Mic dejun delicios: 10 retete simple si rapide

Daca e musai sa luam micul dejun, atunci haideti sa il facem sa fie cat mai sanatos. Caci se poate si nu este deloc greu. Personal, v-as recomanda sa eliminati anumite preparate si ingrediente de la micul dejun si sa plusati cu altele. Vom vedea in acest articol ce as alege eu pentru micul dejun, daca este micul dejun obligatoriu si ce se intampla daca sari peste el.

Personal, micul dejun nu il servesc niciodata niciodata. Adica chiar niciodata. Nu mi s-a intamplat sa imi fie foame. Mai pot manca daca stiu ca la amiaza nu voi avea ocazia si atunci este destul de ciudat pentru mine. Mi s-a intamplat sa avem drumetie si sa stiu ca nu voi putea manca pana la ora 16:00 cand trebuia sa ne intoarcem si atunci am preferat sa mananc dimineata. Insa nu a fost deloc natural pentru mine.

Nu recomand sa sariti peste micul dejun sau sa il mancati. Faceti cum credeti mai bine si cum simtiti ca vi se potriveste. Micul dejun ar trebui mancat doar daca va e foame si intra 🙂 Daca nu intra, nu il fortati!

Mai jos va las si ce as manca eu la micul dejun sanatos si bun, hranitor si gustos, cu nutrienti mai multi si cu mai putine calorii decat 2 covrigi si o sticla de suc!

Iata 10 idei de mic dejun sanatos si rapid:

Omleta cu rosii, masline, branza, verdeturi aromatice, frunze verzi. Este prima alegere si nu prea negociez cu privire la legume. Adica nu se poate omleta goala si niciun pic de verdeata, o salata macar, cateva frunze de spanac, un fir de patrunjel si 2 rosii taiate. Deci nu mancam doar ou gol fiindca nutrientii din ou se asimileaza mai bine in prezenta legumelor. Cat despre branza, de obicei i-o cedez sotului meu caci eu nu sunt fan branza. El este. Eu sunt fan tofu dar fiindca stiu ca nu prea va place, va recomand branza. Nu cantitate mare, ci mai degraba ca un condiment. In poza este o portie mare si este pentru sotul meu, nicidecum pentru mine.

Spanac cu oua innabusite, care nu au vazut decat cativa stropi de ulei. Deci, ca sa ne fie clar, eu nu fac prajeala. Tigaile mele traiesc o viata intreaga pentru ca nu prajesc nimic. Daca vreodata se intampla sa prajesc inseamna ca ori am luat-o razna, ori am uitat tigaia pe foc. De obicei innabus, folosesc ulei dar si apa in acelasi timp, deci fierb si sotez. Spanacul congelat este cel mai ieftin posibil si il las sa fiarba cu sare, ulei, piper, putina apa. In el fac doua goluri si pun ouale crude. Pun capacul si apoi astept sa se innabuse ouale. Nu le prajesc nici pe ele. Micul dejun e gata, e sanatos, e rapid si face toti banii din lume! Reteta de spanac in 15 minute aici. 

Omleta cu dovlecei si masline, un mic dejun demn de o vedeta de la Cannes 🙂 As putea sa jur ca omleta nu a fost niciodata mai delicioasa ca atunci cand o combinam cu legume. Practic nu faci mare branza decat sa tai niste legume si sa le tragi putin la tigaie cu o lingura de ulei. Apoi dai drumul la ouale batute bine, pui sare si piper si astepti sa se faca omleta. Sotul o sa creada ca a fost dificil, normal. Asa si pare. Doar noi stim ca omleta cu legume se face repede si usor si este mai sanatoasa decat sandvisurile de la metrou. Si mai ieftina de vreo 5-6 ori.

Eu pun in omleta cu legume toate legumele ofilite si triste din frigider. Deci fac si ordine in frigider cu aceasta ocazie. Si nu mai arunc nicio legume pentru ca se poate folosi in tarte, in omlete, la cuptor, in paste, in tocanite etc.

Salata de rosii cu sare si piper, masline grecesti si avocado pisat marunt si stropit cu ulei de masline. Va spun sincer ca daca ati manca asa ceva la micul dejun mai des, probabil ca ati avea un tranzit mai bun, colesterol mai redus si trigliceride mai ok. Si nu este o vrajeala de doi bani. Este dieta mediteraneana care se bazeaza pe legume, pe masline, pe avocado, pe ulei de masline, pe suc de lamaie, pe verdeturi aromatice alaturi de restul ingredientelor de baza.

Avocado pisat marunt, branza de vaci cu putina sare, masline, ardei gras. Punem miezul de avocado in ardei gras crud. Punem branza de vaci in cealalta jumatate de ardei gras. Si servim dragilor un mic dejun asa cum trebuie, cu fibre, proteine, grasimi sanatoase. Ajungem la 100 de ani cu asa mic dejun. Eu sper sa ajung sa imi cunosc stra-stra-nepotii. Nu i-am pisalogit suficient pe copii, vreau sa ajung cat mai departe :)))

Avocado facut pasta, pus sare, pus piper, stors lamaie, intins pe paine integrala 🙂 Asta ca sa nu spuneti ca va chinui din nou cu ardei gras. Desi cu ardei gras aveti vitamina C in cantitate mare si mai putine calorii. Dar fieare decide cum doreste sa manance la micul dejun.

Omleta cu salata de rosii si castraveti + masline. Din nou, ceva foarte simplu. Eu nu pun nimic in omleta, nu exista sunca, mezeluri, branza. Omleta e simpla si are doar oua batute bine si un praf de sare. Daca am tigaie antiaderenta, nu pun nici ulei.

Peste afumat cu patrunjel si suc de lamaie. Intindem pe paine integrala si mancam un mic dejun delicios si sanatos, bogat in proteine, fibre, grasime sanatoasa, Omega 3, Seleniu si nu numai. Eu folosesc macrou afumat si il cumpar pe cel mai ieftin care exista pe piata si care contine doar macrou, sare si fum natural. Va rog sa va uitati pe eticheta si sa nu aveti in compozitie colorant artificial caci mai nou se pune asa ceva in peste. Eu il evit complet.

Salata de rosii, castraveti, ceapa, mozzarella sau orice branza, busuioc, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie stors pe loc. Daca este musai, puteti sa puneti si 1 felie de paine integrala alaturi. Este un mic dejun sanatos, copios, care sa va tine de foame pana pe la pranz, fara gustari.

Pandispan, prajitura cu prune, strudel de mere, chec de casa, negresa, orice fel de desert pufos care sa nu aiba o tona de zahar. Eu prefer un dulce de casa decat orice dulce din comert. Este o investitie necesara dragilor. Orice gospodina trebuie sa faca desert in casa ca sa minimalizam cumparaturile de desert din comert, unde se folosesc multe bazaconii. Deci daca putem, sa facem un platou de clatite, un chec, o placinta, orice prajitura care se poate numi desert. Chiar si biscuiti facuti in casa, orice puteti face. Servesc o prajitura mica si o cafea si este micul dejun perfect pentru mine.

Acestea sunt cele 10 idei de mic dejun sanatos, simplu si rapid pe care vi le impartasesc din propria mea experienta. Eu asta as manca la micul dejun fara sa muncesc prea mult, fara sa cheltuiesc o avere si fara sa ma ingras peste masura. Mai luam in greutate dar daca stim cum, reusim sa dam jos si sa ne mentinem in limite bune.

Programeaza o sedinta de Health Coaching cu mine

Pagina mea de Facebook

Pagina mea de Instagram

Cele mai noi retete de pe site>>>