bucatarie,comanda,emag,mobila,Recomandari Mobilă bucătărie | Cristian Margarit

Mobilă bucătărie | Cristian Margarit

Mobilă bucătărie | Cristian Margarit

Mobilă bucătărie

mobila bucatarie

Am început viața în noua casă acum vreo 10 ani cu mobilă bucătărie “normală”, sertare, rafturi suspendate, dulapuri. Dar, cum ne place gătitul și cum mie îmi plac și tot felul de aparate și ustensile specializate, a devenit rapid neîncăpătoare. Încerc să scap de ele cu orice ocazie, dar nu prea mă îndur, tot timpul mi se pare că voi mai avea nevoie de una sau alta, chiar dacă nu le-am folosit de ani de zile sau chiar niciodată. Mă uitam pe eMAG și au o secțiune mare de mobilă pentru bucătărie, aș mai pune un dulap unde să am și o mică bibliotecă pentru cărțile de gătit. Mi se pare că stau mult mai bine lângă “locul de muncă” decât în living.

Cum mi-aș reface bucătăria?

Culoarea: aș rămâne tot pe alb. E pretențios dar e frumos. Trebuie doar îngrijit mai bine și avut mare grijă la alimentele care pătează (în special turmeric, sfeclă roșie, fructe de pădure, în cazul meu).

Materialul: clar aș alege lucios dar cu o bază mai solidă, de grosime mai mare. În timp cele mai subțiri încep să se deformeze și canturile să se dezlipească. Aici aș avea grijă să aleg canturi și colțuri pe cât posibil rotunjite, sunt inevitabile întâlnirile cu ele. Noi folosim tocătoare de lemn (le-am aruncat pe cele de plastic), deci nu am avut nevoie de granit sau marmură, e ok un blat din lemn sau MDF de calitate.

Spații “de lucru”

Aș lăsa mai mult spațiu pentru pregătirea alimentelor, un blat mai mare și sigur o chiuvetă dublă. Am constatat că blaturile se aglomerează imediat și ne trezim că nu mai avem unde să tocăm o varză. Sigur, cine are spațiu poate opta pentru “insulă”.

Spațiile de depozitare

În mod cert ar trebui să exagerăm de la bun început cu dimensiunile, să profităm de tot spațiul, chiar dacă ni se pare că “nu avem ce pune în ele”. În timp se vor strânge și e bine să avem o rezervă. Deci: dulapuri, blat, rafturi suspendate și polițe până în tavan.

Pe lângă cele clasice (dulapuri pentru vasele mari, sertare) aș pune mai multe suspendate și panouri pentru cuțite și alte ustensile mici. Sunt mai ușor de găsit, mai ușor de pus la loc. Trebuie proiectate și gândite de la început, e mai greu să găurim faianță sau pereții ulterior.

Pentru sertare și dulapuri găsesc foarte utilă împărțirea în tăvi mai mari sau mai mici, în care să avem posibilitatea de a stoca pe categorii și a le găsi ușor. Clar ne ajută foarte mult dulapul suspendat cu suportul de farfurii unde să picure apa, chiar dacă avem și mașina de spălat vase.

Utilitate vs. aspect

Aș pune aspectul practic pe primul loc, nu estetica. La estetică merg pe simplu, minimalist, mă interesează mai mult să fie ușor de folosit, mai ales că avem o bucătărie relativ mică, raportat la restul casei și nevoile actuale. Colțurile au uși care se pliază, lăsând loc pentru spații mari, unde pun tot felul de obiecte pe care le folosesc mai rar sau doar într-un anumit sezon (am un platou mare special pentru pepene, de exemplu).

Personal nu vreau să mă complic cu “soft close” sau “push-open”, elemente care sunt interesante și dau confort dar aduc și riscul să se strice mai ușor sau să ajungă mai greu de folosit pe termen lung.

În general, aș alege mobila de bucătărie în care să se integreze măcar electrocasnicele mari. Putem apoi da flexibilitate cu aparate mai mici, pe care să le scoate pe blaturi, când avem nevoie de ele.

Iluminarea

Mai ales în era “instagram” vrem să avem o lumină bună în bucătărie, alegem de la început dulapuri cu iluminare, atât interioară cât și pentru exterior. Spațiile de lucru le dotăm cu lumină suplimentară, eventual chiar lămpi led de jur-împrejur.

Hota

Un electrocasnic extrem de important, mai ales pentru apartamentele cu bucătărie deschisă. Aici chiar este nevoie de una care “trage” foarte bine, puternică. Atenție însă la nivelul de zgomot, testăm înainte să vedem dacă putem suporta “avionul”. Cele care doar recirculă aerul nu vor face față pe termen lung indiferent cât de performant ar fi filtrul.

Mașina de spălat vase

Aud și opinii împotriva mașinii de spălat vase dar mie mi-a schimbat viața. Comoditate, economie de timp și de apă, posibilitatea de a alege diverse programe. Da, trebuie ca vasele să fie clătite înainte, nu le putem pune la spălat chiar cu resturi de mâncare pe ele. Ca metodă personală: după spălare eu mai dau o clătire suplimentară (program de 15 minute), fără detergent.

Ca o concluzie, când căutăm “mobila bucatarie” facem efortul și luăm de la început ceva de calitate și planificăm pentru viitor, fie că o construim de la zero fie că avem nevoie doar de un dulap sau raft în plus.