afumat,Ce mancam?,macrou,omega,salata Salată cu macrou afumat | Cristian Margarit

Salată cu macrou afumat | Cristian Margarit

Salată cu macrou afumat | Cristian Margarit

Salată cu macrou afumat

macrou

Când vine vorba de o masă ușoară, dar bogată în nutrienți, macroul afumat este una dintre cele mai bune alegeri. Este un pește gras, plin de acizi grași omega-3, proteine de calitate și vitamine esențiale. Fiind un pește mic, nu are timp să acumuleze cantități mari de contaminanți. Partea afumată este înlăturată, păstrăm doar carnea curată.

Combinația lui cu un mix de salată verde, ceapă crocantă și un dressing simplu de oțet balsamic și ulei de măsline extravirgin transformă o salată simplă într-o masă aproape completă. Pentru cei care au nevoie de o variantă mai consistentă, putem include și cartofi fierți sau copți, pentru un plus de carbohidrați de calitate și energie.

De ce macrou afumat?

Macroul este unul dintre cei mai buni pești pe care îi poți introduce în alimentație. Printre beneficiile lui se numără:
În macrou găsim omega-3, în cantități mari. Acizii grași omega-3 din macrou au rol în susținerea sănătății inimii, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. O porție generoasă de macrou (un pește întreg) îți aduce un aport semnificativ de omega-3.
Proteine de calitate: macroul este o sursă excelentă de proteine, asigurându-ți toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie pentru regenerare și creșterea masei musculare. Se digeră relativ ușor dar ține bine de foame.
Vitaminele D și B12: acest pește gras îți aduce un plus de vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor și imunitate, dar și vitamina B12, crucială pentru funcționarea corectă a sistemului nervos și producerea de energie.

Sigur, afumarea nu este cea mai sănătoasă metodă de conservare dar este gustoasă și putem elimina părțile atinse de fum. Atenție mare la calitatea produsului, dacă tot mâncăm afumat, măcar să fie afumat natural.

Salată cu macrou afumat și dressing de oțet balsamic și ulei de măsline

Ingrediente:
– 150-200g macrou afumat (dezosat și desfăcut în bucăți mari)
– Mix de salată verde (am pus un mix de la Eisberg, gata tăiată și spălată)
– câteva roșii cherry, tăiate sferturi
– 1 jumătate de ceapă roșie (tăiată solzișori subțiri)
– 2 stropi de ulei de măsline extravirgin (am unul bun de la Măslinescu)
– 1 strop de oțet balsamic (doar peste ceapă, pentru un plus de savoare)
Nu mai are nevoie de sare dar putem pune alte condimente, după preferință.

Pentru o masă mai consistentă sau pentru cei care au nevoie de un aport suplimentar de carbohidrați (de exemplu, înainte sau după antrenament) cartofii fierți sunt o alegere excelentă. Nu numai că sunt o sursă de energie de calitate, dar ajută și la o mai bună sațietate.

Concluzie

Salata cu macrou afumat este o alegere bună pentru o masă rapidă (și ieftină), plină de nutrienți esențiali. Fie că optezi pentru varianta simplă, fie că adaugi cartofi fierți pentru un plus de sațietate, acest preparat îți va oferi o doză consistentă de proteine, omega-3 și vitamine esențiale. E ușor de pregătit, iar ingredientele sunt accesibile, ceea ce o face ideală pentru orice moment al zilei dar în special pentru cină.