte dulce). Ca și celelalte, este foarte densă caloric, bogată înclusiv în proteine (brânza), deci putem spune că este o masă aproape completă doar ea însăși.

Grătarul

Chiar dacă nu este neapărat “tradițional”, în ultimii ani mulți oameni preferă o ieșire la iarbă verde, așa că, dacă vă încadrați, vă recomand articolul despre grătar.

Plan de alimentație

Pentru a rămâne, pe cât posibil, în cadrul unei diete “normale”, propun o împărțire a preparatelor tradiționale la mese diferite. Sau să mâncăm câte puțin la fiecare masă. Cantitatea va fi cea care va face diferența.

Oăle roșii pot fi mâncate dimineața și ca gustări pe durata zilei, când mai prindem pe câte cineva cu care să ciocnim. Este un moment bun și pentru drob și pască.

Prânzul, cu ciorba și friptura de miel este masa cea mai “grea”, deci mare grijă la cantități și la garnitur sau băuturi. După această masă cea mai bună idee este o plimbare, nu desertul.

Cozonacul are loc oricând ne dorim, dacă rămânem la câte o felie.

Seara ar trebui să mâncăm ceva mai ușor, dar dacă avem masă mare, cu multe bunătăți, încercăm să gustăm din ele câte puțin și să nu o programăm foarte târziu.

Pentru băuturi și vinuri găsiți foarte multe recomandări pe Freshful, s-au ocupat să fim sfătuiți de oameni care chiar se pricep.