Ce mancam?,eisberg,morcov,salata,țelină Morcov cu țelină | Cristian Margarit

Morcov cu țelină | Cristian Margarit

Morcov cu țelină | Cristian Margarit

Morcov cu țelină

morcov cu telina

Se apropie toamna, sezonul rădăcinoaselor, așa că am profitat de mixul “morcov cu țelină” de la Eisberg și am făcut câteva rețete, nu doar de salată. În mod obișnuit evităm apiaceele (țelina, păstârnacul) în cantități mari atunci când ne expunem la soare, pentru că dau fotosensibilitate. Dar nu mai este cazul acum, s-au dus vacanțele la plajă.

De ce rădăcinoase?

Spre deosebire de alte legume, rădăcinoasele au o densitate micronutritivă foarte mare. Adică puține calorii dar cantități relativ mari de vitamine, minerale, antioxidanți. Mult timp a existat frica de “glicemie”, mai ales la morcovi, lucru care nu are vreo relevanță la oamenii sănătoși. Țelina ajută la reducerea retenției de apă și susține sănătatea sexuală masculină. Sfecla roșie vine și ea cu beneficii suplimentare, prin stimularea oxidului nitric și îmbunătățirea circulației.

Cum le mâncăm?

Începem de la varianta crudă, asociate cu o sursă de grăsime, ca în aceste salate. Sursa de grăsime (aici uleiul de măsline) ajută la asimilarea nutrienților liposolubili (ex. beta-carotenul din morcov). Pot fi făcute și suc, e o idee bună pentru a începe ziua în forță.

Pot fi încluse în supe, ciorbe și diverse mâncăruri, ceeace presupune fierberea. Este ideal să folosim și lichidul, pentru că în el mai trec și vitamine, minerale. De exemplu putem fierbe orez sau face o bază de legume (prin concentrare) pentru alte rețete.

Cea mai gustoasă variantă este cu rădăcinoase la cuptor, eu le “ajut” cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și condimente înainte de a le pune în tavă.

Pentru acest mix de morcov cu țelină de la Eisberg (se găsește gata tăiat) s-a potrivit și o rețetă de inspirație asiatică, alături de carne de vită și puțin sos de soia. Mergeau și semințele de susan. Jucați-vă cu ingredientele, alegeți din ce aveți la dispoziție și vă place, nu trebuie neapărat să urmărim cine știe ce ideal.