Idei rapide pentru mese festive
Toamna începem să ne retragem în interior pentru mese festive și alte întâlniri care cer și preparate mai speciale pentru care nu avem timp să gătim. Sau care nu se găsesc la orice magazin. Mie îmi place să servesc invitații cu tot ce este mai bun, ingrediente de calitate, delicatese, rețete mai speciale, cât se poate de frumoase și gustoase. Noroc că de calitatea ingredientelor se ocupă Freshful, care se ocupă de asemenea să mi le aducă la ușă în condiții optime de temperatură, iar eu nu am decât să mă gândesc la cele mai bune combinații de gusturi.
Constat însă că îmi ia foarte mult timp să le gătesc de la zero, așa că încerc să comand cât mai multe produse gata de a fi puse pe platouri și degustate cu plăcere. Și am multe opțiuni sănătoase la un click distanță în Piața cu Freshful, unde pot alege din oferta de produse de la peste 1.200 de mici producători – fie că vorbim despre legume, fructe sau alte specialități tradiționale.
Dacă suntem invitați, deci nu decidem noi meniul, atunci trebuie să avem câteva principii de bază pe care să le urmărim.
Cum o gândim?
Pentru mine, masa festivă are câteva caracteristici: să fie delicioasă, să includă ingrediente pe care nu le mâncăm în mod obișnuit, să fie ușor de făcut, aranjat și mâncat. Dar trebuie să îmi respect blazonul deci încerc să fie și pe cât posibil sănătoasă, cu mai puține bombe calorice. Sigur, ține și de buget. Însă ne referim la ocazii speciale, când merită să facem un efort. Având în vedere că se vor consuma imediat, eu vânez și reducerile pe Freshful, de cele mai multe ori au tot felul de bunătăți.
Pentru mâncatul “în deplasare” vom alege ce ni se potrivește cu stilul alimentar propriu, dintre variantele puse la dispoziție. Ca regulă generală: putem gusta din mai multe feluri, dar să rămânem axați pe sursele de proteine cât mai “curate”, însoțite de legume/fibre, alimente cu volum mare și calorii puține.
Evităm să avem cantități mari de grăsimi și carbohidrați împreună, la aceeași masă. De exemplu: dacă mâncăm guacamole sau brânzeturi (surse de grăsime), nu mai mâncăm garniturile de carbohidrați sau desertul. Invers, putem mânca desert dacă am reușit să rămânem la proteine “slabe” (pui, pește).
Pericole de evitat
Dacă este vorba despre mese festive dorim să gustăm din mâncărurile deosebite, nu are rost să ne mai încărcăm cu pâine, orez, cartofi, paste. Cele mai multe alimente vin și cu o sursă de grăsime, deci vom evita prăjelile.
Oricât de tentante ar fi buletele, gujoanele, crochetele sau altele asemenea, ne gândim că acolo pane-ul înseamnă făină prăjită, ulei nesănătos.
La fel și pentru băuturi: dacă vom mânca desert nu are rost să adăugăm și calorii lichide, din băuturile “răcoritoare” cu zahăr.
Digestia optimă
Pentru o digestie optimă este ideal să mâncăm la început sursele de proteine (preparatele pe bază de carne, pește, lactate), este nevoie de cel mai mare nivel de acid pentru digestia lor. Apoi urmează legumele sau salata. La final putem merge și spre un desert. Nu suntem obligați să mâncăm porții întregi, alegem variante reduse cantitativ sau împărțim cu ceilalți prăjiturile și tortul.
Practic, asta înseamnă să mai sărim peste diverse feluri, în special antre-urile pe bază de aluat/foietaj și diverse creme de unt sau de brânză.
Mâncăm înainte sau nu?
Aici sunt două filosofii diferite: dacă ne cunoaștem prietenii și stim că vor insista sau dacă nu dorim să facem notă discordantă atunci mergem “pe burta goală”. Ne putem amăgi cu ideea că facem “post intermitent”. Condiția este să începem ușor și să mestecăm bine, pentru că după pauza alimentară vom risca o indigestie.
Dacă suntem “tari pe poziții”, nu ne pasă de părerea celorlalti și nici de minunățiile la care vom da cu piciorul atunci putem mânca înainte astfel încât să fim deja sătui și deci feriți de tentații.
Totuși, din experiența mea, e păcat să nu ne bucurăm împreună cu ceilalți sau să ni se ducă buhul de spărgători de petrecere și chef.
Concluzii de luat acasă (sau la masă)
- Alege proteinele și legumele
Începe masa cu preparatele pe bază de proteine, cum ar fi carne slabă (pui, pește), mezeluri sau brânzeturi de calitate, acompaniate de legume sau salate. Proteinele ajută la menținerea senzației de sațietate, iar legumele furnizează fibre pentru o digestie optimă.
Acest truc te va ajuta să îți păstrezi controlul și să eviți alimentele bogate în calorii dense în carbohidrați și grăsimi.
- Evită combinațiile de grăsimi și carbohidrați
Dacă te decizi să savurezi o brânză fină sau un preparat cu avocado (surse de grăsime), renunță la garnituri precum pâinea, cartofii sau pastele. În schimb, dacă dorești să te bucuri de un desert, încearcă să rămâi la proteine „slabe” pe parcursul mesei. Astfel, îți poți controla mai ușor aportul caloric fără a renunța complet la micile plăceri.
- Gustă, nu te îndopa
Mesele festive sunt despre socializare și descoperirea gusturilor. Nu e nevoie să mănânci porții întregi din fiecare fel. Gustă din preparatele care îți atrag atenția, dar rămâi la cantități mici. De exemplu, poți împărți desertul cu cineva sau să ceri o porție mai mică. Este o metodă simplă prin care te poți bucura de tot ce se oferă, fără să exagerezi.
- Consumă alcool și băuturi dulci cu moderație
Dacă optezi pentru un desert, încearcă să reduci consumul de băuturi alcoolice sau sucuri îndulcite. Caloriile lichide se adaugă rapid, fără să îți ofere sațietate. O alegere bună ar fi un pahar de apă plată sau minerală cu lămâie între felurile de mâncare. Astfel, rămânem hidratați și reducem riscul de a consuma prea multe calorii inutile. Pentru vin, alege calitatea, nu cantitatea.
- Pregătește-ți propriile gustări cu produse de la Freshful
Când organizezi o petrecere acasă, poți comanda de pe Freshful produse locale și tradiționale de calitate, gata de servit. De la brânzeturi fine la mezeluri artizanale și fructe de sezon, poți pune pe masă platouri delicioase și sănătoase, fără să petreci ore în bucătărie. Astfel, ai controlul asupra calității ingredientelor și poți oferi invitaților tăi cele mai bune opțiuni.