Suplimente pentru examene

.fb-like {overflow: hidden !important;}

Suplimente pentru examene

Pe lângă mult declamatul “stil de viață sănătos” sau “echilibrat”, realitatea este că e nevoie de mai mult dacă vrei performanță. Inclusiv intelectuală, în special când ai multă materie care trebuie asimilată rapid. Iată o listă de suplimente pentru examene, consider că pot fi folosite de studenți și chiar de către elevi, selectându-le și dozându-le atent.

DHA-500 și Lecitina

Acizii grași omega-3, în special DHA, sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Ei îmbunătățesc funcția neuronală și protejează împotriva inflamației. Studiul din link arată beneficiile Omega-3 pentru funcțiile cognitive și sănătatea mentală.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25431543/

Supliment recomandat: NOW Foods DHA-500.

omega 3

Lecitina conține fosfatidilcolină, un precursor al acetilcolinei, un neurotransmițător important pentru memorie și învățare. Studiile arată că suplimentarea cu lecitină poate îmbunătăți funcțiile cognitive și memoria. Recomand lecitina din floarea soarelui (nu are efectul proestrogenic al lecitinei din soia).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10404387

Supliment recomandat: NOW Foods Lecithin.

Acetyl-L-Carnitina

Acetyl-L-Carnitina este un aminoacid care ajută la producerea de energie în celulele creierului și la protejarea împotriva stresului oxidativ. Acest supliment poate îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive. Atenție: se ia doar în prima parte a zilei.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14523364

Supliment recomandat: NOW Foods Acetyl-L-Carnitine.

Tirozina

Tirozina este un precursor al dopaminei, un neurotransmițător esențial pentru motivație, atenție și concentrare. Studiile sugerează că suplimentarea cu tyrosine poate îmbunătăți performanțele cognitive, în special în condiții de stres. Poate fi luat separat sau ca parte din True Focus, un supliment complex, care mai conține și alte ingrediente utile.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17291333/

Supliment recomandat: NOW Foods L-Tyrosine.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba (extractul standardizat) este cunoscut pentru efectele sale vasodilatatoare, care îmbunătățesc fluxul sanguin către creier, stimulând astfel memoria și concentrarea. Studiile confirmă eficiența sa în îmbunătățirea funcțiilor cognitive, în special la persoanele vârstnice.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20158031/

Supliment recomandat: NOW Foods Ginkgo Biloba.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 joacă un rol esențial în producerea de energie la nivel celular și este vitală pentru funcționarea optimă a creierului. Studiile arată că suplimentarea cu CoQ10 poate îmbunătăți starea de alertă și funcțiile cognitive

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21047702/

Supliment recomandat: NOW Foods CoQ10.

Melatonina

Melatonina este crucială pentru reglarea ciclurilor somnului și pentru o odihnă de calitate. Un somn adecvat este esențial pentru funcțiile cognitive și sănătatea mentală generală. Studiile arată că melatonina poate îmbunătăți calitatea somnului și poate ajuta în gestionarea tulburărilor de somn. Personal recomand și un (chiar două), “power nap”-uri pe zi în această perioadă.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20540739/

Supliment recomandat: NOW Foods Melatonin.

Astaxantina

Astaxantina este un antioxidant puternic care protejează celulele creierului de stresul oxidativ. Un studiu publicat în PubMed arată că astaxantina poate îmbunătăți memoria și reduce inflamația cerebrală. Experiența mea are două aspecte interesante: îmi reduce nevoia de somn cu aproximativ o oră (mă trezesc natural, fără alarmă) și îmi îmbunătățește acuitatea vizuală (vederea) în aproximativ două săptămâni, la 8mg pe zi.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22578084/

Supliment recomandat: NOW Foods Astaxanthin.

astaxantina

Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi este cunoscut pentru proprietățile sale adaptogene, ajutând la reducerea stresului și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Studiile arată că extractul de Reishi poate îmbunătăți performanțele cognitive și reduce oboseala mentală. Desigur, efectele benefice pentru imunitate, pe care le știam și până acum, rămân valabile.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19939212/

Supliment recomandat: NOW Foods Reishi.

Magneziu

Magneziul este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și pentru reducerea stresului. Studiile arată că magneziul poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce anxietatea. În opinia mea, nu este atât de importantă forma de magneziu, deși marketerii din ultimii ani sunt foarte ambalați cu diverse forme. Da, oxidul poate nu este cea mai biodisponibilă formă, dar își face și el treaba. Sigur, putem alege forme mai “avansate”, dintre care eu prefer aspratatul (ZMA) și bisglicinatul. Orotatul (găsit în farmacii) sau treonatul (cu niște avantaje suplimentare) mi se par cam scumpe.

Supliment recomandat: NOW Foods Opti-Zinc.

Multi-uri

Un supliment de multivitamine și multiminerale este esențial pentru a asigura un aport adecvat de vitamine B, magneziu și fier, care sunt cruciale pentru funcțiile cognitive și sănătatea creierului. Studiile arată că suplimentele de multivitamine pot îmbunătăți funcțiile cognitive și starea de bine generală.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17896758/

Supliment recomandat: NOW Foods ADAM (pentru bărbați) sau EVE (pentru femei).

Suplimente combinate cu nootropice

Avem la dispoziție și alte extracte vegetale, cum ar fi Lion’s Mane (coama leului) sau Bacopa Monieri, cum găsim într-un supliment foarte bun, formulat și produs în România, Nootune.

Concluzie

Cu un set de suplimente bine ales, vei fi pe drumul cel bun pentru a-ți îmbunătăți memoria, concentrarea și atenția. Nu trebuie să aștepți o pastilă magică pentru a deveni mai productiv și mai alert; secretul stă în suplimentarea corectă. Încearcă aceste suplimente și bucură-te de un creier care funcționează la capacitate maximă. Și cine știe, poate că într-o zi vei fi tu cel care va inspira un nou film de succes!

Toate aceste suplimente și alimente pot fi achiziționate de pe suplimente.ro, singurul distribuitor autorizat și care vinde legal pe piața românească aceste suplimente. Atenție mare la site-urile străine, pentru că au început să apară produse contrafăcute, pe diverse filiere.

Asigură-te că alegi cele mai bune produse, de la distribuitori autorizați, pentru sănătatea creierului tău și că le administrezi conform indicațiilor pentru a maximiza beneficiile.

Alimente care afectează negativ performanțele intelectuale și sistemului nervos

Zahăr rafinat și îndulcitori artificiali, făină albă și produse din făină albă, uleiuri vegetale rafinate (ulei de soia, ulei de porumb), fast food și alimente procesate, băuturi carbogazoase și energizante, alcool consumat în exces. Mare grijă și la excesul de cofeină, ea este o substanță utilă dar și cu potențial de abuz și efecte secundare negative (anxietate, perturbarea somnului).