Salată de castraveți cu fasole roșie

.fb-like {overflow: hidden !important;}

fasole roșie

Salată de castraveți cu fasole roșie și semințe de cânepă

Această salată răcoritoare este foarte potrivită vara, ca prânz sau cină, fiind foarte gustoasă și hrănitoare. Castraveții au un volum mare de apă, deci hidratează foarte bine, iar combinația cu fasole roșie și semințe aduce nutrienții de care avem nevoie: proteine vegetale, grăsimi sănătoase, fibre, magneziu.

Fasole roșie

Aleg varianta la conservă fără BPA de la d’aucy, “al vapore”, deci fără “zeamă”. Textura se potrivește cel mai bine în salată și gustul este foarte bun, fără a avea zahăr, conservanți sau alți aditivi. Se găsesc în magazine sau pot fi comandate online, au cutii de diverse dimensiuni, după nevoile noastre, pentru evitarea risipei alimentare. Au și “NutriScore A” afișat, evident, cele mai sănătoase, cu verde.

Aici avem proteinele și mare parte din fibre. Față de fasolea albă, cea roșie vine și cu antioxidanți (de unde și culoarea). Sunt cunoscute efectele pentru sațietate și control al glicemiei. Înlocuirea proteinelor animale, bogate în metionină, cu proteine vegetale, sărace în acest aminoacid (cum sunt leguminoasele) ar putea să ajute la prelungirea vieții, după cum arată o serie de studii.

Semințe de cânepă

Mie îmi plac foarte mult și au calități nutritive cu totul deosebite, inclusiv acizi grași de tip omega 3, chiar dacă de origine vegetală (sunt altceva decât cei din pește, nu îi inlocuiesc decât parțial). Iau decorticate, fără coajă, care este dură și nepotrivită în astfel de rețete. Evident, vom avea și proteine, fibre, vitamine, minerale (magneziu). Semințele de cânepă sunt printre puținele alimente bogate cu adevărat în magneziu.

Ca alternativă (originală) sunt semințele de susan, combinație populară în bucătăria asiatică.

Magneziul este un mineral foarte interesant, implicat în foarte multe procese din organism. Efectele principale sunt funcționarea aparatului cardiovascular, relaxarea, combaterea anxietății, metabolismul glucozei (prevenția sindromului metabolic), reducerea poftei de dulce. Partea mai serioasă este cu echilibrarea aportului de calciu, proporția “ideală” fiind chiar de 1:1, dar cea acceptată și recomandată fiind de 1:3 (magneziu: calciu). Adică pentru un gram de calciu pe zi ar fi nevoie de 333 de miligrame de magneziu. Lucru care se întâmplă foarte rar în dietele obișnuite, mai ales la persoanele care consumă lactate, calciul fiind în exces.

Foarte, foarte important este și pentru persoanele care suplimentează cu vitamina D.

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1863/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

Umami

O astfel de salată merită un gust umami “savuros”, obținut din sosul de soia. Poate fi adăugat și puțin oțet, se potrivește foarte bine. Castravetele și semințele se pun primele, lăsând puțin timp să se marineze.

Sosul de soia se obține prin fermentarea boabelor de soia și contine glutamat natural. Există pe piață și variante fără gluten sau cu un conținut redus de sare.