Mâncare sănătoasă atunci când nu ai timp

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

mâncare sănătoasăMâncare sănătoasă

E simplu: vrem să avem la pachețel sau pentru o cină rapidă o masă sănătoasă dar nu avem timp prea mult pentru gătit și nici loc să ne îndindem cu mai multe cutii. Nu prea avem nici organizarea să împărțim nutrienții în mod ideal sau să facem asocierile perfecte.

Studiile și experimentele științifice arată că oricum organismul “aruncă în joc” toate tipurile de enzime, indiferent ce mâncăm. Un alt aspect ar fi să mestecăm bine și să fim bine hidratați în prealabil.

Câteodată este mai important să rămânem în lista de alimente sănătoase, așa că vom combina o sursă de proteine (animală și/sau vegetală), o sursă de carbohidrați complecși, o sursă de fibre. Separat se mai pot strecura câte un fruct sau niște nuci și semințe.

De ce proteine?

Proteinele suțin masa musculară, imunitatea, “domolesc” variațiile de glicemie, țin bine de foame. Aici am pus pește (somon sălbatic făcut la cuptor), năut și mazăre. Ar fi putut fi orice altă sursă de proteine sau chiar mai multe.

De ce carbohidrați complecși?

Aici se poate face o discuție despre cantitatea totală dar în condiții de stress și muncă, majoritatea oamenilor au nevoie de această sursă de energie. Asocierea cu fibrele și proteinele reduce impactul glicemic. Și au avantajul că sunt cea mai ieftină sursă de energie: orez (nu contează că e alb), cartofi, mălai (da, putem face și o mămăliguță). Dacă suntem mai pretențioși sau vrem ceva mai deosebit putem pune și quinoa.

Asocierea dintre ele este cea mai bună?

Poate că nu. Dar important este să fie decentă la gust și să urmărim cum le digerăm. Dacă digestia se desfășoară bine și combinația ne dă energie, atunci e în regulă. Mai important decât asocierea este să avem mâncarea noastră disponibilă, chiar dacă nu este perfectă. Dar va fi mai bine decât cu junk food.