Dezvoltare personala,dr mariana ciupa,feminence center timisoara,interviu Interviu Dr. Mariana Ciupa, Fondator Feminence Medical Center

Interviu Dr. Mariana Ciupa, Fondator Feminence Medical Center

„Am deschis clinica NewLife in urma cu mai bine de un deceniu, pornind de la conceptul «o nastere blanda transforma lumea». Viziunea mea a fost de a transforma tot ceea ce tine de nastere intr-o alta abordare, care sa ofere un start bland in viata nou-nascutilor, cat si o stare de bine si de siguranta mamei.
Dupa 10 ani, am scris un nou capitol. Am crescut si am dus povestea mai departe, NewLife s-a transformat in Feminence Medical Center, o clinica nascuta din pretuirea pentru femeie in fiecare etapa din viata ei. Cred cu tarie ca nu exista profesionalism fara sa pui suflet, cred ca formarea continua e parte din munca noastra si ca orice clinica de succes are in spate o echipa de oameni dedicati. Impreuna cu echipa Feminence Medical Center imi doresc sa educam femeile, sa le informam, astfel incat ele sa poata decide ce li se potriveste.”

„Nasterea blanda” este o optiune de nastere in care se respecta ritmul natural al travaliului si al expulziei, limitand la minim interventia medicului. Ea ofera mamelor abilitatea si increderea ca ele pot da nastere intr-un mod calm, intim si sigur. Cu aceasta metoda rezoneaza cele care apreciaza conexiunea minte-corp, cu scopul de a crea o relatie armonioasa.

In urma cu un deceniu am deschis clinica proprie, pornind de la conceptul „o nastere blanda transforma lumea”. Viziunea mea a fost de a transforma tot ceea ce tine de nastere intr-o alta abordare, care sa ofere atat un start bland in viata nou-nascutilor, cat si o stare de bine si de siguranta mamei. Anul trecut, dupa 10 ani de activitate sustinuta si crestere constanta, am hotarat sa ducem povestea mai departe si am inaugurat FEMINENCE MEDICAL CENTER, unde am gandit totul pentru a oferi starea de bine care sa permita oricarei femei sa se simta speciala, sa se bucure cu adevarat de miracolele cu care a fost binecuvantata.

Noi am identificat 7 ETAPE esentiale in viata majoritatii femeilor: COPILARIE, ADOLESCENTA, TINERETE, SARCINA si NASTERE, POST NASTERE, MATURITATE, SENIORITATE. O femeie trece prin schimbari majore, pe tot parcursul vieţii, din copilarie pana la maturitate si batranete, atat fizic, mental, cat si emotional. Este o calatorie extraordinara, dar deloc usoara.

Prima menstruaţie, prima sarcina, instalarea menopauzei sunt doar cateva dintre transformarile majore. Sunt momente care pot produce multa anxietate si teama date de necunoasterea a „ceea ce o sa se intample cu corpul meu” sau chiar suferinte fizice sau psihice cauzate de unele probleme care pot aparea. Toate acestea pot influenta viata femeii, dar si a celor din jurul ei. Vestea buna este ca majoritatea problemelor pot fi evitate sau reduse la un minim care nu afecteaza caliatea vietii! Acest lucru este posibil prin 3 moduri de a actiona:

a. INTELEGERE – intelegerea corecta si la timp a modificarilor care apar la nivel fizic si psihic in fiecare etapa. Acest lucru se face prin educatie si acces la surse de informare corecte
b. PREVENTIE – mancare sanatoasa, exercitii fizice regulate, evitarea fumatului, efectuarea constanta a analizelor de sange si a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoana poate avea grija de ea insasi.
c. TRATARE LA TIMP – daca totusi apare o problema medicala, atunci o vizita facuta din timp la un medic specialist (fie ca e ginecolog, endocrinolog etc.) poate rezolva o problema si te poate scapa de multe complicatii si nu o informare de pe internet sau de la prietene.

La Feminence, noi am inceput o serie de actiuni de informare si educare sub umbrela #EduFeminenceFest, am avut o conferinta pe tema „Miracolul sarcinii si al nasterii” unde am invitat medici de diverse specialitati care au oferit informatii esentiale, de mare ajutor pentru femeile (si pentru partenerii lor) aflate in aceste perioade ale vietii. Am fost foarte bucurosi sa vedem ca un numar foarte mare de persoane au fost prezente si au dorinta aceasta de informare din surse corecte.

Acest lucru ne incurajeaza sa continuam pe aceasta directie, o sa urmeze si alte conferinte sau campanii pe multe alte teme din etape diferite ale vietii: menopauza, problemele adolescentilor etc. Avem si un numar mare de cursuri dedicate nevoilor de sanatate ale femeii din diferite perioade ale vietii, toate pentru a contribui cat mai mult la intelegerea corecta a fiecarei etape si la preventie.

Pentru mine, invatarea continuua e parte din munca mea. Particip frecvent la diverse cursuri interne si internationale pentru a afla ultimile noutati stiintifice si pentru a intelege cum le putem aplica la noi in clinica pentru a ajuta pacientii nostri. Un exemplu concret din ultima perioada este legat de abordari inovative privind optimizarea hormonala si substitutia hormonala cu hormoni bioidentici, la menopauza, dar nu numai. Hormonii bioidentici sunt hormoni produsi in laborator, derivati din plante, similari ca structura chimica cu cei produsi de corpul nostru.

Fiecare pacient vrea ca medicul sa fie bine pregatit, la curent cu tot ce se intampla in specialitatea pe care o practica şi, nu in ultimul rand, sa ştie cum sa comunice. Pacientul are multe asteptari de la medic. Chiar daca si medicul este un om cu propriile sale griji si probleme, pacientul se asteapta, pe langa serviciul medical oferit, la un zambet si o incurajare, la explicatii pe intelesul lui. Cred cu tarie ca nu exista profesionalism fara sa pui suflet, cred ca formarea continua e parte din munca noastra si ca orice clinica de succes are in spate o echipa de oameni dedicati.

    Dr. Mariana Ciupa
    Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
    Fondator Feminence Medical Center din Timisoara